![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Focus MKII
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2006
|
![]()
Witam wszystkich serdecznie.
Postanowiłem napisać temat, gdyż nie znalazłem w ogóle poruszenia tej kwestii tutaj ani na innych forach. Wziąłem się za wymianę radia 6000CD na niefabryczne Pioneer. Wszystko ładnie pięknie, gra, przejściówki wszystkie są, ramka na 1din jest. Jedyne czego nie mogę rozgryźć to montaż radia w kieszeni - mianowicie nie ma tam żadnej szyny, śrub, zatrzasków ani niczego w tym rodzaju, na czym radio mogłoby się oprzeć wewnątrz. Nikt nie pisał, że coś takiego jest wymagane, więc nie kupowałem i nie szukałem. Po przymierzeniu jednak nie wygląda to najlepiej, będzie wisiało w powietrzu... Może ktoś pomóc rozwiać wątpliwości? Załączam zdjęcia.. Myślę, że takiego tematu jeszcze nie było, a jeśli odznaczyłem się wyjątkowym jełopstwem to proszę o odpowiedź i następnie usunięcie tematu, jeśli to konieczne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziękuję! Tą ramkę kupiłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
Nie wiem w jakiej kolejności montowałeś najlepiej - wyjąć wszystko z auta - "na kolanie", włożyć półkieszeń w ramkę redukcyjną - śrubokrętem odchylić metalowe "wąsy" z półkieszeni wtedy półkieszeń powinna trzymać się mocno ramki - wkładamy radio w półkieszeń - podpinamy kable - całość wciskamy w otwór radiowy Jeśli są rozchylone metalowe występy półkieszeni, to nie ma prawa opadać radio Po prostu - pólkieszeń ma być zamocowana na sztywno w ramce pozdrawiam Arturek
![]() |
#3 |
|
![]()
Witam, dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc pierwszy raz podszedłem do tego tak (wymieniałem wcześniej radia, ale z 1din na 1din): - Wyjąłem 6000CD - Wpiąłem przejściówki z systemu fordowskiego na ISO i potem z ISO na Pioneer, adapter anteny - Założyłem czarną ramkę redukcyjną (na zdjęciu, na 4 zatrzaski w rogach, w miarę łatwo zdjąć z powrotem - wg Twojej sugestii będę musiał wyjąć) - Podpiąłem radio: wiązka główna, antena, zaświeciło się, gra - sprawdzałem (o tyle sukces) - Jednak jak chciałem wsunąć to nie bardzo chciało wejść (na tym etapie jeszcze była ta metalowa półkieszeń na radiu - pokazana na zdjęciu) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zdjąłem półkieszeń (jak na zdjęciu), przymierzyłem radio bez - ale tam jest taka przestrzeń, że nie wiedziałem na czym ma się to trzymać, no i zostawiłem, bo już było późno i ciemno. Rozumiem, że tą metalową półkieszeń-koszyk (na zdjęciu) umieścić w czarnej ramce redukcyjnej, całość włożyć już do panelu frontowego samochodu, wtedy przełożyć wiązkę i dopier podłączyć radio i je wsunąć? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ta metalowa półkieszeń dołączona do radia ma utrzymać radio? Dobrze zrozumiałem? Przecież będzie się trzymała tylko na ramce redukcyjnej, dziwne rozwiązanie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli się uda dziś wieczorem zrobię drugie podejście do tematu. Dziękuję za odpowiedź, chętnych zapraszam do dalszej sugestii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez don_Mateo ; 27-02-2017 o 11:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
1) Wymieniałem radio, na 1DIN ALE w Focusie mk1 => tam faktycznie była szyna mocująca tył radia 2) Obejrzałem aukcje na Allegro z ramkami do Focusa mk2 i nigdzie nie spotkałem szyny / zaczepu, mocującej tył radia 3) Z kolei w Mondeo mk3, z tyłu fabrycznego radia był plastikowy "bolec" który utrzymywał tył radia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam Arturek
![]() |
#5 |
|
![]()
Właśnie, nigdzie nawet nie spotkałem żadnego dodatku w rodzaju szyny lub mocowania do wymiany radia na 1din, tak więc jak rozebrałem to wszystko w swoim Focusie to zbiło mnie to z tropu (wymieniałem kilka razy w starszych Toyotach 1din-->1din).
Przekopałem myślę wszystko co było do znalezienia na ten temat w polskiej części internetu (+ YT) i ani wzmianki o mocowaniu. Zrobię więc jak zalecasz i zobaczę. Zgadza się, 6000CD w moim przypadku ma identyczny bolec jak na Twoim zdjęciu, chciałem odkręcić (nie dałem rady), ale i tak w Pioneerze nie ma gdzie tego zamocować (choć nie jestem pewien, dziś postaram się to sprawdzić..). Pioneer (DEH-X3800UI) jest wyraźnie krótszy od radia fabrycznego. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. EDIT: Dzięki radom Użytkownika Arturek, radio założyłem wczoraj w ciągu 5 minut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Twój pierwszy post okazał się bardzo pomocny, postępowałem wg niego i wszystko pasuje, gra i buczy. Dziękuję za pomoc! Ostatnio edytowane przez don_Mateo ; 28-02-2017 o 09:34 Powód: Rozwiązanie zagadnienia tematu |
![]() |
![]() |