Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2015, 23:49   #1
kamil9519
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: FORD FOCUS MK1
Silnik: 1.8 TDDI 90KM
Rocznik: 2003
Question 1.8 TDDI montaż komputera pokładowego

Witam wszystkich. Mam zamiar kupić komputer pokładowy do swojej foczki. Mój samochód to Ford Focus 1.8 TDDI 90 KM mk1 kombi. Nie sprawdzałem jeszcze czy mam wiązkę kabli, która podobno jest gdzieś pod zegarami. Mam takie pytanie jeśli mam tą wiązkę to wystarczy się do niej podpiąć i komputer będzie działał i będzie pokazywał spalanie itd. , jak jest wiązka doprowadzona to oznacza to że w niej są już doprowadzone także czujniki prędkości, paliwa, temperatury itd. ,czy czujniki trzeba dopiero doprowadzić jakoś?
Mam jeszcze drugie pytanie jaki komputer lepszy czy oryginalny do foczki, czy uniwersalny coś takiego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Proszę o odpowiedź bo nie bardzo wiem jak to jest z tymi komputerami pokładowymi. Montował ktoś taki komputer pokładowy u siebie też w focusie? A może ktoś zlecił komuś taki montaż i wie przynajmniej ile kosztuje taki montaż przez serwis? Czekam na wasze odpowiedzi. Z góry dziękiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kamil9519 ; 07-01-2015 o 20:38
kamil9519 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2015, 11:16   #2
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Domyślnie Odp: Focus 1.8 TDDI mk1 montaż komputera pokładowego

Czy masz wiazke to musisz sprawdzic , najlatwiej dostac sie do kostki manetki kierunkowskazu, jak masz obsadzony pin numer 10 to masz wiazke ale nie koniecznie cala , bo mozesz miec kosc do komputera a nie miec instalacji do czujnika temperatury co jest pod zderzakiem. Bez tego wszystko bedzie Ci pokazywac procz temp zewnetrznej, i bedzie sie palic kontrolka braku plynu spryskiwaczy bo na pewno tez nie masz czujnika. Co do tego uniwersalnego to sie nie oplaca bo kosztuje 260 zl , do foki jak dobrze poszukasz to kupisz za 50 zl komputer , 20 zl manetka , z 20-30 ramka zegarow, chyba ze przerobisz swoja no i jak zechcesz czujniki , na olx popatrz , maja cale zestawy do foki z czujnikiami , ramka , manetka po 150zl i masz oryginal, wkladasz i dziala bez kombinacji. Co do montazu to nie wiem ale ASO lepiej omijac chyba ze masz na zbyciu duzo $ . Spokojnie mozna samemu zrobic , w necie wszystko jest opisane co i jak.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
W linku masz ulepszenia foczki , montaz komputera , ksenonow, grzanych stolkow i inncyh bajerów.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2015, 11:34   #3
kamil9519

Dzięki kolego za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie czyli jakbym miał tą wiązkę to oznacza to że podłącze komputer pokładowy to już spalanie będzie pokazywał, nie wymaga to dodatkowych czujników jakiś do podłączenia? Oglądałem twoją foczkę fajnie ją odrobiłeś. Mógłbyś podesłać mi instrukcje jak dołożyłeś przednie przeciwmgielne. Miałeś włącznik przeciwmgielnych przednich u siebie czy wymieniałeś? Wszystko sam dociągałeś przewody wszystko czy było przyszykowane?
Stary 06-01-2015, 17:54   #4
Uziu

Jak kupisz fordowy komputer to wszystko bedzie Ci pokazywal , procz temperatury zewnetrznej i caly czas bedzie swiecic kontrolka plynu , chyba ze masz czujnik w zderzaku , to temp zewnetrzna bedziesz mial. Tego czy masz nie wiem, musisz sprawdzic , ale wpierw najlepiej zobacz czy masz instalacje w kabinie tak jak pisalem , 10 pin w kostce od manetki kierunku obsadzony. Co do przednich przeciwmgielnych to mialem instalacje, kupilem tylko halogeny z oprawkami i zarowkami uzywane i zamontowalem, przelacznika nie wymienialem, dalem dodatkowy wlasny, plus po stacyjce i do halogenow wiec abym tylko mial stacyjke na zaplon to juz moge je wlaczyc dodatkowym wlacznikiem co mi bardzo pasuje, bo czesto uzywam ich jako dzienne, a da sie je tez wlaczyc tym od swiatel wystarczy go tylko z 2 mm wyciagnac , zapala sie wtedy przednie a tylne nie i nie potrzeba 2 polozeniowego.
Stary 06-01-2015, 22:03   #5
kamil9519

Smile Odp: Focus 1.8 TDDI mk1 montaż komputera pokładowego

Jeszcze raz dzięki kolego za odpowiedź. Sporo się dowiedziałem szczególnie to co chciałem. Teraz pozostaje mi tylko posprawdzać czy posiadam potrzebne instalacje i działać.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-01-2015, 22:11   #6
jazzga7
ford::average

Imię: Radosław
Model: Ford Focus MK I GHIA
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: XII.2000
Domyślnie

tylko mniej na uwadze że nawet mając obsadzony pin 10 nie oznacza, że będziesz miał wiązkę do czujników tem i płynu. co więcej raczej na pewno ich nie ma ale to nie problem. Sam u siebie dokładałem kompa, wszystko pędzi jak trzeba. wstaw ori, niech jest jak fabryka. pamietaj też że po podłączenia będziesz musiał go skalibrować w celu poprawnych wskazań. pozdro
jazzga7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2015, 22:14   #7
jazzga7
ford::average

Imię: Radosław
Model: Ford Focus MK I GHIA
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: XII.2000
Domyślnie

a do sprawdzenia pinu potrzebujesz tylko płaskiego śrubokręta i ok 5 min czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jazzga7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2015, 22:50   #8
Uziu

no wiazki do czujnikow raczej nie ma , u mnie tez nie polozyli.
Stary 19-03-2015, 22:41   #9
r0m4n27
ford::beginner

Imię: Daniel
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 17.07.2008
Domyślnie Odp: 1.8 TDDI montaż komputera pokładowego

Witam dokładam sie do tematu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kupiłem wczoraj do mojej foki kompa, manetkę z INFO i osłonę zegarów, wszystko podłączyłem jak trzeba i tu zonk nie pokazuje temperatury zewnętrznej :/ ze świecącą się kontrolką od spryskiwaczy sobie poradziłem. Wykręciłem zbiorniczek i wsadziłem czujnik koszt całego zestawu 20 euro. i 2 godzinki pracy, pytanie... gdzie znajduję się ten czujnik temp? niby w zderzaku gdzieś koło lewej lampy, ale u mnie nic tam nie ma... tylko jakaś wtyczka wisi.. może mógł by mi ktoś dokładnie napisać gdzie jest ten czujnik temperatury?

Ps. Wiązki kabli są takie same w każdej foce.. zazwyczaj wtyczki zaklejone czarną taśmą tak że ich nie widać, wtyczka od kompa znajduje się za zegarami i też jest zaklejona taśmą, trzeba macać wiązki żeby wtyczki wyczuć.
r0m4n27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2015, 22:47   #10
Uziu

Domyślnie Odp: 1.8 TDDI montaż komputera pokładowego

czujnik powinien byc na przedniej belce w jej tylnej czesci, po srodku , jest tam na niego otwor, na 99 % go nie masz dlatego nie ma temperatury.
Odpowiedz

Zasady postowania