![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Zbyszek
Model: cmax
Silnik: disel
Rocznik: x
|
Witam wszystkich,
mam problem, którego rozwiązania nie mogłem znaleźć na żadnym forum - choć znalezione informacje pomogły mi częściowo mój problem rozwiązać. Otóż kilka dni temu, po kilkudniowym postoju, przestał działać nawiew w aucie). Generalnie wszystko na panelu 'świeci' - ale wentylator nawiewu nie kręci, na żadnym biegu (ten w kokpicie). Będę wdzięczny za wszelką pomoc i pomysły. z góry dziękuję i pozdrawiam Ostatnio edytowane przez fullsound ; 08-08-2020 o 10:29 Powód: sprecyzowanie tematu i dodanie załączników |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Padło stwierdzenie, że być może ten przekaźnik jest sterowany masą?
Nie bardzo wiem co może to oznaczać ;-) Gdzie ew dalej szukać w takim przypadku? Może być to problem z jakimś bezpiecznikiem? Ale wszystkie sprawdziłem i są OK... Ostatnio edytowane przez fullsound ; 04-07-2020 o 10:38 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Cześć,
ponawiam prośbę :-) A może ktoś wytlumaczylby w prosty sposób jak realizowane jest to 'sterowanie masą? Ta masa jest podawana przez jakiś dod przekaźnik jeszcze? Są gdzieś może dostępne jakieś schematy elektryczne? Utknąłem i nie wiem gdzie dalej szukać... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-07-2017
Model: c-max
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2011
|
R13 steruje BCM. Pin 28 zlocze 1.
W BCM tranzystor sciaga pin2 r13 do masy, w ten sposob cewka r13 jest zasilona. Albo cos z wiazka alo upalony tranzystor w bcm. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za tą informację - brzmi rozsądnie i do sprawdzenia łatwe :-)
Ostatnio edytowane przez fullsound ; 04-07-2020 o 10:39 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dokladnie ten modul. Zlacza sa ponumerowane na obudowie bcm c1, c2... Jak sie nie myle 1 zielony port. Tak piny beda ponumerowane ne pewno na bcm.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
zatem biorę się znowu za diagnozę :-)
A jeżeli okaże się że to tranzystor, to czy ten modul jest naprawialny, tzn.rozbieralny? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Otworzysz bez problemu ale w środku jak dobrze pamiętam cała płytka pcb jest czymś zalana. Dobra szpilka i możesz szukać który to element odpowiada za sterowanie.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
I znalazlem przyczynę - niestety brak przejscia na przewodzie tym od BCM do przekaźnika.
Ale mega podziękowania za pomoc - bez tego pewnie u mechanika byłbym już po nieskutecznej wymianie kilku komputerów i modułów :-) Ostatnio edytowane przez fullsound ; 04-07-2020 o 10:42 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Jak już tyle sam zrobiłeś to i kabelek sam dołóż. Podejrzewam że żaden mechanik/elektryk nie będzie bawił się w szukanie w którym miejscu przerwał/przetarł się kabelek tylko dołoży drugi.
W najgorszym przypadku dołożony kabelek z czasem przetrze się, zewrze do masy/blachy samochodu, Ty auto sprzedasz a ktoś będzie zachodził w głowę o rozładowujący się akumulator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|