![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1.6 TDCI 90km
Rocznik: 2006
|
Witam serdecznie po gruntownym przewertowaniu forum nie znalazłem odpowiedz na mój problem.
SAMOCHÓD: focus 2006 1.6 TDCI 90km OPIS SYTUACJI: - samochód od pewnego czasu faluje na biegu jałowym, obroty spadają nawet do 400 i bez dodania gazu samochód gaśnie - samochód przy wrzuceniu na luz i hamowaniu do zera zaraz przed zatrzymaniem gaśnie. - na wysokich obrotach nic złego się nie dzieje -samochód ma moc i pracuje równo - po tym jak samochód zgaśnie odpala bez problemu ( raz tylko kręciłem kilka razy zanim odpalił) ---- komputer nie pokazuje błędów ( sprawdzałem 2 razy u 2 różnych mechaników zaraz po tym jak to się stało ) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.4
Rocznik: 1999
|
Kolego, sprawdź podciśnienia, może gdzieś jest nieszczelność
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
dziś zmieniłem, filtr paliwa okazało się że był już stary i nikt go nie zmienial przede mną, kupiłem filtr za 140zł i zrobiłem z 3km auto zgasło i kaput. Laweta mechanik
zobaczymy co powie jutro. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
mały update, dziś mechanik naprawił usterkę wcześniej zapowietrzonego filtra paliwa. Ale to nie koniec. Po rozgrzaniu silnika dwa razy zgasł po czym normalnie odpalił. Najczęściej gaśnie przy wyhamowywaniu i wrzuceniu na luz. Komputer nie pokazuje żadnego błędu. Proszę o pomoc. Napiszcie co mogę dopisać żeby wam pomóc zlokalizować błąd.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
nowości w temacie skoro nikt nie odpisuje to sam sobie odpisze może komuś się przyda.
Dziś diagnoza w ASO wykazała błąd : P0089-21- (PCM) - zawór sterujący ciśnieniem paliwa - powyżej maksymalnej wartości progowej. Teraz moje pytanie czy wymienić: -regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej -czujnik ciśnienia paliwa -pompę wysokiego ciśnienia ??? Proszę forumowiczów o pomoc. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCi 150 KM
Rocznik: 2015
|
Cześć, czy wymieniłeś którąś z powyższych części i problem ustał? Mam w swoim Focusie identyczny silnik i podobne objawy ostatnimi czasy, trzy razy zgasł na dohamowaniu, dwa razy normalnie od razu odpalił, za trzecim dopiero po kilkunastu minutach i kilku nieudanych próbach. Mam też wrażenie, że silnik nierówno pracuje, ale obroty nie spadają aż tak nisko jak u Ciebie. Ponadto po dłuższym postoju, po uruchomieniu silnik jednorazowo puszcza dosyć sporo dymu, o nieprzyjemnym zapachu (dym generalnie zawsze ma nieprzyjemny zapach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale nie jest to zapach normalnie spalanego paliwa). Dolewałem ostatnio (kilkaset km temu) oleju i płynu chłodniczego bo trochę ubyło, ale od tamtego czasu nie zauważyłem ubytku. Diagnostyki komputerowej też jeszcze nie robiłem.
Ostatnio edytowane przez lukasz_k ; 08-04-2016 o 12:06 |
|
|
|
|
|
#7 |
|