![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-05-2006
|
Witam
Poradzcie w jakis sposob wyjac, bo wylacznika nie ma poduszke pasazera w focusie I? Zona jezdzi z dzieckiem i chcialaby wozic malucha z przodu, nikt wiecej tym samochodem nie jezdzi wiec podudzka nie jest potrzebna.. pozdr, G Ostatnio edytowane przez SRS ; 06-07-2017 o 15:45 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-06-2006
|
Nio nie wiem czy nie potrzebna. Jak tak ktos pojedzie z przodu dorosły i zapomnisz że masz nieaktywna poduche i będziesz miał wypadek? Nie ma z tym żartów jednakże lepiej abyś takiej sytuacji nie miał nigdy.
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-06-2006
Model: VW Passat B6, Fiesta
Silnik: 2.0 TDI DSG; 1,25 Zetec 16v
Rocznik: 2006; 1997
|
A jak będzie jechał z dzieckiem w foteliku na przednim siedzeniu to co........???????????, Ja bym ją odłączył na stałe, albo zamontował wyłącznik od Peugeota.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-05-2006
|
W zasadzie to jest samochod do wozenia dziecka,a uwierz mi ciezko jest z malym dzieckiem jak ty siedzisz z przodu i dziecko z tylu, tylem do kierunku jazdy.
W cywilizowanych samochodach jest wylacznik tej poduszki ale tutaj zapewne byly oszczednosci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w mondeo tez nie ma takiego wylacznika, porazka.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
1. Niestety nie odpowiem na tytułowe pytanie. 2. Zastanawiam się, że może serwis jest w stanie domontować wyłącznik a. widziałem informację na ten temat w prospekcie Fiesty b. w moim Focusie 2003 (po liftingu) obok wyświetlacza komputera po jego prawej stronie jest kontrolka wyłączenia poduszki pasażera (nie mylić z kontrolką w zegarach). Ja nie mam wyłącznika ale może się da dołożyć w ASO. Kontrolki oblodzenia i spryskiwacza mam poniżej wyświetlacza komputera. pozdrawiam Arturek P.S. W jakimś prospekcie Forda Focusa trafiłem informację, że wg Forda na tylnym siedzeniu można założyć 3 foteliki bo są 3 pasy 3-punktowe.
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-09-2006
|
Witam,
Arturek, sprawdź dokładnie tą kontrolkę, bo u mnie koło komputera pokładowego są dwie kontrolki, jedna ostrzegająca przed oblodzeniem (pali się jeśli temp na zewnątrz jest <= 4C), a druga od niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy szyb. Pozdrawiam, JP |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Dlaczego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ano dlatego, że w/g przepisów na przednim siedzeniu nie wplno wozić dzieci w foteliku. Ani przodem, ani tyłem. Zapłacisz mandat jak bedziesz wiózł dziecko w foteliku na przednim siedzeniu. Skąd wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem podobny problem(nie mam poduchy pasażera). Miałem rozłozone siedzenia z tyłu a musiałem pojechać. Pamietałem, ze cos jest z tym wozeniem dzieci w foteliku, wiec zatrzymałem się koło radiowozu i zapytałem. Powiedzieli to co na wstepie. Nie wolno przewozic dzieci w foteliku na przednim siedzeniu w ogóle, a tyłem do kierunku jazdy szczególnie . |
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Kolega się grubo myli!! Nie wolno przewozić dzieci na przednim siedzeniu z poduszką ALE w pozycji tyłem do kierunku jazdy. Przodem można. Chodzi o to, że w razie wypadku gdy dziecko siedzi tyłem to oparcie fotelika (i dziecko) jest dobijane do fotela. Proszę poczytać prawników: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2. Panowie w radiowozach czasami zatrzymują kierowców i wmawiają coś co nie ma miejsca aby zarobić np. na obiad. Przykład - była dyskusja bo wmawiali osobie prywatnej, że w Polsce jest obowiązek posiadania apteczki i kamizeliki. Jeśli ktoś tak myśli to niech zajży na stronę główną komendy policji. pozdrawiam Arturek
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
O tyle do kierunku jazdy nie pisałem, bo i tak nie wolno. http://www.prawojazdy.com.pl/files/kodeks/ ale masz racje. art.45. 2, pkt. 4 i 5 KD |
|
|
|
|
#10 |
|
|
0) samowolnego umieszczania na drodze jakichkolwiek znaków, napisów lub symboli.
2. Kierującemu pojazdem zabrania się: 1) korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku; 2) przewożenia osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 1, na rowerze lub motorowerze albo motocyklu, chyba że jest przewożona w bocznym wózku; 3) przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1; 4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. |
|