![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-06-2017
Model: Focus mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010
|
Witam,
niedawno kupiłem Forda Focusa MK 2 FL z 2010 roku, silnik 1.8 benzyna ostatnio zauważyłem, że jak ruszam na niskich obrotach i wrzucam dwójkę i dodaję gazu do pod pedałem gazu słychać chwilowe tarcie tak jak bym czymś metalowym szurał po jezdni. Dzieje się tak tylko jak zaraz po ruszeniu na niskich obrotach zmieniam na dwójkę i dodaje gazu. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Jeśli dzieje się to przy pierwszym ruszeniu po odpaleniu silnika, w okolicach 20km/h to jest to test ABS i tak ma być.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
I nie jest to szuranie a stuk niczym młoteczkiem po metalowym bloku silnika.
Jeśli jednak masz "szuranie" i nie jest to równo jak przekraczasz 20km/h - to daj znać |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-06-2017
Model: Focus mk2
Silnik: 1.8
|
Dzieje się to tylko przy pierwszym ruszeniu jak silnik jest zimny potem już nie ma tego dźwięku i przy ok 20 km/h. Tylko czy tak powinno być gdzieś czytałem że to pompa abs się zaciera
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Nic się nie zaciera.
Tak powinno być. Jeśli Cię to uspokoi to spokojnie możesz przeglądać to forum i znajdziesz dziesiątki osób które założyły podobny temat do Twojego i zawsze o to samo. O stuk który objawia się po odpaleniu auta po postoju jak osiągniesz równo 20km/h. Stuk jest wyczuwalny nawet na pedale i nie jest objawem żadnych problemów, tylko tak w tym modelu to działa. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Jako ciekawostkę dorzucę jeszcze, że jak się po takim zimnym odpaleniu przejedzie kilkaset metrów bez przekraczania 20 km/h, zapali nam się kontrolka ABS która zniknie gdy przekroczymy tą prędkość i test pompy się wykona.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Hmm. U mnie tego nie ma. Nic nie chrobocze. Ale ABS działa. Może tego po prostu nie czuję.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Imię: Adam
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6TDCi
|
Cytat:
Oooo, fajnie wiedzieć!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zdarzyło mi się kiedyś jechać dłuższy odcinek parkingiem i zapaliła mi się lampka od ABS, która po wyjechaniu z parkingu zniknęła po chwili. O ile wiedziałem o teście pompy/ABS przy ~20KM/h, tak nie wiedziałem, że przejechanie dłuższego odcinka z mniejszą prędkością i nie wykonanie w/w testu skutkuje kontrolką. Człowiek cały czas się uczy.. A co do samego tematu - potwierdzam, przy czym u mnie gdy przytrzymam go na granicznej prędkości przy której wykonuje się test, to dźwięk/stuk jest bardziej słyszalny i przez dłuższą chwilę, niż przy dynamicznym przyspieszaniu. Odczucie takie, jak by jakaś sprężynka puściła (ja u siebie czuje coś takiego na pedałach), połączone z lekkim stukiem. |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps