![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-03-2017
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI 115
Rocznik: 2012
|
Witam.
Noszę się z zamiarem zamontowania w FF2012 raspberry pi z ekranem dotykowym i zastanawiam się jak poza standardowymi danymi z ELM327 wyciągnąć informacje np o przejechanych kilometrach otwartych drzwiach etc. druga sprawa to klimatyzacja, posiadam manualną ale widzę że nie ma w niej linek tylko te pokrętła są przełącznikami dobrze myślę? Ktoś z was badał temat? chciałem monitor umieści w miejscu panelu od klimy a klimę ustawiać z dotykowego ekranu |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
|
Mocny projekt. Nie wiem czy sam bym się czegoś takiego podejmował.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
ee wcale nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. takie embedded Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. parę elektroniki i softu ale bez "zrozumienia" jak działa ford będzie ciężko, a ma ktoś może zdjęcia wtyczek manualnego sterowania klimy jak to tam wygląda ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-06-2014
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 95KM > mod 137KM
Rocznik: 2011.09
|
Możesz zbudować listwę z przekaźnikami do sterowania, zamiast pokręteł, coś takiego mógłbyś zaprogramować nawet na zwykłym atmega.
|
|
|
#5 |
|
|
wolałbym tranzystory i RPi bo można by jakieś fajne audio zrobić przy okazji + kusi mnie czy jakby się udało to nie zrobić coś a'la klimatronik. uwzględniając histerezy itp. to byłby fajny temat embedded. Nie mnie jednak wolałbym najpierw poznać zasade działania panelu a potem dlubać w aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z obserwacji wynika że nawiew na szybę np zawsze włącza klimę a nawiew na kabine + zimnie powietrze robi to samo więc ten panel musi mieć jakąś minimalną "logikę" są tu jacyś programiści na forum ? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Na Pi na fajne audio nie licz - nawet te nowe eksperymentalne drivery na analogu słabo wypadają. Chyba, że dasz kartę na usb.
Do cana chcesz się przez elm'a wpinać? |
|
|
|
#7 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-02-2015
Model: Ford Focus mk3
Silnik: EB 1.6 (150KM)
Rocznik: 2014
|
Cytat:
Pytanie tylko jak tym sterować. Ja nie lubię paneli dotykowych w aucie bo trzeba na nie patrzyć jak się chce coś kliknąć. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
W miejscu na kubki na środku zrobię swój "kubek" z enkoderem który ma funkcję przycisku i będzie jak w BMW, to akurat jest proste jak i nawigacja po menu, najmniej wiedzy mam z odczytem can przez obdii
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-08-2010
Model: Volvo C30
Silnik: 2.0D
Rocznik: 2007
|
Przypuszczam, że będziesz musiał podsłuchiwać komunikacji nadawanej przez GEM i tego co jest adresowane do zestawu wskaźników. Chyba TJA1050 powinien to ogarnąć.
Na Linuxa było takie bardzo fajne narzędzie do komunikacji CAN, które pokazywało tylko zmiany w ramkach, co ułatwiało rozszyfrowanie komunikacji. Niestety nie pamiętam nazwy... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-03-2015
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
|
Zeby maksymalnie duzo odczytac wartosci z szyny can i niezaklocac transmisji na szynie wczasie jazdy w mk3 nalezy podlaczyc sie pod schowkiem pasazera do can low i high w module gem, a nie do portu obd. Beda to piny 2 i 3 od dolu w lewej kolumnie (nr pinow to 40 i 41) wtyczka jasnozielona (chyba prawy gorny rog modulu gem). Z tego samego miejsca pseudofabryczny alarm bierze dane z can wiec mozna sie do wiazki od alarmu podlaczyc zeby wtyczki nierozpinac. Centralka alarmu w nadkolu za schowkiem, na 90% kolory przewodow can w wiazce alarmu to: can low pomaranczowo brazowy, can high pomaranczowo zielony. Mozesz z tego podlaczenia rozszyfrowywac ramki can bez zadnych obaw i jestes podlaczony do can najblizej jak sie da wiec nie jest potrzebny zaden rezystor na wzmocnienie sygnalu.
Ostatnio edytowane przez bleekm ; 02-05-2017 o 21:58 |
|
|
|