![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi 115 KM
Rocznik: 2000
|
Witam. Jestem tu nowy i tego typu tematow jest pelno. Opisze moj przypadek od poczatku. Zaczelo sie pare miesiecy temu jadac auto mi szarplo i zgaslo zaczela mrugać sprężynka po zatrzymaniu odpalilo od razu . Po paru tygodniach ponownie to samo sie zdarzylo lecz juz po tym nie moglem odpalic .Pojechalem na komputer ktory wyswietlil 2 błędy P 1563 i P 1664. Zacząłem od wymiany czujnika położenia walu korbowego . Auto odpalilo lecz po nagrzaniu ponownie gaslo i byl problem z ponownym odpaleniem. Po ostygnieciu pali na dotyk , nie kopci , przyspiesza bez problemu i znow po nagrzaniu gasnie. Postanowilem wymienic pompke pomocnicza przy tylnim kole. Pomoglo jezdzilem 3 dni zrobiac ok 400 km auto ponownie mi zgaslo wraz z czym zaczęła mrugac sprężynka . Dzis rano zrobilem 10 km i znow ten sam problem ,a bylem ok 100 km od domu . Wracajac do miejsca zamieszkania auto ani razu mi nie zgaslo , przyspieszenie bez zmian zero szarpniec. Nie wiem juz co mógłbym jeszcze zrobic, sprawdzic zeby nie ładować sie w niepotrzebne koszta. Czytalem na forach o przekaźniku pod akumulatorem od sterowania pompą, ale u mnie jest tam przekaźnik odpowiedzialny za załączenia świec zarowych. Prosze o pomoc i przepraszam za ewentualne bledy
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jaro
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001
|
Tylko regeneracja sterownika pompy rozwiąże problem
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Bump: Ciekawi mnie dlaczego po wymianie pompki pomocniczej bylo przez 3 dni w porządku? Nie bylo znaczenia czy zimny czy cieply smigal bez problemu . Jedyna odczuwalna dla mnie zmiana bylo dziwne przejscie przy ok 2 tys obr. Tzw. "Turbo dziura".dzwonilem do goscia ktory regeneruje sterowniki i tez twierdzi ze na 99% problem tkwi w sterowniku. Jutro sprobuje wyczyścić "ssak" w zbiorniku paliwa
Ostatnio edytowane przez daniel13847 ; 14-01-2018 o 19:21 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Daj spokój z czyszczeniem, poprostu nie ma dobrego kontaktu w sterowniku, odkleja się jedną nóżka tranzystora i takie są efekty , na początku gaśnie rzadko aż któregoś dnia po wydaniu większej ilości kasy na niepotrzebne rzeczy zgaśnie i już go nie odpalisz, każdy w TDDi to przerabiał ty nie musisz, ale wybór należy do ciebie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za rady. Dowiedziałem sie że koszt takiej regeneracji to 400 zł . Umówiłem się na jutro. Więc jak tylko troszkę polatam dam znać czy zabieg pomógł. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
200-250 max nie daj się naciągnąć
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam ponownie. Byłem u gościa który zajmuje sie regeneracją sterowników i po podpięciu kompa wyskoczyły 2 błędy P1563 i P 1664 i stwierdził ze pierwszy błąd nie wskazuje na uszkodzenie sterownika i nie chciał mnie naciągać na koszty. Powiedział że trzeba przyczyny szukać gdzie indziej tym bardziej że wymieniłem pompke i przejechałem ok 100 km i nic sie nie działo. dziś zabrałem sie do czyszczenia "ssaka " w zbiorniku i co zauważyłem? Wyjąłem siedzisko , silnik w tym czasie pracował wsłuc***ąc sie w pracę pompki pomocniczej zauważyłem że jej obroty faluja , a nawet po chwili się wyłaczyła po paru sekundach znów się załączyła. Dzwoniłem do ASO i powiedzieli mi że pompka po odpaleniu powinna chodzic cały czas. Pytanie? czy jest? i gdzie jest przekaźnik odpowiedzialny za sterowanie pompą pomocniczą ? , Prosze o pomoc
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
w skrzynce pod maską masz przekaźnik , faktycznie powinna chodzić cały czas . Jak wymieniałeś pompkę pomocniczą zrób również profilaktyczne czyszczenie przewodów paliwowych od baku do silnika, sam miałem przypadek w jednym że był zator w przewodzie zasilającym zaraz na połączeniu ze smokiem. Drugi błąd wskazuje na sterownik .
|
|
|
|