Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-06-2009, 12:26   #1
Lothien
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Ciężko wchodzą biegi

Witam.
Jestem świeżym właścicielem Forda Mondeo 2.0 diesel '01. W ogóle nie mam doświadczenia z tą marka więc proszę o wyrozumiałość.

Problem jaki mnie spotkał polega na tym, że podczas zmiany biegów (przy włączonym lub wyłączonym silniku) nie mogę wbić żadnego biegu (nie można wyczuć tych "szczelinek" dla danych biegów). Po dłuższej walce z lewarkiem zmiany biegów, skrzynia z dużym oporem pozwala na "wbicie" odpowiedniego biegu. Podczas jazdy skrzynia nie trzeszczy tak samo sprzęgło chodzi bez zarzutu. Problem jest tylko z lewarkiem zmiany biegów.
Po dłuższej szarpaninie biegi da się wbić jednak czuć opory podczas zmiany biegów.

Proszę o informacje czym może być spowodowany taki stan rzeczy?
Czy wystarczy regulacja mocowania konsoli zmiany biegów (jeżeli taka w ogóle jest możliwa)? Ewentualnie jakie są koszty takiej naprawy.

Jeżeli taki topic już istnieje to przepraszam za spam ale nie udało mi się znaleźć takowego i prosiłbym o odnośnik.

Ostatnio edytowane przez Lothien ; 26-06-2009 o 13:07
Lothien jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2009, 12:31   #2
Starwarrior
ford::advanced

Model: Mondeo Ghia X mk3
Silnik: 2.0TDDI
Domyślnie Odp: Problemy podczas zmiany biegów.

Cytat:
Napisał Lothien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Jestem świeżym właścicielem Forda Mondeo 2.0 diesel '01.
A było tak jak go kupiłeś? Czy tak bez ostrzeżenia się "zrobiło"???

Po remapie: 141KM 324,6Nm
Starwarrior jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2009, 13:03   #3
Lothien

Bez ostrzeżenia.
Jak go kupiłem to tylko czasem był lekki problem z wbiciem pierwszego biegu.

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, które pomogą mi rozwiązać ten problem.

Ostatnio edytowane przez Lothien ; 26-06-2009 o 15:38
Stary 26-06-2009, 16:23   #4
waldemarwa1959
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2002

witaj kolego
mam podobny problem z jedynka i podejrzewam ze to moze byc sprawa linki, tylko na razie nie mam czasu i miejsca, ale za jakis czas zobacze i jak bedziesz mial ten problem dalej to pomoge ci
pozdro
waldemarwa1959 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2009, 16:41   #5
Lothien

Cytat:
Napisał waldemarwa1959 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witaj kolego
mam podobny problem z jedynka i podejrzewam ze to moze byc sprawa linki, tylko na razie nie mam czasu i miejsca, ale za jakis czas zobacze i jak bedziesz mial ten problem dalej to pomoge ci
pozdro
Problem z jedynką to miałem jak kupiłem auto, wchodziła z lekkim oporem ale wchodziła, w zasadzie to był lekko zauważalny dyskomfort.

Jednak dzisiaj lewarek zmiany biegów zablokował mi się całkowicie, naprawdę nieźle się na siłowałem żeby móc ruszyć auto. Po piętnastu minutach jazdy i walki z lewarkiem mogłem już zmieniać biegi jednak zawsze czuje opór kiedy wbijam jakikolwiek bieg.
Boję się, że mogą mi się zblokować na amen a chciałbym tego uniknąc:/
Stary 18-10-2009, 12:02   #6
bary75

Model: Fort Transit Connect
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Problem z wrzuceniem biegów

Witam. Mój następny problem, to wrzucanie biegów. Ostatnio stałem w korku i ciężko się wrzucało 1-szy bieg. jakos do tej pory to mi nie przeszkadzało, ale te korki w Warszawie to mnie rozzłościły. Co może być powodem ciężkiego wrzucania biegu, coś gdzieś trze czy jak?? Jakiś czas temu wymieniałem sprzęgło i było odpowietrzane.
bary75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2009, 13:15   #7
Papel

Domyślnie Odp: Problem z wrzuceniem biegów

mam podobnie i wydaje mi się że to wina wodzików z drążka do skrzyni biegów, ale może ktoś to już przerabiał i podpowie co to jest napewno
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2009, 18:52   #8
Kubulsen

Model: Mondeo Mk III GHIA, Kuga 2019
Silnik: benzyna 2,0 + LPG, 1,5 Ecoboost 150 KM
Rocznik: 2004, 2019
Domyślnie Odp: Problem z wrzuceniem biegów

Przyczyn może być wiele. U mnie np. łudzilem się że to sprzęgło, po jego wymianie, lekko się poprawiło (wcześniej po wysprzęgleniu prawie nie mogłem wrzucić 1 lub wstecznego, teraz wchodzą z lekkim oporem). Ale tak naprawdę, to - przynajmniej u mnie - wina skrzyni biegów i synchroniztorów pierwszego i wstecznego biegu. Bierąc jednak pod uwagę kwestię używanej skrzyni i nowego sprzęgła (bo takie należy zakładać) to opłacalniej jest wymienić skrzynię, loterią jest tylko czy będzie sprawniejsza od tej którą posiadamy. Może też pomoże wymiana pompki sprzęgła lub samego wysprzęglika (po podpompowaniu pedałem powinna być poprawa - jeśli tak to wina hydrauliki). No i oczywiście może też są to problemy z linkami sprzęgła.
Kubulsen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2009, 20:02   #9
bary75

Model: Fort Transit Connect
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Ciężko chodząca skrzynia biegów.

Witam. Od samego poczatku, nawet po wymianie dwumasy i sprzęgła, mam problem z biegami - ciężko wchodzą. I nie ma różnicy, czy auto jest ciepłe czy zimne. Największe problemy, które zauważyłem, to są z wrzuceniem 1 biegu i wstecznego. Nic nie zgrzyta, ale ciężko je wbić. Gdy juz np. wbiję, i spróbuję jeszcze raz, to nie ma problemu ( za drugim razem). Czy ktoś ma jakieś antidotum na tę dolegliwość????
bary75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2009, 20:04   #10
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Problem z biegami - ciężko wchodzą

Olej w skrzyni (mimo ze ogolnie nie trzeba wymieniac) i odpowietrzyc sprzegło ale ogolnie to ten typ tak miewa.

Zasady postowania