![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-03-2017
Model: Focus MK3 FL Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost, 150KM
Rocznik: 2016
|
Drodzy forumowicze,
niestety nie znam sie na tyle, zeby ocenic czy tak ma byc, ale sytuacja wyglada nastepujaco. Podczas gwaltownego ruszania na skreconych kolach (generalnie to bardziej przy jednoczesnym ruszaniu i natychmiastowym skreceniu kol w prawo) zdarza sie u mnie tak jakby bicie dochodzace z zawieszenia(?). Czyli np. gwaltownie ruszam i od razu jestem na skreconych kolach w prawo (wyjazd w ulice). Dotychczas mialem pojedyncze uderzenie, czasem potrojne (raz sie zdarzylo jak naprawde gwaltownie ruszylem i od razu skret). Nie wystepuje to podczas ruszania na wprost. Dodam, ze takie uderzenie podczas opisywanego manewru mial kolega jak z nim jechalem w dosc nowym Passacie (40k przebiegu). Moje auto ma obecnie 6k przebiegu (3 miesiace od zakupu). Czy jechac z tym do ASO, czy to po prostu naturalna reakcja zawieszenia(?) podczas takiego przeciazenia? Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-12-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 Benzyna 100km
Rocznik: 2006
|
Bicie przy skręconych kołach występuje np przy padniętej koncówce drążka kierowniczego/gałki. Slyszałem od mechanika ze czasem nawet nowa potrafi się wybic jak niefartownie wjedziesz w dziurę na skreconych kołach.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
przegub zewnętrzny
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dzieje sie to zarówno przy gwaltownym skręcie w prawo jak i w lewo. Nie przypominam sobie najechania w dziure, auto ma 3 miesiace. Czyli jechac reklamowac do ASO?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
Rocznik: 2003
|
Jeżdżąc nówką, tak bym zrobił.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Aleksander
Model: MK3 FL
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015
|
A mi się wydaje, ze to ASR (system kontroli trakcji), naprawdę głośne to jest na asfalcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
Rocznik: 2003
|
Tak naprawdę, próba oceny na odległość, to jak wróżenie z fusów i z tego względu zdanie - "jechać do ASO" jest najmniej szkodliwe a może pomóc wykluczyć dość poważne uszkodzenie.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wlasnie tez sie zastanawiam czy to nie zalacza sie jakis ABS z EPSem, ktory chroni mnie przed poslizgiem, zaboksowaniem czy wypadnieciem z drogi? Nie mniej jednak juz zarezerwowalem sobie w ASO termin, chociaz podejrzewam zwalenie winy na jakis system, a nawet mam ogromna nadzieje, ze to jest wlasnie to. Wole nie wierzyc, ze mam takiego pecha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak mialem te potrojne stukniecie, to bylo rytmiczne i przypominalo ABS, ale tak jak wspomnialem, nie jestem w stanie tego ocenic. Ten ASR pewnie mozna wylaczyc wiec bym jeszcze przetestowal na placu czy to sie powtorzy z wylaczonym systemem. Ostatnio edytowane przez Anatard ; 09-06-2017 o 09:33 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Imię: Aleksander
Model: MK3 FL
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Wyłącz kontrolę trakcji w menu i powtórz test.
Wróć z wynikami. |
|
|
|