Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-08-2015, 18:24   #1
bolojang
ford::average

Model: Ford Focus Kombi Mk4 Titanium X
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM MHev
Rocznik: 2024
Domyślnie nieprawidłowa praca pedału sprzęgła

Witam, jestem posiadaczem Focusa 1,5 TDCI 120 KM z 2015 roku ( 4500 km ) i mam już z nim problem. Konkretnie chodzi o pedał sprzęgła, jak go zwalniam to słychać metaliczny stuk, ponadto moim zdaniem mam za duży luz ok 7 cm. Zajechałem do serwisu tam gdzie go kupiłem i próbowano mi weprzeć, że ten typ tak ma, dopiero jazda innym autem z tym samym silnikiem przekonała mości pana odpowiedzialnego za serwis, że jednak jest coś nie tak w moim aucie, stanęło na tym,iż zostanie wymieniona skrzynia biegów wraz ze sprzęgłem. Wracając do luzu na pedale sprzęgła wyjaśnili mi, że luz ustalany jest automatycznie, przyjąłem to do wiadomości i stwierdzam, że Ford odpierdzielił fuszerkę bo kierowcy przeważnie wciskają pedał do końca i w czasie zwalniania powstaje zwłoka w ciągnięciu, nie ma płynnego przejścia z 1 biegu na 2. Do maja miałem Focusa Mk2 1,6 TDCI przez 7 lat i takich ceregieli nie było, już myślałem czy nie dać jakiejś podkładki pod ten nieszczęsny pedał albo muszę się nauczyć wciskać pedał do połowy ale tak moim zdaniem nie powinno być. Proszę o Wasze opinie, porady czy sugestie za co z góry serdecznie dziękuję.
bolo

Ostatnio edytowane przez SRS ; 09-08-2015 o 20:10 Powód: Poprawa
bolojang jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2015, 21:04   #2
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: nieprawidłowa praca pedału sprzęgła

niech wymienią, ewidentnie cos nie tak
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2015, 11:32   #3
nori76
ford::advanced

Model: Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 1.0 Ecoboost Hybrid 125 KM
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał bolojang Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kierowcy przeważnie wciskają pedał do końca i w czasie zwalniania powstaje zwłoka w ciągnięciu, nie ma płynnego przejścia z 1 biegu na 2.
Potwierdzam, że u siebie mam identycznie. "Krótkie" wciśnięcie znacznie poprawia komfort zmiany przełożeń do 3-ego włącznie. Przyzwyczajenie "do spodu" mam tak zakorzenione, że trudno się go wyzbyć. Pierwszy raz w mk3 się z taką sytuacją spotkałem. Jest to mało komfortowe rozwiązanie. Sprzęgło "bierze" jakby u samej góry.
nori76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2016, 16:12   #4
qazzaq
ford::beginner

Model: Focus mk 3
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2011

Witam,
u mnie odwrotnie.
Sprzęgło po wciśnięciu na początku jest bardzo miękkie i nic się nie dzieje, a dopiero po wciśnięci dalej zaczyna pracować
Ktoś coś?
qazzaq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2016, 20:58   #5
gik
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115 km
Rocznik: 2012

To dobrze masz, jeśli bierze u samej góry to najczęściej przyczyną jest jego znaczące wytarcie. Ja trochę puszczę i auto zaczyna jechać, w poprzednim aucie chwytało pod koniec i już nie dało się zamielić kołami bo tak się ślizgało
gik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania