![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Sebastian
Model: Mondeo mk4
Silnik: DW10
Rocznik: 2009
|
Witam.
Posiadam Forda Focusa mk2 2005 rok 1.6 TDCi 109 km. W aucie czuję drgania pedału sprzęgła jak wciskam przy postoju, czy przy wyższych obrotach podczas jazdy. Auto ma 270 tys. przebiegu, wiem że sprzęgło i wysprzęglik był wymieniany przy 210 tysiącach, nie mam imformacji o dwumasie, ale podejrzewam, że przy tym przebiegu już tej oryginalnej nie ma od nowości, a jak się wymienia, to raczej komplet sprzęgła z dwumasą. Objawów też nie mam żadnych, płynnie się zmienia biegi, nie szarpie nic. Na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku czasami też auto dziwnie wibruje, na zimnym jest wszystko ok, jak włącze klime, to też wibracje są mniejsze. Sprawdziłem w trybie serwisowym obroty i są w granicah 780-790 na biegu jałowym, więc ok. Wymieniłem poduszke skrzyni biegów (nie jest zbyt dobrej jakości zamiennik), wydawalo mi sie ze bylo troche lepiej, ale chyba nie jest. Mechanik podczas rozrzadu popatrzyl na poduche kolo rozrzadu i mówił, że jest troche krzywa (czyli chyba odksztalcona) ale guma jest w dobrym stanie. Nie wiem, co robić dalej, bo jest to troche irytujące. Jak wykręce akumulator to wizualnie będę mógł ocenić tą drugą poduche, co jest pod akumulatorem? Trochę się rozpisałęm, ale z góry dzięki, jeżli ktoś udzieli mi jakichś rad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Sebvek ; 15-09-2016 o 09:29 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zablokowany
Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
|
Może to tylko poducha pod silnikiem?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Muszę zobaczyć jeszcze na tą poduszkę, która znajduje się po akumulatorem. Tak na oko, jak objerzę od który, to będę w stanie ocenić, czy kwalifikuje się do wymiany?
Przy okazji, odświeżam temat, może ktoś ma jakieś pomysły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Model: FOCUS MKII
Silnik: 1,6TDCi
Rocznik: 2008
|
Przy powolnym wysprzęglaniu na "luzie" nie słychać szumu/stukania? Drgania pedału wskazują na dwumasę, jednak ważna jest odpowiedź na moje pytanie. Głośny szum/stuki wskazywać będą ewidentnie na dwumasę.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Właśnie nie ma nic takiego, wsłuchiwałem się przez otwarte drzwi i nic. Nie ma też żadnych oznak dodatkowych, które wskazują na dwumase..
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zablokowany
Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
|
Bo to łożysko i tylko łożysko. Ale może...jak już komuś innemu jakis mechanik powiedział...tłoki latają Ci na boki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Sprawdź jak zachowuje się napinacz na pasku wielowiekowym czy mocno wpada w wibracje jeżeli tak to koło
drgani skrętnych. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dwumasa zostala wymieniona ze sprzeglem, calym kompletem. Na poczatku bylo wszystko aksamitnie, ale po 1500 km juz zaczalem odczuwac lekkie wibracje i pedal sprzegla teraz ma jakby podwojny skok. Lekko sie wciska bez oporu jakby, a potem drugi skok to juz ten faktyczny skok sprzegla.
Nie wiem, co sie moglo stac, dojechalem tak bez problemu 1600 km do UK i nie mam jak podjechac do mechanikow z Polski teraz. Jakies pomysly? |
|
|
|