![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krystian
Model: Focus
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2006
|
Witam. Posiadam FF 2.0tdci 136 dpf off egr off po programie. Problem polega na tym że właśnie rozpadła mi się trzecia turbina. Rozsadza je po stronie zimnej na łączeniu muszli z reszta. Z logow dynamicznych wyglądało ze jest ok i nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny. Podkreślę tez ze samochód od początku zostawia za sobą dość pokaźne czarne chmury. Może być przesadzona dawka paliwa?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Skoro rozsadza to znaczy że za mocno pompuje. Czyli sterowanie turbiny do sprawdzenia. Jak z błędami?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Błędów nie pokazuje turbina normalnie wstaje i samochód normalnie funkcjonuje po za tym dymieniem.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Mechanik sprawdzał nie wiem dokładnie czym wiem że było logo delphi.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Czyli jak dobrze rozumiem, już na wyjściu z turbiny ? A może po prostu dmucha za dużo i przeładowuje (zatarte łopatki, albo źle sterowanie). Jeżeli nie to może problem na przytkanych przewodach lub chłodnicy i nie ma jak to powietrze dotrzeć do dolotu.
|
|
|
#7 |
|
|
Pierwsza turbina prawdopodobnie była oryginalna nie ruszana a wedłlug wskazań licznika bylo 230kkm nalotu w co zbytnio nie wierze. Poleciała na wyższych obrotach przez co wirnik poszedl w mak w dolot. Wszystkie przewody płukałem tylko nie wiem jak z intercoolerem czy w niego coś nie wpadło i nie połamało go w środku. Jest szansa taki intefcooler jakoś sprawdzić?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Jak są problemy z turbo to zawsze dobrze jest rozebrać przewody, chłodnicę i wszystko przemyć sprawdzając drożność. Jak jest robiony tuning to czasami przeładowuje i też mogą być problemy. Zakładam, że turbina nie była zmieniana na inną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - widziałem przypadek innej turbiny niż powinna być i gość się dziwił czemu rozsadza mu rezonatory Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak jak pisałem, po usterce turbo powinno się sprawdzić:
- szczelność i drożność całego dolotu - smarowanie turbiny - oleje i filtry (czy nic nie ma w oleju - filtr do farb i dobrze sprawdzić spuszczony olej czy nie ma opiłek metalu) - ciśnienie doładowania po złożeniu wszystkiego - działanie "gruszki"
|
|
|
#9 |
|
|
A jeszcze takie pytanie ponieważ samochód przed wybuchem pierwszej turbiny dziwne zaczął powoli tracić moc na wyższych obrotach i ciężej się wkręcał. I turbina najczęściej wysiadała w tych momentach czyli przy około 3tys obrotów już słabej i wystrzał. Przy drugiej to samo czyli ze turbina jako tako ładuje tylko to ciśnienie gdzieś jest zatrzymywane. Przepustnica od strony „cieplej” czyli bez ic została zablokowana w pozycji zamkniętej ponieważ była zerwana. Wszystkie przewody były czyszczone tylko ic przelane wodą i wysuszone. Jako ze dpf już nie ma to tez raczej katalizator nie blokuje przepływu bo wtedy raczej był by problem po stronie cieplej. Dobrze to rozumuje?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Co ze smarowaniem turbiny? Może jego zabrakło, brak mocy przy wyższych obrotach = mogła stawiać wyższe opory przez wyższą temperaturę aż się ukrecala.
|
|
|
|