Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2007, 22:49   #1
zaiac
ford::average

Model: Mondeo MK 4, Focus MK 1
Silnik: 1.6 ecoboost, 1.6 Zetec
Rocznik: 2011, 2003
Domyślnie Stuki prawy tył

Słyszę jakieś bliżej nieokreślone stuki dochodzące z okolic prawego tylnego koła. Dzwięk jakby cos mi sie tłukło w nadkoly albo w bagazniku. Do prawej strony jest przymocowana gaśnica ale jest stabilnie umocowana. Wszelkie czesci, kolo zapasowe, podnosnik sa nieruchome a stuki slychac.... W ASO powiedzieli ze nic nie slysza i ze poprawili mocowanie gasnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Stuki jak byly tak sa. Jakies sugestie?

Ostatnio edytowane przez SRS ; 19-06-2017 o 18:48
zaiac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2007, 22:56   #2
ravag

Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie

Miałem dokładnie tak samo jak nie dokręciłem kół z tyłu. Sprawdź mocowanie śrub.
ravag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2007, 18:41   #3
mikespike
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus MK1
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie

Stukanie słychać ciągle, czy jak auto np skacze po wiekszych nierównosciach?

ja miałem stukanie glośne w prawym kole w momencie jak auto podrywało się z ziemi (na duzej hopce), a koło opadało mocno w dół. Znalazłem problem po oględzinach wahaczy. Wzdłuzny okazał się mocno wygiety dwukrotnie, przez co jego długość sie skróciła. Widać było to po tym że tylne koło było przesunięte wzgledem nadkola do przodu. Na szczęscie to stukanie nie spowodowało żadnych uszkodzeń. Znalazłem nowy wahacz na allegro i problem znikł. Sprawdz dobrze zawieszenie, szczególnie wszystkie wahacze, wzdłuzny i poprzeczne czy nie jest coś wygięte.
mikespike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2007, 15:17   #4
zala_z1
Zablokowany

Domyślnie

Witam,proponuje sprawdzic amortyzatory na sciezce oraz lozysko kola.Pozdrawiam :fcp29
zala_z1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2008, 23:14   #5
zaiac

Model: Mondeo MK 4, Focus MK 1
Silnik: 1.6 ecoboost, 1.6 Zetec
Rocznik: 2011, 2003
Domyślnie

Sprawdzone całe zawieszenie łącznie z amortyzatorami - wszystko gra, a jak stukało tak stuka :/ Głuchy, nieregularny dźwięk jakby coś było niedokręcone. W bagażniku wszystko przymocowane, już sam nie wiem....
zaiac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2008, 18:13   #6
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
Domyślnie Re: Stuki prawy tył

Cytat:
Napisał zaiac
Słyszę jakieś bliżej nieokreślone stuki dochodzące z okolic prawego tylnego koła. Dzwięk jakby cos mi sie tłukło w nadkoly albo w bagazniku. Do prawej strony jest przymocowana gaśnica ale jest stabilnie umocowana. Wszelkie czesci, kolo zapasowe, podnosnik sa nieruchome a stuki slychac.... W ASO powiedzieli ze nic nie slysza i ze poprawili mocowanie gasnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Stuki jak byly tak sa. Jakies sugestie?
Witam
Przed rokiem w mojej foce też było słychać głuchy stuk z tyłu, przy skręcaniu i przejeżdżaniu przez nierówność. Źródłem tego okazała się luźna tuleja wahacza - poprzecznego dolnego prostego (wahacz przesuwał się na tulei). Po wymianie wahacza odgłosy te ustały kompletnie.
Pozdrawiam.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2008, 18:26   #7
pwrlax

Imię: Piotr
Model: Fiesta
Silnik: 1.5
Rocznik: 2013

Takie stuki to mi wygląda na wybity łącznik stabilizatora. Przy szybkim przeglądzie defektu można nie wypatrzeć bo wszystko zależy od tego jak się ustawi stabilizator. U mnie tak stukało i na przeglądze technicznym chwilę diagnosta szukał.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 14-01-2008, 21:37   #8
Jurrexx

Domyślnie Stuki-prawy tył

Witam wszystkich. :fcp5 Od dłuższego czasu w moim focusie dokuczają mi stuki z prawej strony tyłu samochodu.Jest to takie jedno "puk"-w czasie ruszania lub hamowania,a przy jeżdzie po nierównościach słychać co chwilę takie stuknięcia,wyrażnie od strony prawy tył.Byłem z tym w serwisie Forda,ale nie znależli przyczyny.Nadmieniam że były wymienione wahacze z tyłu(wybite cimerbloki) i dla próby chwilowo wymienili amortyzator prawy tył,ale nic to nie dało,również była regulowana klapa bagażnika-bez efektu.Wydaje mi się że stuki dochodzą z okolic wlewu paliwa.Czy jest możliwe żeby wlew paliwa stukał o "coś"?Proszę o radę. Pozdrawiam. Jurrexx.
Jurrexx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2008, 11:32   #9
pawelciu79

witam ja mam dokładnie taki sam problem, podczas jazdy po równym jest cicho ale gdy wjadę na jakąś nierówność to coś stuka z prawej strony z tyłu jakby coś było luźnego, rozebrałem klapę i tapicerki w bagażniku i tam nic nie widać, ja mam wersję kombi, jeszcze podejrzewam że to może amorytzatory tylnej klapy ponieważ już nie trzymają jej tak jak trzeba i może to one są przyczyną tych stuków ale to dopiero sprawdzę jak je wymienie na nowe
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2008, 12:41   #10
morituri

Wprawdzie nie jest to doświadczenie z mojego Focusa, ale w poprzednim aucie (Alfa 155 2,5 V6) taka sytuacja miała miejsce kiedy wybrzuszył mi się zbiornik paliwa i pływak uderzał o dno (przy niskim stanie paliwa). Objawy zgadzają się w każdych wymienionych przez kolegów okolicznościach (hamowanie, przyspieszanie, wyboje) Pozdrawiam
morituri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania