Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-08-2016, 19:06   #1
marcinejro
ford::beginner

Imię: marcin
Model: S max 163KM po Chipsie
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie dobry elektryk samochodowy

Jak w temacie, koledzy potrzebowałbym numer telefonu do faceta bądz kobiety którzy ogarniaja elektrykę w fordzie s max... nie działa mi wiatrak sprawdziłem wiele rzeczy kabelek fioletowy, wymieniłem moduł a on nadal nic... po spieciu na krótko działe. Jestem za granicą i chciałbym z kims pogadac żeby samemu spróbowac to ogarnąć.

marcinejro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2016, 20:17   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: dobry elektryk samochodowy

Najpierw doprowadź do łądu swój profil (w 2008 nie było S-maxów 163PS na pewno...) coby było wiadomo jaki masz pojazd...
Potem dostaniesz link do schematów i możesz się doktoryzować z elektryki...
Stary 31-08-2016, 20:37   #3
Mario_Mario
ford::advanced

Imię: Mariusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007

Wiatrak od nawiewu,czy główny od chłodnicy? Po problemach z układem klimatyzacji, pewien dosłownie elektryk dexter, rozbebeszył przy mnie przekaźnik i starał się wytłumaczyć,czemu przez zwykłe przeciążenie, gdzie spali się bezpiecznik, owy przekaźnik potrafi podać "ponoć specjalnie" napięcie o innej polaryzacji do komputera sterującego. I tak wyjaśniła się ponoć usterka mojego modułu elektronicznego,przy spalonym sprzęgle klimatyzacji i zacięciu się agregatu. Tak samo może zadziałać przy głównym wentylatorze...a wszystko to, bo kochamy warsztaty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-08-2016, 20:55   #4
marcinejro

Kolego tedi,k ano masz racje w tym roku nie było 163konnych maksiów , chyba ze którys ma program. Mój ma właśnie program, co prawda osobiście go nie hamowałem ale robił to mój wujek...
Oczywiście chodzi o główny wiatrak chłodzenie silnika... Wiele tematów już przeczytałem, kilka rzeczy sprawdziłęm... nie wiem tylko jakie i kiedy powinno pojawić sie napięcie na fioletowym kabelku kostki wiatraka...
Stary 31-08-2016, 21:44   #5
Mario_Mario

A miałeś objaw jakby spalenia silnika, wywaliło bezpiecznik i koniec? Mogło włąśnie oberwać sterowanie elektroniczne, moduł, komputer itp. Podajesz na krótko pod sam wiatrak,czy przekaźnik?
Stary 01-09-2016, 07:54   #6
grzecho

Silnik: 2.0 HE LPG

U mnie awaria wiatraka na chłodnicy diagnozowana była prawie tydzień. Najpierw mechanik walczył, m.in sprawdzany był magiczny fioletowy kabelek. Okazało się, że to nie to. Mechanik poległ, zawiózł autko do elektronika, który stwierdził , że uszkodzony jest moduł na wentylatorze. Moduł z kolei uszkodził komputer. Komputer już naprawiony. Koszt 400 zł. Teraz szukam modułu waham się między oryg. używką za ok 100 zł, lub nowym zamiennikiem takim jak ten:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jak wszystko będzie ok wtedy polecę Ci elektronika z miasta Mysłowice.
grzecho jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 11:42   #7
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Mario_Mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Podajesz na krótko pod sam wiatrak,czy przekaźnik?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Schematy do Mondeo MK4 i S-maxa w tym zakresie są identyczne.
Zrób może jednak lepiej ten doktorat z elektryki, bo zbytecznie trochę dymu może ci pójść...
Stary 01-09-2016, 19:02   #8
marcinejro

Napięcie podaje pod sam wiatrak a ten normalnie startuje i obraca się swobodnie bez żadnego oporu, natomiast próba podobna ale z wpietym modułem plus do plusa minus do minusa na pin od fioletowego kabelka podaje napięcie z aku a wiatrak nie ruszy....z nowym modułem jest tak samo....przekaźnik sprawdziłemR3 podmieniłem z przekaźnikiem od klaksony i klakson działe więc i przekaźnik jest sprawny... Które piny przekaźnika zewrzeć żeby nic nie spalić a żeby sprawdzić czy wiatrak ruszy...
Zadnego bezpiecznika nie zobserwowałem przepalonego a kontrolowałem ze dwa razy, jedynie co to w puszce pod maska mały bezpiecznik 5 na samym poczatku puszki przed przekażnikiem klimy nie ma napięcia wogóle...
Stary 01-09-2016, 21:20   #9
Mario_Mario

Własnie kolego Grzecho,w ten sam sposób zatarte sprzęgięłko klimy, załatwiło mi elektronikę w aucie. Marcin,u mnie też awaryjnie pominąłem całą elektronikę,podając na krótko napięcie w sumie do agregatu klimy,nie do chłodzenia. A na spokojnie dochodziłem przyczyny usterki. Od razu mówię, rozbebeszcie owe przekaźniki z wewnętrznej elektroniki. Ma zostać sam przekaźnik z diodą prostowniczą wewnątrz obudowy przekaźnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-09-2016, 21:33   #10
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał marcinejro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...plus do plusa minus do minusa na pin od fioletowego kabelka podaje napięcie z aku a wiatrak nie ruszy...
I ma rację.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie słuchasz dobrych rad, to i sprzęt Ciebie nie słucha...
Podane schematy, str. 35, lewy dolny róg diagramu: "Electronic fan control module" - napisane jak bawół (VT - "fioletowy kabelek") - "PWM". Sygnał prostokątny o zmiennym wypełnieniu sterujący prędkością obrotową wiatraka.
Na nic się zda podawanie tam +12V... Tam ma być fala prostokątna a nie stałe napięcie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekaw jestem, czy moduł jeszcze żyje po takich eksperymentach...

Cytat:
Napisał Mario_Mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Od razu mówię, rozbebeszcie owe przekaźniki z wewnętrznej elektroniki. Ma zostać sam przekaźnik z diodą prostowniczą wewnątrz obudowy przekaźnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Następny "wyedukowany" kolegaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz gdzieś na schemacie jakiś przekaźnik do sterowania wiatrakiem????
Bo ja widzę tylko narysowany bezpiecznik F5 60A (w skrzynce w komorze silnika) i elektroniczny moduł sterujący...
Ale każdy może radzić jak chce...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 01-09-2016 o 21:43
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania