Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2013, 17:54   #1
ly_sinka
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: FFII
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie DPF i inne przypadłości

witajcie, to mój pierwszy post więc jeśli nie tu gdzie potrzeba to nie zabijajcie. mam foke z 2006 1.6 tdci 109km + dpf. kilka dni temu zapaliła się kontrolka "chech engine" podpiąłem do kompa wyskoczył stały błąd P2584. po przewertowaniu kilku wpisów prawdopodobnie chodziło o dolanie płynu eolys 176 (robiłem to 20kkm temu więc zdziwko). błąd nie dał się skasować ale chceck engine zniknął nie na długo bo następnego ranka był ponownie. próbując wypalić dpf myśląc, że to coś da przejechałem 50km z obrotami rzędu 3000obr/min nie pomogło. udałem się do sklepu płyn zakupiłem i zrobiłem dolewkę. weszło 0,5 litra, a więc nie brakowało go. spróbowałem wypalić dpf za pomocą komputera niestety nie udało się uruchomić procedury z niewiadomych mi względów. kontrolka check engine się nie świeci ale wyskoczyły kolejne dwa błędy P2458 i U0118 które udało się skasować. podejrzewam, że jutro znowu "żółty silniczek" podniesie mi ciśnienie.
dodam, że przez 3 lata nigdy nie zauważyłem jakichś objawów wypalania dpf tzn. jakiegoś kopcenia staty mocy. ponadto juz prawie jestem umówiony aby przeprowadzić ekstradycję filtra z mojego auta. macie jakieś konkretne sugestie co robię nie tak, co powinienem zrobić/sprawdzić/wymienić?

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 02-08-2017 o 10:01 Powód: dodanie prefiksu
ly_sinka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2013, 19:57   #2
danielsan51
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: DPF i inne przypadłości

gdzies czytalem ,ze po uzupelnieniu plynu trzeba komputerowo odznaczyc- ze plyn zostal dolany-moze o to chodzi
danielsan51 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2013, 20:15   #3
ly_sinka

no niby trzeba tylko, że w moim przypadku dolewka była znikoma czyli to nie był problem ilości płynu. ponadto resetowałem ustawienia filtra cząstek stałych komputerem. no chyba, że potrzebne jest jakieś inne oprogramowanie. jak robiłem kiedyś dolewkę w ASO to sami nie potrafili tego skasować. kasowali to metodą domową tzn. włacz zapłon otwórz i zamknij klapę wlewu paliwa itd.. żenada. najbardziej martwi mnie powód dlaczego nie mogę wykonać dopalania serwisowego
Stary 05-04-2013, 20:26   #4
miru1968
ford::beginner

Model: MAZDA3
Silnik: 1,6 CiTD już bez FAP

Powiem ci szczerze ze miałem taki sam problem mechanik mi zasugerował ze padł pływak w zbiorniczku na EOLYS czy tak było i czy jest tam pływak nie wiem tematu nie wałkowałem FAP wyje..m i mam święty spokój
Co prawda moje auto to mazda ale motor ten sam i FAP taki sam
miru1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2013, 21:01   #5
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał miru1968 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...mechanik mi zasugerował ze padł pływak w zbiorniczku na EOLYS ...
No to już więcej do tego mechanika nie jedź.
W Fordzie, w zbiorniku na EOLYS nie ma żadnego pływaka - komputer oblicza zużycie płynu w oparciu o ilość otwarć wlewu paliwa i informuje o konieczności dolewki mniej więcej na 1/3 pojemności zbiornika. Ta rezerwa jest tak duża właśnie z uwagi na "precyzję" obliczeń zużycia dodatku...
Stary 05-04-2013, 21:03   #6
ly_sinka

no coś może w tym być. zaraz przegogluje ten temat ( a check już się świeci)
Stary 06-04-2013, 10:57   #7
jarko178

Model: FOCUS II
Silnik: 1.6 TDCI 109KM DPF
Rocznik: 2008

Miałem właśnie ostatnio to samo, rok temu miałem uzupełniany płyn, serwisowo wypalany filtr i nagle kontrolka - błąd filtra i brak płynu. Mechanik doszedł do wniosku, że samochód z jakiegoś powodu nie wchodził w tryb wypalania i dlatego pojawił się problem. Zrobili upgrade oprogramowania, być może to rozwiąże problem na przyszłość. Niestety podobno od jakiegoś czasu programiści nie informują co zostało zmienione w oprogramowaniu i jakie problemy ma rozwiązać. Cóż zobaczymy jak będzie, jak znowu po roku zobaczę kontrolkę "awaria silnika" to trzeba będzie wyciąć DPF.
jarko178 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2013, 11:55   #8
ly_sinka

ten upgrade robiłeś w ASO? jakie koszta poniosło to za sobą?
Stary 06-04-2013, 13:34   #9
paxon
ford::average

Imię: paxon
Model: focus
Silnik: 1.8 TDCI

Może twoja awaria spowodowana jest uszkodzeniem czujnika ciśnienia różnicowego filtra cząstek stałych. Trzeba odczytać kody błędów. Kontrolka MIL(żółty silnik) oznacza usterkę układu związanego z emisją spalin.
paxon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2013, 14:09   #10
jarko178

Model: FOCUS II
Silnik: 1.6 TDCI 109KM DPF

W ASO nic tak naprawdę nie powiedzieli, tylko chcieli DPF ponownie wypalić i skasować za to 1100zł. Szukałem i znalazłem zakład, który to samo zrobił za 1/3 ceny w tym właśnie upgrade. Czy to coś da na dłuższą metę to nie wiem.
jarko178 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania