Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-11-2016, 20:02   #1
Wade
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Za wysokie spalanie i dziwne zachowanie wskażnika temperatury

Witam, mój problem polega na zbyt wysokim spalaniu ( moim zdaniem). Mój mondek to liftback z 2.0 TDDI 115 km, turbina bez geometrii i średnie spalanie wynosi 8.3 litra przy dziennej trasie 30 km pół miasto, pół trasa. Przy dłuższych trasach spalanie wynosi tyle samo bądź minimalnie mniej. Minimalnie to 7.9 litra przy spokojnej jeździe ok. 100 km/h z tempomatem czy też bez. Autko nie przejawia żadnych złych objawów. Moc jest, wkręca się na obroty normalnie, nie trzęsie, równo pracuje, odpala bez problemu, nie dymi ani trochę (jedynie rano, przy pierwszym odpaleniu przez 10-15 sekund ale to norma). Sprawdziłem cały układ dolotowy i od razu go wyczyściłem. Wszystkie filtry nowe. Opony 16 cali. Niektórzy ludzie piszą że to normalne albo ze zależy jak to jeździ. Ciężko mi się z tym zgodzić jako że jakiś czas jeździłem mondkiem rodziców na tym samych trasach ( MK3, kombi, 2.0 TDDI 90 km) i tam średnie spalanie wychodziło mi 6.5 a maksymalne przy mocnym deptaniu to 7.5. Podobne wyniki wychodziły u kolegi ( MK3 2.0 TDCI 130 km).

Czy są może jakieś typowe usterki mogące powodować podwyższone spalanie w tym modelu?

Kolejną sprawą jest dziwne zachowanie temperatury ( wcześniej się nie spotkałem z czymś takim więc może to normalne). Do momentu dopóki auto się nie nagrzeje na maksa czyli połowa skali to przy mocnym przyspieszaniu temperatura spada, gdy odpuszczam i jadę spokojnie lub stoję to powoli sobie rośnie. Po nagrzaniu się silnika efekt ten zanika. Autko mam od 2 miesięcy i przed wymianą pompy wody ( rozszczelniła się) i małego termostatu ( pękł przez zły nowy o-ring, aktualnie oryginał) nie zwróciłem uwagi czy tak się dzieje. Po wymianie przy okazji odpowietrzania i kontroli płynu zauważyłem takie zachowanie. Nagrzewa się tak po ok. 5 km.

I tu pytanie, czy to normalne w tym modelu czy może jednak nie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 01-11-2016 o 20:08 Powód: piszesz w dziale MK3
Wade jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2016, 07:26   #2
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
Domyślnie Odp: Za wysokie spalanie i dziwne zachowanie wskażnika temperatury

Cytat:
Napisał Wade Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do momentu dopóki auto się nie nagrzeje na maksa czyli połowa skali to przy mocnym przyspieszaniu temperatura spada, gdy odpuszczam i jadę spokojnie lub stoję to powoli sobie rośnie.
To nie jest normalne, wymień termostat, pamiętaj oryginał, nie jakieś podróbki.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Odnośnie spalania- stanowczo za dużo. Z tego co piszesz, to nie ma się do czego przyczepić. Nie mam zatem recepty na tą dolegliwość. Mój po czipie pali w jeździe mieszanej 5,5l/100km.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Nowy obraz.jpg (92.6 KB, 26 wyświetleń)

668855686

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 02-11-2016 o 08:40
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2016, 08:25   #3
radek9103

Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011

Skoro masz wymieniony mały termostat to wymień i duży. U mnie najtańszy wytrzymał rok tzn. ok 30 tys,km i był nadal sprawny ale przy okazji wymiany chłodnicy i pompy wody wymieniłem go. Co do spalania, niedogrzany silnik pali dużo więcej niż powinien , wiem to z doświadczenia z padniętym dużym termostatem palił ok 7 do 9 litrów ,po wymianie udało się zejść poniżej 5 litrów.
Stary 02-11-2016, 15:32   #4
Wade
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002

Podejrzewałem duży termostat ale nie jestem przekonany bo auto osiąga odpowiednią temperaturę po nie długim dystansie i potem ją utrzymuje. Dziwi mnie jedynie spadek temperatury w trakcie przyspieszania zanim się nagrzeje. Ale w sumie to 90 zł to nie majątek tym bardziej jak na oryginał więc go założę i dam znać. Mam nadzieje że pomoże bo nie po kupiłem diesla żeby palił mi więcej od drugiej benzyny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Radek a jakie miałeś objawy niedogrzanego silnika. To znaczy w ogóle nie osiągał połowy skali czy było tak jak u mnie albo może jeszcze inaczej.

Ostatnio edytowane przez Wade ; 02-11-2016 o 15:36
Wade jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2016, 18:06   #5
sebollo69
ford::average

Imię: Seba
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0 tdci 115km
Rocznik: 2005

Cześć,
mój Mondziak też więcej spija ropki od czasu kiedy ma problem z utrzymaniem stałej temperatury silnika 90st.Mały termostat już kupiony..147plnGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.o zgrozoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.(nie kometuję) na jutro zaplanowana wymiana,zobaczymy czy efekt pracy będzie zadowalający..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sebollo69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 13:39   #6
sebollo69

..po wymianie małego termostatu bez zmianGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 1,5 setki niepotrzebnie poszło w błoto,wymienię jeszcze duży..jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a może źle odpowietrzony?zrobiłem tak: dolałem brakujący płyn do zbiorniczka korka nie zakręcałem,odpaliłem auto na jakieś 15-20min. później wybrałem się na przejażdżkę około 10km ale wskazówka zatrzymuje się tak za pięć 12-ta,a test zegarowy pokazuje max.75sz.C..
Stary 03-11-2016, 19:44   #7
radek9103

Na pompie śrubę poluzuj aż całe powietrze ucieknie.
Stary 03-11-2016, 20:30   #8
sebollo69

Cytat:
Napisał radek9103 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na pompie śrubę poluzuj aż całe powietrze ucieknie.
mam to zrobić na włączonym/wyłączonym silniku? jeszcze sprawdzę duży termostat czy trzyma,z tego co wiem to przed termostatem ma wąż się stopniowo nagrzewać,a ten za nim musi być zimy,jeżeli będą się nagrzewały równocześnie to znaczy że nie trzyma i do wymiany,czy tak?
Stary 04-11-2016, 10:12   #9
Mariusz

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Na pracującym silniku.

Cytat:
Napisał sebollo69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... jeżeli będą się nagrzewały równocześnie to znaczy że nie trzyma i do wymiany,czy tak?
Tak.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2016, 12:20   #10
radek9103

Na wyłączonym.