![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Jak w temacie. Ostatnimi czasy ojciec narzekał że oleju mu papcia mondi. Już chciał robic pierścienie ale zmierzyliśmy kompresje i wyszło po 14 atm na każdym (w 2.0 powinno byc koło 10) w prawdzie trzymają równo wszystkie.
Na zimnym nie kopci jak się zagrzeje to cały czas cos tam widac dyma. Jak go przegazuje ostro to nawet puści czarnego smolistego dyma ale tu bym obstawiał zasyfiony kat bo wywala mu check, kat ma prawie 200kkm a do tego żre olej w ilościach przekraczających 0,5l na 100km Tutaj pojawia się pytanie czy mam rację że do zrobienia uszczelniacze i uszczelka, ogólnie góra silnika? Tym bardziej że woda podobno też minimalnie ubywa ale systematycznie. Na próbę był zalany doktorkiem (2 puszki) po 2-3kkm wylany i zalany sam olej 10w motorcrafta. Lekka poprawa nastapiła co do ilości spalanego oleju. Co jeszcze mogę sprawdzić? Ja pierścienie wykluczam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 26-02-2008
Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009
|
To zle ze pierscienie wykluczasz bo wlasnie one sa winne. Tylko ze olejowe, a mierzeniem kompresji olejowych nie sprawdzisz. Swiadczy to o jak pisales dymi na czarno jak sie go depnie. Kat mogl pasc wlasnie od spalanego oleju.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006
|
W tym silniku to właśnie pierścienie są najczęstszym problemem, a pół litra na 100 km to masz już pewnie na 4 tłokach pierscienie zablokowane.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ok pierścienie pierscieniami tez czytałem na forum że to pada najczęściej...
ale co z kompresją? ponad 14 atmosfer to trochę przesada? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
|
Uszczelnia się na oleju. Dlatego kompresja jest wysoka. Pisał ktoś że uszczelniające są ok a olejowe zapieczone.
Wytaptane z telefonu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tak czy inaczej pójdzie do zrobienia. Zakładając pierścienie to uszczelniacze przy okazji też bo koszta niewiele poszybują ale samych zaworów nie ma sensu tykać raczej.
Nafty nie będziemy próbować ale być może ropa pójdzie albo płukanka...za wiele do stracenia nie ma i tak... Tak mi się jeszcze kojarzy że kopcić zaczął pewnego dnia po trasie ponad 700km co prawda na spokojnie max 140km/h ale dzień wcześniej miał olej wymieniony na świeży (zdaje się ze na 10w własnie) a przyznam że to auto chyba wcześniej nie widziało na raz więcej niż 100km, więc mogło i tak być że przytarło pierścienie. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
To jest dobra kompresja, choć nie wysoka , jak piszesz, ważne że równa na każdym cylindrze, a zależy jeszcze w jakich jednostkach była mierzona w Bar, czy PSI.
A 10 co pisałes, to pewnie pomyliło Ci się ze stopniem sprężania dla tego silnika, a to już inna bajka. Same uszczelniacze, i głowica, to poroniony pomysł który nic nie da, bo głowicę i zawory też masz w porządku. Wystarczy same pierścienie wymienić, uszczelniacze zaworów, zawory dotrzeć,przy okazji nowe panewki korbowodowe, ze 2,5 tysia bedzie kosztowac, i silnik jak nowy. |
|
|
|
#8 |
|
|
Wyszło 215-220Psi czyli około 14 atmosfer. Ile powinna byc w takim razie? Kompresja równa (minimalne różnice).
Jak patrzyłem to pierścienie średnio 400zl komplet, uszczelniacze... uszczelka kolo 100, głowica 200zl Panewki nawet nie wiem ile, do tego plyny oleje...bez przesady 1500zl może styknie. Cale auto nie wiele wiecej warte. Z reszta nie ja place Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja tylko doradzam co można zrobić ale jak mówiłem ze mu dam za grosze moje 3.0 z gazem to nie chciał...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I po robocie. Pierścienie, panewki, uszczelniacze, glowica z robotą 1,5k pln. Zalany 5W jak na razie docieranie. Faktycznie pierścienie były głowną przyczyną. Panewki i uszczelniacze mogły zostać ale jak już było na wierchu to zrobione tym bardziej że tylko 300zł drożej. Ostatnio edytowane przez peteypee ; 04-09-2017 o 11:21 |
|
|
|