Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-09-2022, 19:50   #1
hub101
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
Domyślnie Wada konstrukcyjna 1.8 TDCI QYWA - wyciek oleju

Drodzy forumowicze, zwracam się o poradę do tych, którzy posiadają jakieś doświadczenia z wyciekami oleju z silników 1.8 TDCI (QYWA).
Po kilku miesiącach poszukiwań miejsca wycieku oleju w moim S-Maxie, wymiany uszczelki pokrywy zaworów, miski olejowej oraz jeszcze innych rurek i wężyków, otrzymałem dzisiaj taką oto diagnozę z jednego bardzo znanego i nieautoryzowanego serwisu Forda w Warszawie.

Niestety obecne wycieki, które się ujawniły są z nasady misy olejowej i niestety jest to najgorszy z możliwych scenariuszy, ponieważ najgorszy wyciek ujawnił się dopiero po załataniu wszystkich innych.
Zrobienie tego będzie wymagało sporo pracy i niestety będzie to koszt na poziomie kilku tysięcy pln.
Jest to typowa usterka w silniku 1,8tdci i naprawa tego nie daje 100% pewności że prędzej czy później nie powróci ponownie.
Koszty są wysokie, ponieważ aby dostać się do nasady trzeba rozebrać pół silnika od dołu łącznie z demontażem skrzyni biegów.
Sytuacja jest o tyle niekomfortowa, gdyż wszystko co do tej pory zostało zrobione tj, wklejenie misy olejowej, rozrząd trzeba ponownie demontować.
O ile z misa to nie problem bo wkleja się ja na silikon to rozrząd należało by już założyć nowy.

Dlatego mam pytanie, czy faktycznie naprawa tej "nasady" (a raczej jak czytam, to wszędzie piszą o "podstawie misy olejowej", a nie o "nasadzie") nie przynosi rezultatu i po jakimś czasie (no właśnie pytanie po jakim) uszczelnienie ponownie puszcza i olej z powrotem ciekknie? Naprawdę nie ma żadnych uszczelniaczy, uszczelek, które taki wyciek by powstrzymały? Co może być powodem tego, że pomimo tego że prace zostały wykonane, wycieki pojawiają się ponownie?
No i dlaczego trzeba wymieniać rozrząd na nowy, skoro ten był wymieniany w czerwcu i ma przejechane 2tys. km?

Nie wiem jak się odnieść do takiego opisu i jak mam go interpretować. Czy chcą mi po prostu dać delikatnie do zrozumienia, że nie chcą się tym zająć, żebym spadał bo to jest nieopłacalna naprawa, która i tak "prędzej czy później" nie przyniesie żadnego efektu?
Przyznam że to jest trochę dziwne, ponieważ dużo szperałem po tym forum, ale też po innych forach i nie przeczytałem o takim defekcie technicznym tego silnika (nikt takich problemów nie zgłaszał) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z góry dziękuję za Wasz komentarz i podzielenie się swoimi doświadczeniami próby uszczelnienia takiego wycieku oleju.
Pozdrowienia!

hub101 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania