Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-11-2017, 20:39   #1
piotr_sc
ford::average

Imię: Piotr
Model: ST
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie Kontrolka zmiany biegu ?

Witam

Panowie jak uruchomić tą kontrolkę odebrałem samochód z serwisu i coś mi chyba namieszali w kompie bo teraz mi się nie pokazuje kontrolka zmiany w górę w dół biegu :-// nie wiem czy to tryb eko czy jakoś tak jest jakiś patent na to ? Bo w ustawieniach tego nie widzę w ogóle.

piotr_sc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2017, 20:47   #2
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Kontrolka zmiany biegu ?

Może jeździsz na odpowiednich obrotach ? Próbowałeś toczyć się długo na wysokich obrotach lub zejść do wolnych obrotów w czasie jazdy ?
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2017, 21:07   #3
piotr_sc

Tak ani tak / ani tak nie wskakuje kontrolka a wcyesniej było ok ;-/ momentalnie jak np jechało się chwile na 2 pokazywał żeby wrzucić 3 itd, to był chyba ten tryb eko. No a teraz w ogóle nie pokazuje nic ;-/// Może da się jakiś res zrobić żeby wróciło do domyślnych ustawień ?
Stary 06-11-2017, 22:14   #4
piotr_sc

lol a może to się wyłączyło po odpięciu akumulatora ??? i trzeba to jakoś aktywować bo chyba aku był odpięty do zmiany sprzęgła hmm.
Stary 06-11-2017, 23:42   #5
CHARONSKI
ford::advanced

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017

Przy pedale sprzęgła jest łączówka, która prawdopodobnie się wypieła, miałem to samo w Mk 2
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2017, 01:02   #6
piotr_sc

Obadam rano Hmm to przy zmianie sprzęgła odpinają to ?

Ostatnio edytowane przez piotr_sc ; 07-11-2017 o 06:35
Stary 07-11-2017, 09:46   #7
bleekm

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM

Cytat:
Napisał CHARONSKI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy pedale sprzęgła jest łączówka, która prawdopodobnie się wypieła, miałem to samo w Mk 2
Przy pedale sprzęgła są albo 2 albo 3 czujniki (nie jestem pewny tego trzeciego). Jeden na pewno jest w pompie sprzęgła (czujnik indukcyjny) i jak ktoś ma Start-Stop to z niego korzysta a jak nie ma Start-Stop to może być pompa sprzęgła bez tego czujnika, drugi jest po lewej stronie pedału na samej górze i ten czujnik (on/off) odpowiada za informację o wciśniętym sprzęgle do sterowania obrotami (na pewno PCM z niego korzysta) - jak ci się*zacznie zacinać lub popsuje się np w pozycji załączonej to przy zmianie biegów będzie podnosił obroty silnika. Nie wiem czy odpowiada on też za pojawianie się znaczka zmiany biegu - ale chyba raczej nie. Mi jak się ten czujnik popsuł to pokazywało cały czas zmianę biegów na wyświetlaczu tylko obroty wariowały więc myślę że chyba bardziej jest to kwestia softu liczników jak już lub ustawień liczników jeżeli taka opcja jest dostępna w menu liczników. Być może jeszcze może być po drugiej stronie sprzęgła trzeci czujnik, ale nie widzialem go. Natomiast PCM wie kiedy sprzęgło jest wcisnięte a kiedy nie i chyba wie to z dwóch czujników ponieważ w forscanie są dwa PIDY do których stan zmienia się w zależności czy sprzęgło jest wciśnięte czy też nie. Jeden PID (wartość 0/1) jest z tego czujnika co jest po lewej u góry a drugi PID (wartość też 0/1) jest albo z czujnika w pompie sprzęgła albo z tego trzeciego czujnika którego nie widziałem (co nie oznacza że go nie ma) - ale na pewno informacja o sprzęgle jest z dwóch czujników bo mi się kiedyś zawieszał jeden z nich i wtedy wartość na drugim PID pokazywała dobrze czy jest wciśnięte czy nie (a na innym PID byla stała wartość - zacięty czujnik).

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 07-11-2017 o 09:56
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2017, 13:48   #8
Szymon_Zy

Robiłeś sprzęgło? To jedź i reklamuj. Pewnie masz pompę bez czujnika indukcyjnego - bo po taniości zrobili. Silnik gasisz z kluczyka czy z guzika? Tempomat działa? Coś czuję, że nie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2017, 13:59   #9
piotr_sc

Silnik gaszony z guzika , a tempomatu brak. hmm wymienili sprzęgło 2 mas i wysprzeglik. A gdzie ten czujnik na wysprzegliku ???

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez piotr_sc ; 07-11-2017 o 14:11
Stary 07-11-2017, 15:28   #10
CHARONSKI

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017
Smile Odp: Kontrolka zmiany biegu ?

Włóż głowę pod pedały i zobacz czy łączówki są wpiete, co tu filozofowac, trzeba sprawdzić, po prostu. Mi przy przeglądzie w autoryzowanym serwisie w Lesznie to wypieli przy wymianie filtra kabinowe i nawet nie wiedzieli do czego to służy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania