Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-10-2016, 18:21   #1
reality
ford::amateur

Imię: reality
Model: Ford C-Max Titanium
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik: 2016
Domyślnie karta SD a nawigacja

witam - to mój pierwszy post tutaj - mam nadzieję że dobrze trafiłem. Nabyłem właśnie C-Maxa 1.4 150KM (2016 r. prod.) Titanium z audio z dużym wyświetlaczem (ponoć to sprzęt od Sony - głośniki na pewno...) - odbiór auta za tydzień... Niestety w moim aucie widziałem że nie mam opcji nawigacji GPS - po prostu takiego egzemplarza nie było na stanie, a ja nie mogłem czekać do marca... w podłokietniku przednim mam wejście SD (nie wiem do czego służy) - ponoć tam wkłada się kartę z nawigacją/mapami. Mam pytanie - czy jeśli samodzielnie zakupię taką kartę z mapami dedykowaną do mojego modelu (np. na jakiejś aukcji - są po około 130-260zł - zależy z którego roku są tam mapy zgrane) i włożę ją do gniazda SD w aucie to czy już będę miał nawigację w aucie - bo coś mi się wydaje że to zbyt proste by było...? czy trzeba zrobić coś więcej? czy można to zrobić samodzielnie - coś pozmieniać w ustawieniach audio - co i jak? co wtedy z gwarancją? czy może musi być to poprzez serwis? może ktoś już coś z tym robił z Państwa? mam też wejście USB - ale to podejrzewam do pendrive z muzyką...? jeszcze jedno - czy (na tym wyświetlaczu) w tym fabrycznym audio można oglądać DVD z pendrive na przykład? w VW Passacie z 2014 r. można było - stąd pytanie... :-) Będę wdzięczny za wszelkie rzetelne podpowiedzi... pozdrawiam i dziękuję. reality

reality jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2016, 18:23   #2
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985
Domyślnie Odp: karta SD a nawigacja

Jeśli to Sync 2 to magicy z forum odpalą ci navi mimo jego braku fabrycznego.
Stary 22-10-2016, 18:41   #3
reality

tak - to Sync 2 (wg specyfikacji) - jak poznać takich magików i czy nie stracę gwarancji? czy z magikiem mam się spotkać osobiście czy zdalnie wystarczy? a może jest gdzie "instrukcja"? jaką kartę kupić? Sony Maps, Bosh, Blaupunkt Maps, Ford Maps, Tomtom, Garmin, AM? sporo tego na aukcjach...
Stary 22-10-2016, 18:47   #4
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

W tym wątku masz wszystko łącznie z magikami
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 22-10-2016, 19:21   #5
reality

hmmm... dzięki za namiar, ale... mieszane uczucia mam po tej lekturze... albo Ford odbierze gwarancję albo nie odbierze, albo się domyślą w ASO albo się nie domyślą, albo audio padnie albo zwolni, albo coś tam jeszcze, albo Ford obecnie już zablokował możliwość aktywacji navi, albo nie zablokował - no kompletny bałagan w wypowiedziach - bez logicznego podsumowania - a 16 stron na ten temat jest... a może koło Łodzi ktoś jest kto to ma, umie to zrobić nie na telefon i bez potrzeby wysyłania wykręconego z nowego auta radia 500 kilometrów pocztą, i sprawdził co na to ASO?
Stary 22-10-2016, 19:26   #6
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Masz @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w w-wie
Stary 22-10-2016, 20:26   #7
reality

dziękuję za namiar... :-)

dodam jeszcze jedno - należę też do forum Subaru (miałem do niedawna model XV) i Forum Fiata (żona jeździ modelem Sedici) - my na forum Subaru ale i też Fiata pomagamy sobie całkowicie bezpłatnie i z dobrego serducha - po kumpelsku - tu zaś na tych 16 stronach o navi - mowa jest o "reklamie usług poszczególnych forumowiczów" - wręcz w kilku postach jest nawet o to kłótnia i admin nic z tym nie zrobił, mówi się o tym że nic nie ma za darmo - bo ktoś się napracował i to kosztuje (no comment), wiele pytań początkowych forumowiczów jest całkiem bez odpowiedzi (lekceważenie) - ogólnie jest po prostu jakoś tak mało przyjaźnie - nie wiem - może społeczność Forda jest po prostu inna..., może ja to źle odbieram... szkoda... liczyłem po prostu na zwykłą, prostą pomoc (tym bardziej że o Fordzie nie wiem nic - bom tu nowy) - typu - podjedz, albo napisz na priv - pomogę ci - i po sprawie... - tak jak np. w Subaru... Nic takiego tam nie znalazłem... No nic - tak czy inaczej dziękuję szanowny kolego za info - jesteś w porządku - pozdrawiam serdecznie.

Ostatnio edytowane przez reality ; 22-10-2016 o 20:31
Stary 22-10-2016, 20:48   #8
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost

Dopłata do oryginalnej navi to ponad 4k. Zdobycie licencji oraz zakup specjalnych "kabli" i oprogramowania, by aktywować navi poza ASO, to też nie mały koszt. Nie ma się co dziwić, że te osoby nie robią akurat tego za darmo.
Na tym forum jednak można sporo dowiedzieć się za darmo, uzyskać różnych porad i pomocy.
Możesz też nawiązać znajomości i spotkać się z kimś ze swojej okolicy.
Nie zniechęcaj się zbyt szybko.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Stary 23-10-2016, 09:55   #9
sierota
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: Grand C-Max
Silnik: TDCi 200KM 445Nm
Rocznik: 2015

Mayak w sierpniu aktywował mi navi w moim, sync 2 działa bez zarzutów nie ma co się martwić o jego działanie po tym zabiegu, niestety sama licencja kosztuje 300zł, więc nikt w prezencie Ci jej nie podaruje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mogę powiedzieć że navi w fordzie jest bardzo dobra i warto wydać pare złotych, mapy są bardzo dobre.
Niedawno byłem na pierwszym przeglądzie po 20kkm i gwarancji nie straciłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

btw co to za silnik 1.4 150KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.?
sierota jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2016, 10:55   #10
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał reality Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
może koło Łodzi
no w samej Łodzi masz kolegę który Ci to zrobi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Pisz na PW
Odpowiedz

Zasady postowania