Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-07-2017, 09:47   #1
Frument80
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
Cool Woda z klimatyzacji ucieka pod tapicerkę.

Witam. Temat był już poruszany ale nie znalazłem informacji co z tą usterka zrobić. Woda z klimatyzacji nie kapie przez wężyk na zewnątrz. Po rozpięciu wężyka po stronie nóg pasażera przedmuchałem go kompresorem. Dzień było dobrze i woda kapała pod samochód. Następnego ranka ponownie brak wody w wężyku a tapicerka zrobiła się mokra :/ . Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić, gdzie szukać awarii ? Jak rozebrać tą plastikową puszkę z której wychodzi wężyk? Pozdrawiam.

Frument80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2017, 12:18   #2
Hooch180
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Woda z klimatyzacji ucieka pod tapicerkę.

Masz widocznie mnóstwo syfu komorze parownika. Trzeba by to rozebrać i wyczyścić. Aby się do tego dostać musisz rozebrać całą deskę z przodu. Nie wiem czy da się inaczej.
Hooch180 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2017, 08:48   #3
Frument80

Question Odp: Woda z klimatyzacji ucieka pod tapicerkę.

Wpadłem na pomysł by do wężyka wepchać dłuższy o mniejszej średnicy wężyk zakończony wieloma otworami i wepchnąć go do obudowy skraplacza. Temat oczywiście tymczasowo na czas upałów ale grubsza robota mię nie minie :/ może zadziała zdam relację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-07-2017, 09:57   #4
Piotrek1982
ford::average

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2013

Mam podobny problem w MK3. Znalazłem miejsce skąd kapie woda, w tunelu środkowym, po stronie pasażera ale nie mam pojęcia gdzie może być źródło tego wycieku.
Kapie z plastikowego uchwytu, po czym skapuje na rozgrzane rurki i z rurek na dywanik.
Możliwe, żeby w tym miejscu woda pochodziła np. z deszczu w wyniku jakiejś nieszczelności a nie z klimatyzacji? Czasami widzę, że z klimatyzacji woda poprawnie skapuje pod samochód.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20170720-071248.jpg (99.5 KB, 52 wyświetleń)
Piotrek1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2017, 08:38   #5
Frument80

hmm zastanowiło mnie czy ja nie mam podobnej sytuacji. Mam dostęp do kamerki inspekcyjnej to poszukam gdzieś wyżej źródła wycieku. Dam znać co ujrzę.
Stary 21-07-2017, 09:25   #6
blackhat7
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Piotrek1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam podobny problem w MK3. Znalazłem miejsce skąd kapie woda, w tunelu środkowym, po stronie pasażera ale nie mam pojęcia gdzie może być źródło tego wycieku.
Kapie z plastikowego uchwytu, po czym skapuje na rozgrzane rurki i z rurek na dywanik.
Możliwe, żeby w tym miejscu woda pochodziła np. z deszczu w wyniku jakiejś nieszczelności a nie z klimatyzacji? Czasami widzę, że z klimatyzacji woda poprawnie skapuje pod samochód.
Mam dokładnie to samo, dwa dni temu też zdiagnozowałem że woda skapuje na rurki a potem na podłogę. Dodatkowo zauważyłem wymieniając tydzień wcześniej filtr kabinowy ,że stary cały był mokry, a skraplacz od strony filtra też dość mocno wilgotny. Kolega kolegi miał podobny problem w S-Maxie i tam podobno serwis stwierdził że woda znajdowała jakieś 'inne' ujście, dlatego lało się do środka.

Bump:
Cytat:
Napisał blackhat7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam dokładnie to samo, dwa dni temu też zdiagnozowałem że woda skapuje na rurki a potem na podłogę. Dodatkowo zauważyłem wymieniając tydzień wcześniej filtr kabinowy ,że stary cały był mokry, a skraplacz od strony filtra też dość mocno wilgotny. Kolega kolegi miał podobny problem w S-Maxie i tam podobno serwis stwierdził że woda znajdowała jakieś 'inne' ujście, dlatego lało się do środka.
Trochę pogooglałem i znalazłem taki biuletyn serwisowy: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Zastanawia mnie teraz tylko pkt6 (czyli które to te 5 śrubek)? W weekend mam zamiar posiedzieć przy aucie.
blackhat7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2017, 11:38   #7
Frument80

Wydaje mi się że te śrubki są od spodu tak jak u mnie w mk2 ale jak się do nich dostać jak mam kilka cm to nie wiem :/ szkoda wydzierać całą deskę.
Odpowiedz

Zasady postowania