Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-06-2018, 22:16   #1
szymo324
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Domyślnie PB 1.6 Radio trzeszczy i gubi fale na zapłonie

Cześć.
Dzisiaj zauważyłem, że po włączeniu zapłonu dało się słyszeć trzaski w radiu i ogólne pogorszenie jakości dzwięku.
Przejrzałem forum w poszukiwaniu informacji o co może chodzić i znalazłem mnóstwo informacji, ale nie wiem czy dobrze je interpretuję.

Skoro u mnie trzaski pojawiły się już po samym włączeniu zapłonu to chyba mogę wykluczyć alternator?
Pojawiają się one niezależnie od obrotów silnika. Generalnie w czasie jazdy są dosyć mocno słyszalne, często też jest sygnał gubiony; po zatrzymaniu się jest lepiej ale jakoś dźwięku też nie jest wystarczająca.
Z tego co udało mi się wyczytać do można by się dopatrywać problemów w układzie zapłonowych (jak je zlokalizować?) lub źle podłączonej masie. Jeżeli chodzi o to drugie to nie wiem co mogłoby się zmienić, bo nie robiłem nic z samochodem a tak jak pisałem: parę dni temu dźwięk był jeszcze bomba.

Teraz (nie)głupie pytanie... czy wszechobecna wilgoć może mieć wpływ na taki stan rzeczy?
Pytam o to, bo wydaje mi się, że problem mógł się pojawić wczoraj, gdy wracałem drogą-rzeką a od tego czasu ciągle deszcze się utrzymują. Trochę naciągana teoria, ale zapytać warto.

Auto to Focus MK2, PB 1.6 z 2011r.
Radio 6000CD.

Dzięki za pomoc

szymo324 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2018, 12:22   #2
szymo324
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: PB 1.6 Radio trzeszczy i gubi fale na zapłonie

Cześć.
Radio zaczęło działać pięknie, ale przestały działać spryskiwacze - bezpiecznik przepalony.
Więc chyba znalazł się winowajca w postaci pompy spryskiwaczy. Czy widzicie jeszcze jakąś inną możliwość, gdyby się okazało, że to nie pompa?
szymo324 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania