Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-06-2016, 12:57   #1
marhal
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2014
Domyślnie sprzęgło bierze przy samym dole

witam,
wczoraj wracając autostradą wcisnąłem sprzęgło , zmieniłem bieg ,puściłem i pedał sprzęgła zamiast wrócić łagodnie , mocno walnęło do pozycji górnej ( spręzyna)
i od tego momentu sprzęgło zaczyna mi dopiero brać od połowy ( nawet niżej 1/3), w pierwszej fazie naciskania pedała opór stawia tylko sprężyna powrotu pedała .
zaglądnąłem do pedała sprzęgła , odłączyłem wtyczkę od pompki sprzęgła i zero reakcji.
dźwignia pompki tak jakby nie wracała razem ze sprzęgłem ,dopiero jak pedał dochodzi do podłogi to wciska tą dźwignię.
powiedzcie po co ta wtyczka przy pompce , jak rozłączam ją to jest bez zmian.
biegi wchodzą ale sprzęgło trzeba wciskać do oporu.
co to może być??? czy pompka czy wysprzęglik??
jaka jest pozycja spoczynkowa popychacza pompki??? zaglądnijcie proszę u siebie. czy odłączając wtyczkę od pompki powinno coś się dziać????
z góry dzięki.

Bump: ta wtyczka to chyba nie od pompki a od czujnika wciśnięcia sprzęgła do tempomatu.
ale problem nisko biorącego sprzęgła pozostaje.
dźwignia pompy sprzęgła nie wraca z pedałem tylko zostaje nisko, i dopiero jak pedał dojdzie do dźwigienki to popycha ją ( ale bardzo nisko)
a może ta dźwigienka sprzęgła wypadła z zatrzasku który ją mocuje w pedale?? ta dzigienkę mogę swobodnie obracać wokół własnej osi, zobaczcie jak macie u siebie, proszę o odpowiedz

marhal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2016, 14:55   #2
raptorf22
ford::average

Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk.III kombi
Silnik: 1.6 TDCI 115 KM (upgrade z 95)
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: sprzęgło bierze przy samym dole

Skoro napisałeś w tytule że "bierze" na samym dole to raczej każdy pomyśli że przy samej podłodze więc jak jest?.
Ktoś już na forum wspominał że sprzęgła w MK III biorą dość wysoko i ten typ tak ma.... u mnie także ciągnie tak od 1/3 skoku.
raptorf22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2016, 20:56   #3
marhal

teraz zobaczyłe ,ze pedał sprzęgła jest wyżej niż pedał hamulca i do momentu osiągnięcia wysokości pedału hamulca jest jałowy
może jakiś odbojnik się poluzował albo regulacja pozycji??? zobaczcie u siebie czy pedały sprzęgła i hamulca sa na tej samej wysokości???
jest tam jakiś mechanizm regulacji wysokości albo odbojnik który reguluje pozycję ( wysokość) pedału sprzęgła???
proszę o pomoc
Stary 28-06-2016, 00:01   #4
mtl
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał marhal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam
Przychodzisz "w gości', więc to my Ciebie witamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Jakkolwiek by patrzeć, gramatyczni naziści edukują i zmuszają do refleksji nad poprawnością językową w Internecie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .

Cytat:
Napisał marhal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zaglądnąłem do pedała sprzęgła , odłączyłem wtyczkę od pompki
Kolego, skoro wokół "pedała" dostrzegasz tylko "wtyczkę pompki", to dlaczego nie udasz się do kogoś, kto znając się na rzeczy ten problem rozwiąże? Po to są specjaliści na tym świecie, żebyś nie musiał się tym martwić a tym bardziej drutować samochodu.
mtl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2016, 19:06   #5
marhal

dziękuję koledze MTL za "złote myśli".
ale po to jest to forum ,żeby sobie pomagać a nie tłumaczyć żeby udac się do mechanika, powiem wprost :na 10 mechaników 9 nadaje się do tarcia chrzanu , dlatego tu pisze i proszę o pomoc, byłem już u kilku i od razu chcieli wcisnąć mi wymiane sprzęgła i dwumasy za kilka tysięcy.
co się okazało , spojrzałem na pedał sprzęgła ( z pomocą lusterka) i kulka plastikowa która jest na końcu trzpienia popychacza pompki sprzęgła jest ułamana ( oderwana od popychacza).kulka została w pedale a popychacz pomki luźno sobie lata.
powiedzcie mi czy skomplikowana jest wymiana pompki ??? wymieniał ktoś?
proszę o porady ( a nie złote myśli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

dzięki
Marek

Bump: f60c05464b739622e488a448dcf1c9e7.jpg
Stary 28-06-2016, 23:27   #6
Szymon_Zy

Wyciągasz akumulator, wyciągasz pedał (da się bez) i wykręcasz pompkę. Potem kombinujesz żeby odpowietrzyć. Masz czujnik na pompce?

PS. Usterka typowa, jak szukałem u siebie problemów na forach z USA i UK pełno było tych usterek.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 08:05   #7
marhal

Cytat:
Napisał Szymon_Zy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyciągasz akumulator, wyciągasz pedał (da się bez) i wykręcasz pompkę. Potem kombinujesz żeby odpowietrzyć. Masz czujnik na pompce?

PS. Usterka typowa, jak szukałem u siebie problemów na forach z USA i UK pełno było tych usterek.
pompka demontowana od strony akumulatora? czy od strony kierowcy??
no wlasnie a jak się odpowietrza?
Stary 29-06-2016, 14:33   #8
Szymon_Zy

Od wnętrza. Dlatego ten pedał warto zdjąć. A odpowietrzenie masz na forum. Potrzeba narzędzia odpowiedniego lub strzykawy. Poszukaj, nie dalej jak kilka dni temu ktoś opisywał.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania