![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Witam
Wiem, że temat sprężynki został już przerobiony wielokrotnie, ale niestety mój przypadek jest unikatowy. Nie znalazłem odpowiedzi na żadnym forum polskim lub angielskim. Na początku sprężynka pojawiała się różnie tzn czasami podczas jazdy, czasami po zapaleniu samochodu. Próba przelewowa wtryskiwaczy zrobiona: dwa w super stanie, jeden taki średni, jeden koszmar. Koszmarny został wymieniony na trochę lepszy niż średni. Błędy ze sterownika to P179A oraz P1608. W sterowniku turbiny jedno połączenie zasilania poprawiłem. I teraz dochodzę do punktu w którym już nie wiem co dalej sprawdzić. Samochód po odpaleniu rano jeździ całkowicie normalnie, sprężynka się nie zapala, rewelacyjnie przyśpiesza itd. Pierwszy przypadek: Jeżeli na zewnątrz nie ma ciepło to po wyłączeniu silnika odpala normalnie, natomiast, jeżeli chce sie odpalić po kilku minutach przerwy np po zatankowaniu, to po odpaleniu pojawia się sprężynka, tryb awaryjny i trzeba kilka razy wyłączać załączać, żeby się nie zapaliła. Wtedy znowu normalnie jeździ. Przypadek drugi: Jeżeli jest bardzo gorąco to samochód pierwszy raz odpala i jeździ calkowicie normalnie. Po wyłączeniu i odpaleniu: sprężynka i tryb awaryjny już praktycznie cały czas. Bardzo trudno jest odpalić go, żeby nie zapaliła się sprężynka. Błędy nadal P179A oraz P1608. POMOCY!!! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
P1608
FIP Utrata sygnału watchdog Ten kod DTC może być spowodowany przez: Zwarcie sygnału obwodu do masy lub sygnał powrotu. Napięcie zasilania do FIP poza zakresem Napięcie zasilające FIP PCM CAN błąd komunikacji Przeprowadzić test CAN. FIP fuel injection pomp P179A Moduł sterujący zespołem napędowym ( PCM ) stale monitoruje sieć kontrolera (CAN) pod kątem komunikatów z siłownika turbosprężarki. Ten kod DTC pojawia się, gdy moduł PCM nie może odebrać komunikatu siłownika turbosprężarki w określonym czasie. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Czyli wymienić sterownik turbiny?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
lub swój dać do naprawy.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] chociaż może być jeszcze to (przeczytaj wszystkie posty) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 06-05-2018 o 19:46 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Sterownik turbiny wymieniony na nowy/używany i wszystko wróciło do normy.
|
|
|
|