![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-04-2017
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Witam,
proszę Was o podpowiedź przy jakich obrotach powinno się zmieniać biegi w moim Focusie (1.6 105KM)? To co pokazuje komputer jest moim zdaniem przesadzone - podpowiada zmianę przy bardzo niskich obrotach. I czy jest jakiś wykres pokazujący moment obrotowy przy różnych prędkościach? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Focus MK3FL Titanium
Silnik: 1.5 EB@200KM by TuneForce
Rocznik: 2017
|
Moment obrotowy nie zależy od prędkości, tylko jak sama nazwa wskazuje od obrotów silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wykres mniej wiecej wygląda tak jak poniżej, więc zmieniać to pewnie powinieneś koło 4k RPM, ale pewnie odbije się na spalaniu, ja zmieniałbym po pierwsze górce przy 2.5k-3k RPM przy normalnej jeździe.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Ja przy normalnej jeździe bez ścigania w moim samochodzie (silnik Duratec 2.0) zmieniam po pierwszej górce, która podobnie jak na wykresie w poście #2 występuje na wyczucie na 2500-2700 obrotach.
Nie patrz na obrotomierz tylko rób to na wyczucie. Gdy jadę bardziej dynamicznie lub się spieszę to zmieniam trochę później biegi. Ale dość mocno odbija się to na spalaniu, które w moim silniku i tak jest duże. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ja tam zmieniam jak pokazuje komputer. Tak samo zmieniałem w passacie 1.9TDI bluemotion i nie narzekam (zawsze poniżej 5L/100km) - w jettcie 1.6TDI póki co nie mogę się do wskazówek przyzwyczaić i przeciągam więc aż 5.6L/100km.
W focusie 550 km 50% miasto/50% trasa wychodzi 5.0L na komputerze. W trasie przy prędkościach do 130 kph 4.6L/100km. Po coś to w sumie programiści forda wymyślili. PS. 0 problemów w każdym z tych aut z DPF. Jakby go nie było. |
|
|
|
#5 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-12-2015
Model: Focus MK3 Titanium, Kuga 3 PHEV ST Line X
Silnik: 1.6 EcoBoost 182PS, PHEV
Rocznik: 2011, 2020
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
|
Co innego zmienic bieg kiedy wiesz ze zaraz bedziesz podjezdzal pod gore, a co innego toczenie sie na szostym biegu przy predkosci 60km/h. Silnika nie sadze zebys zarznal, co innego dwumase czy poduszki.
OK.. jestes w stanie zarznac kiedy po zmianie na wyzszy bieg nie zwracasz uwagi na to, jak zachowuje sie auto przy poszczegolnych obciazeniach/akcjach ktore chcesz wykonac. Przypominam, ze zielona strzalka "sugeruje", a nie nakazuje kiedy zmienic bieg w celu oszczednosci paliwa przy jezdzie ekonomicznej. Najprostszym przykladem dobrego uzycia sugerowania zmiany biegow jest wtedy, kiedy i tak sie "toczymy" po rownej plaskiej nawierzchni przy predkosci 60km/h i mamy wrzucony czwarty bieg. System poprawnie wskaze zeby wrzucic na biegi wyzsze. I nie zarznie to silnika. Oczywiscie nie robimy takiego manewru ze skrzynia biegow, aby potem przy tej predkosci deptac pedal gazu do dechy, bo zabieramy sie za wyprzedzanie, i tak samo nie probujemy tak auta rozpedzic, tylko wczesniej robimy redukcje, i tak samo nie robimy tak - jak wiemy ze za chwile bedzie wzniesienie lub kawalek drogi na ktorym ten piaty/szosty bieg nie ma sensu. Z rozwaga ludzie... z rozwaga... A nie zarzniecie silnika.... A Ford sobie moze zyczyc. Kwestia czy uzytkownik ma poukladane w glowie. P.S. I jak wspomnialem - jest to system jak kazdy inny. Jest systemem i tyle. Jednak nie widze problemow, zeby w momencie jak mi sie zapali zielona cyferka z kolejnym numerem biegu, to nie wykorzystac zeby sobie na ten bieg wrzucic, bo uznaje to za wskaznik typu "nie musisz ciagnac na czworce i robic lejka w baku, mozesz wrzucic na piatke i lej bedzie mniejszy" |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
To jest logiczne, że jak pod górę to nie zmieniamy biegu. Strzałka zresztą zgaśnie - wystarczy minimalnie gazu dołożyć. Ale po płaskim 80kph na VI to nie jest nic niezwykłego. Fakt, że Ford sugeruje V już od trochę ponad 60kph.
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
|
Na upartego mi czasami pokaze, by piatke wrzucic przy 55km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zalezy od oporu jakie auto musi pokonac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mi tam to nie przeszkadza. I jak wspomnialem, to jest "sugerowane". Nie oznacza to przymusowego przerzucania biegow. Przymusowa to sie czerwona strzalka palila w MK2FL jak sie doszlo do konca obrotow i auto czerwonym wskaznikiem informowalo Cie ze jestes niepowazny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2006
|
Najnudniejszy wątek everGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżdżąc 1.6 czy 2.0 znosnie trza to kręcić prawie do odcinki wiec wróżby na zegara to raczej pobozna wróżba. Powodzenia dla tych, którym to się udaje. Podsuma-zmieniasz na wyczucie wg potrzeb. Sugestie olej chyba, że walczysz o kropelke mając w nosie układ korbowy.
Wysłane z Tapatalk |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
|
W silnikach 1.6 TDCI przy ilu obrotach zmieniacie bieg na wyższy?
I w jakim zakresie obrotów jeździcie? U mnie zmiana biegów jest przy 2,7-3 tys obrotów, a jazda od 2,1 do 2,5 |
|
|
|
![]() |
|
|
|