![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jacek
Model: Focus
Silnik: 1.6 diesel 115
Rocznik: 2013
|
Witam.
Jestem od niedawna właścicielem volvo v40 d2 i zdaje mi się ze to ten sam silnik co w focusie 1.6 tdci 115KM dlatego zdecydowałem się zapytać w mojej sprawie na tym forum. Moje auto jeździ bardzo dobrze z jednym wyjątkiem, od 1600 obr do mniej więcej 1900 występuje basowy, zbyt basowy pomruk, który uprzykrza jazdę. Mam doświadczenie z jednostką 1.6 HDi (zdaje się ze to prawie ten sam motor) w dwóch citroenach c4 i tam takiego basowego hałasu nie było. Chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem, jakoś go rozwiązał i *mógłby się podzielić poradą. Auto mam dopiero miesiąc. Wymieniłem: olej castrol 5w30 plus filtr, filtr powietrza, sprawdziłem i doszczelniłem filtr powietrza gdzie można było, wydech wydaje się nie rezonować i jest na ucho cichy…tylko ten basowy pomruk w kabinie. Będę się udawał niedługo do jakiegoś speca od tych silników aby coś zdiagnozować ale chciałbym zapytać co obstawiać i co podpowiedzieć aby nie wymienić połowy samochodu? Egr-słyszałem ze potrafi basowo rezonować, wałek rozrządu, poduszki silnika? Z góry dziękuję, jacek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Sprawdź poduszki silnika
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jacek
Model: Focus
Silnik: 1.6 diesel 115
Rocznik: 2013
|
Dzięki za podpowiedź...one też będą sprawdzane.
|
|
|
|