![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jakub
Model: Mondeo kombi MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
Cześć,
Fordowski świeżak wita. Mondeo MK4 kombi... Auto zaliczyło u mnie pierwszą noc na mrozie około -8. Rano, po otwarciu auta z pilota, drzwi kierowcy nie dało się zamknąć zupełnie, jakby w ogóle nie było zamka, odbijały od uszczelek. Nie dało się ich nawet docisnąć i domknąć centralnym (wszystkie inne działały normalnie) . Nie pomogły żadne kombinacje z zamykaniem. Aby jechać trzeba by wewnątrz chyba sznurkiem powiązać z drzwiami pasażera. Po kilku minutach na włączonym silniku coś "puściło" i drzwi wróciły do normalności. Ktoś coś podpowie doraźnie, gdzie zerkać, psikać, smarować? Dziś miałem czas poczekać ale ... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jaro
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001
|
Sterowanie w drzwiach przymarzło i tyle, trzeba by rozebrać tapicerkę i dostać się do zamka i przesmarowac na nowo cięgna
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Tak jak pisał kolega wyżej. Doraźnie gdziej już pisałem jak załatwić sprawę. Śrubokręt względnie cos podobnego wsadzić w zamek ciagnac za klamkę. Zapadka się otworzy i drzwi się zamkna.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jakub
Model: Mondeo kombi MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
Zapytam jak laik, bo do ukochanego roweru bym się tak nie odważył...
czy jakimś WD40 czy coś takiego, doraźnie bez rozbierania można próbować? Auto stoi w górach pod śniegiem bez szybkiej opcji powrotu w doliny o garażu nie wspomnę. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Doraźnie powinno pomóc jeśli nie zamarznie.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Częsta przypadłość. Chciałem być mądry i popsikam smarem płynnym. Na już było ok ale i smar przymarzl po paru dniach
Po porządnym popsikaniu wd40 całą zimę miałem spokój. Że 2 czy 3 razy dzień po dniu poprawialem dla pewności.... także sprawdzone |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Tak czy inaczej jeśli pomoże do ciepłych czasów to ok ale ja i tak bym wyjął wyczyścił i nasmarował bo z autopsji wiem że po dłuzszym czasie takie wd40 potrafi nie tyle zatrzeć tulejki/elementy co w końcu nazbiera się syfu który trze i trze az w końcu coś się wyrabia. Nie żebym straszył bo to nie nastąpi tak raz dwa, ale jak będzie okazja to wyjąć wymyć nasmarowacGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|