![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: S-MAX MK2 2016r
Silnik: 2.0 TDCI 150KM DW10F
Rocznik: 2016
|
Brak podświetlenia lampki lewego i prawego lusterka zewnętrznego
S-MAX 2016r. 2.0 TDCI - Pierwsze co sprawdziłem to za oświetlenie otoczenia odpowiada chyba bezpiecznik na skrzynce po lewej stronie kierowcy pozycja 1 - 10A, jest sprawny. - Lampki sprawne - Napięcie na podłączonej lampce 0V, po odłączeniu lamki 12V. - Sprawdziłem masa jest brak zasilania 12V, po podaniu zasilania dodatkowego świeci. - Rozebrałem całe lusterko sprawdziłem przejścia kabli od wtyczki w drzwiach do styku lampki przejście jest. - Na kostce wewnątrz drzwi pod tapicerką taka sama sytuacja masa jest brak zasilania. PYTANIA: - Pachnie jak nic przepalonym bezpiecznikiem ale jest jakiś jeszcze inny od oświetlenia lusterek? - Chyba że mam przełamany kabel zasilający w przelotce drzwi ale złamał by się z obu stron jednocześnie? hmmm. Ma ktoś jakiś pomysł? Ostatnio edytowane przez darek101120 ; 22-01-2023 o 09:24 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Sprawdź w CCC czy funkcja podświetlenia lusterek jest włączona.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jak otwieram drzwi to zapala się:
- oświetlenie podsufitki - wnęki klamek wewnętrznych ale tylko przód, kubki, za lewarkiem, nogi przód i tył, ledy w przednich lampach, ledy tylne lampy, podświetlenie rejestracji tył. Lusterka włącza się osobno? Żeby to sprawdzić to muszę nabyć program diagnostyczny . |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Tak jak naoisał
Cytat:
Sprawdzić czy opcja jest włączona w konfiguracji auta. Podświetlenie działało kiedyś, czy też auto to nowy nabytek i kolega gdyba? Można też sprawdzić czy auto miało fabrycznie tą funkcjonalność - potrzebny VIN.
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
wystarczy kabel w wersji stn 1170, a nie 2210 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Nowy nabytek.
Lampki są ale czy to działało to nie wiadomo. Dodatkowo zauwarzyłem dzisiaj że czasami jak otwieram drzwi po dłuższym postoju to te lampki mrugną na sekundę i zgasną. Każde kolejne otwarcie drzwi już są martwe. Jak poczekam dłużej lub zamknę i otworzę auto to znowu czasami mrugną i zgasną. Tak jakby gdzieś było zwarcie i komputer je rozłącza. do sprawdzenia lusterko kierowcy jeszcze ale zacznę od diagnozy na kompie szkoda czasu na strzelanie. Tak jak piszecie trzeba zacząć od diagnostyki na kompie. Swoja droga co najlepiej kupic z allegro żeby obsłużyć FORscan? Jakiegoś linka można prosić do przykładowej sprawdzonej aukcji/sprzedawcy? Ostatnio edytowane przez darek101120 ; 22-01-2023 o 21:29 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Tak trudno przeczytac post wczesniej?
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Cytat:
Wymień na żarówkowe, a jak chcesz LED to kup oryginały. Problemy się skonczą.
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-01-2017
Model: S-Max II
Silnik: 2.0TDCi
|
Kolego, włącz hamulec postojowy (ręczny) i będą świecić jak słońce.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
CO ma ręczny do oświetlenia lusterek? Sprawdzę ale to chyba zła koncepcja.
Lampki sprawdzałem mam oryginalne i obie świeca po podaniu zasilania więc są sprawne Jako ciekawostkę hińskie lampki miałem w mondeo MKIV lusterka i oświetlenie rejestracji 5 lat i dalej świecą a w S-max MK1 Lift mam 3 lata i dalej świecą. |
|
|
|