![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Bogdan
Model: ford galaxy ghia,automat
Silnik: 1.9 TDI 115km
Rocznik: 2001
|
witam,czy ktoś się orientuje gdzie w galu 1.9 tdi znajduje się chłodnica oleju skrzyni biegów w automacie-czy w ogóle jest coś takiego?
Ford Galaxy MK2 1.9TDI 2001 115KM Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 28-04-2014 o 11:16 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
w serii nie ma.
jest tylko wymiennik ciepła fabryczny. . warto dodać jeśli jeździsz dynamicznie autem, a koniecznie jeśli mocno obciążasz lub ciągniesz przyczepkę. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Bogdan
Model: ford galaxy ghia,automat
Silnik: 1.9 TDI 115km
Rocznik: 2001
|
a no właśnie gdzie to jest bo obawiam się że może zapchany lub inne cuda bo może nie dynamiczna jazda ale po dłuższej jeździe 120km potem mam cuda że szarpie na postoju a biegi dostają poślizgu i to może być przyczyną jak mi powiedzieli
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 29-09-2011
Model: galaxy mk1
Silnik: 2,3 +AG4
Rocznik: 1998
|
Szukaj pod autem w okolicach skrzyni blaszanej puszki do której wchodzą węże wodne z małego obiegu.
Takie objawy jak piszesz świadczą o potrzebie przeglądnięcia skrzyni biegów, a na pewno wymianie oleju w niej. Jest możliwość dołożenie dodatkowej chłodnicy oleju, jednak ma to sens tylko w przypadku sprawnej skrzyni. Moja skrzynia działa poprawnie jeszcze- z naciskiem na słowo jeszcze. Jednak jak padnie to mocno będę się zastanawiał czy robić jej remont za parę tyś złotych,czy założyć manuala. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Mam AG4 w swoim i ojca aucie.
Wytrzymują przy normalnej jedzie i prawidłowej obsłudze około 300 tys km. Potem remont. To precyzyjny układ hydrauliczny. Ma taką żywotność i trzeba się z tym liczyć. Kap. remont to 5-8 tys z. Automatem trzeba jeździć spokojnie, jak mocno dynamicznie to konieczne chłodzić olej w skrzyni, bo tej zwyczajnie się gotuje i uszkadza skrzynię. Jeśli biegi się ślizgają przy przełaczaniu, po nagrzaniu oleju to znaczy, że tarczki juz popalone bo brakuje ciśnienia oleju - konwerter pewnie tez już zużyty.. sprawdź kolor i zapach oleju, ale już występuję nieodwracalne zużyce. uszkodzenie skrzyni i nic nie zrobisz. Jedyna nadzieja, że masz za mało oleju i stąd problemu (sprawdź stan - przelewowo przy 35-40 stopniach, dolej / wymień) Jaki przebieg auta ? Robiłem kapitalki w obu autach. Alhambra jeździ idealnie po remoncie (ASB Płocheć). Galax niestety nieudany remont w Autojózefów - odradzam.. skrzynia ciekłą od odebrania auta i ogólnie niedokładnie zrobiona. W końcu założyłem używaną przywieziona z zachodu (1500 zł), przepięknie pracuje na zimno na gorąco.. Chłodnicę oleju mam dołożoną! Warto. Przedłużymy żywotność ASB i możemy ją bardziej forsować. Bump: Cytat:
Chyba sam nie chcesz, jedynie koszty cię przerażają .. W skrajnym przypadku założysz używaną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i pojeździsz jeszcze 100 tys km. Skrzynia zgłasza Ci jakieś błędy ? przypala olej ? Ostatnio edytowane przez bartixr ; 27-04-2014 o 20:43 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 29-09-2011
Model: galaxy mk1
Silnik: 2,3 +AG4
Rocznik: 1998
|
Zero błędów i jeździ oki tylko jak jest mocno rozgrzana to delikatnie stuka jak dociągne do końca na niższym biegu i puszcze gaz.
Na razie z tym żyje ;0 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
uderzenie przy wyrzucaniu biegu przy lekkim toczeniu się, one tak maja.
będzie jeździć, dbaj o olej + filtr no i pomyśl o dodatkowej chłodnicy oleju. mniej jest to odczuwalne gdy stan oleju jest wysoki, sprawdź stan oleju. |
|
|
|