![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jeks
Model: Fiesta MK6
Silnik: Diesel
Rocznik: 2002
|
Witam. Pilnie potrzebuję informacji jak wymienić nagrzewnicę klimatyzacji w Fordzie Fiesta MK6 z 2002 roku 1.4 TDCI. Z tego co już wiem, należy zdemontować całą deskę - ale nie do końca wiem, jak się do tego zabrać. Na necie niekoniecznie można znaleźć takie informacje. Moja nagrzewnica została dzisiaj niechcący przewiercona wkrętem -a co się z tym wiąże - poszła w diabły klimatyzacja. Tak, że koniecznie muszę ją wymienić.
Bardzo proszę o pomoc w temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Widzę, że las rąk do pomocy.....
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
|
Cytat:
I raczej mało kto tu to umie. Łatwiej jest już wymienić rozrząd niż takie coś. Wg mnie tylko warsztat Ci pozostaje. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Oki. Z wymianą sobie poradziłam. Tydzień mi zeszło razem z mężem. Było ciężko, ale autko złożone. Klima nabita.
Z tym, że problem mi pozostał - nie klimy, ale radia. Spotkał się może ktoś z czymś takim, jak gubienie kodu przez radio? Zdenerwowałam się i chciałam kupić inne, ale pan sprzedający z OLX powiedział mi, że te radia muszą mieć dwa minusy, żeby poprawnie chodzić. No to rozebraliśmy z moim małżem osłonę, żeby podpiąć ten drugi minus. I jak za dotknięciem zaczarowanej różdżki, po podpięciu radyjko ruszyło. Czyli pełen sukces! I jak składaliśmy, to mąż przewiercił tą biedną nagrzewnicę, bo chciał zamocować osłonę tunelu, zaczep był ułamany, a on był pewien, że tam za tym plastikiem nic nie ma... Tu mamy wyjęty tydzień z kalendarza na rozebranie połowy samochodu, wymianę nagrzewnicy i złożenie. W sobotę skończyliśmy. Oczywiście radio grało. Autko wysprzątałam, wypucowałam. W niedzielę i poniedziałek stało. Wczoraj wyjechałam na nabicie klimy - włączam radio - a tu niespodzianka - radio znów woła kod - wpisuję - zatwierdzam przyciskiem z nr 5 - a ono gaśnie i znów woła kod.... I tak mogę w nieskończoność. Czy ma ktoś jakiś patent na skuteczną naprawę? No mogę kupić nowe radio, ale jaką mam gwarancję, że z nowym nie będzie tak samo? Bo może to wcale nie wina radia? Tylko gdzie jest pies pogrzebany? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Do wymiany nagrzewnicy demontowaliście deskę i odłączaliście instalację więc tam szukaj przyczyny .... jakiś wtyk jest luźny i nie do końca zatrzaśnięty . Wymiana radia nic nie da i zostanie przejrzenie złącz
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Nagrzewnica została uszkodzona zupełnie przypadkiem, już po założeniu osłony radia. Dopiero wtedy zdemontowaliśmy deskę, belkę i całą resztę. I radio cały czas działało. Dwa dni po założeniu nowej nagrzewnicy auto stało nieodpalane - nie ruszane - więc nic się w tym czasie nie mogło ruszyć. Wczoraj wsiadłam i zanim odpaliłam, to tak z automatu włączyłam radio, żeby sprawdzić, czy gra - i już od ręki pokazał się komunikat o kodzie, i nadal nie chce się włączyć. Czyli nasze demontowanie nie ma żadnego wpływu na to. Przyczyna musi być inna, bo była już przed uszkodzeniem nagrzewnicy. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Jest jakaś przerwa czy zimny lut . Z opisu wnioskowałem że po wymianie nagrzewnicy zaczęły się problemy ,ale skoro wcześniej to już radio trzeba sprawdzić u elektronika i możliwe ,że główne zasilanie szwankuje skoro trzeba pin wbijać
|
|
|
|