![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-05-2025
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2013
|
Dzień dobry, dwa miesiące temu zakupiłem Forda Focus mk3 2013 rok, 1.6 ecoboost z przebiegiem 150tys km. Od razu po zakupie wymieniony rozrząd wraz z pompą wody, klocki i tarcze przód, wszystkie filtry oraz olej, świece. Po pokonaniu 1000km od zakupu pojechałem do pracy i wszystko było w porządku. W drodze powrotnej usłyszałem cykliczne delikatne stukanie gdzieś pod samochodem.
Następnego dnia pojeździłem trochę i objawy są następujące: Cykliczne stukanie występuje tylko w momencie puszczenia pedału gazu Wystarczy że tylko dotknę pedał gazu stopą i dźwięk całkowicie ustaje Dźwięk zależy od prędkości a nie prędkości obrotowej Przy wciśnięciu sprzęgła nadal słyszalny ale minimalnie Podczas jazdy gdy wrzucę na luz również dźwięk delikatnie zanika ale jest nadal słyszalny Brak jakichkolwiek wibracji itp. U mechanika po jeździe testowej usłyszałem że to skrzynia biegów. Czy to możliwe? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Możliwe, ta skrzynia ma słabe łożyska. Można wcześniej sprawdzić łożysko prawej półosi albo same półosie.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-05-2025
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2013
|
Po dzisiejszej wizycie u innego mechanika stwierdzono całkowicie uszkodzona poduszkę olejową silnika, jutro wymiana. Prawdopodobnie to jest przyczyną
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji