Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-09-2018, 14:41   #1
figo87
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 3.0
Rocznik: 2003
Domyślnie Xenon mruga i zapala błędy

Witam. Założyłem xenony do mojego st220. Na poczatku wszystko ok. Po krótkim czasie prawy nie zawsze sie zapałał. Pozniej mało kiedy juz sie zapałał. Dodam ze sa nowe zarniki. Rozebralem wszystko co sie dało użyłem spray kontakt. Teraz xenon zapala sie za każdym, ale mruga najpierw i gdy włączy sie na dobre zapala błędy na desce mianowicie ręczny. Trakcja i abs. Przetwornice wyglądają na dobre bo zamieniałem je miejscami. Zarniki to samo aczkolwiek po jakimś czasie zauważalna jest zmiana barwy światła jednego z zarnikow.

figo87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2018, 14:59   #2
bimarrrr
ford::average

Model: mk3 mk4
Silnik: tdci
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Xenon mruga i zapala błędy

to sprawdz klemy, przy aku... w ogole, to tam byly halogenowe reflektory?? bo jesli tak, to musiales instalacje przerabiac, a wiec i to sprawdz...

Bump: oryginalne czy chinczyki??
bimarrrr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2018, 15:07   #3
figo87

Zarniki philips,przerabiałem wtyczki aczkolwiek wpiął sie w oryginalna wiązkę, pozycjonowanie jest ręczne z racji ze mam spryski oryginalne założyłem lampy. Sprawdzę klemy chociaż ich nie obstawiam. Facet podpowiedział mi ze lewa przetwornica bierze uecej prądu i dlatego prawa mruga ale przetwornice zamieniałem miejscami i było to samo wiec wnioski sie same nasuwają

Bump: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-09-2018, 15:45   #4
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Za duży spadek napięcia na instalacji idącej do prawej lampy, przerabiałem to samo parę lat temu, palniki po jakimś czasie zmieniają kolory masz oczka o dwóch różnych odcieniach. Pomogło poprowadzenie porządnych przewodów z puszki bezpieczników do prawej lampy.

A co do błędów kontroli trakcji itp. to może coś przypaliłeś na przewodach zasilając xenony fabryczną instalacją do halogena. Bez świateł też błędy się pokazują?
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2018, 16:11   #5
figo87

Błędy zapala tylko i wyłącznie gdy prawa lampa sie zapali oczywiscie po wcześniejszym mruganiu. Inaczej błędy nigdy nie występują. Jak ksenon prawy sie odpali juz pierwszy raz po postoju. Z kolejnym włączeniem nie ma juz problemu zapala od razu. Dlatego rowzniez obstawiam problem z napięciem
Stary 10-09-2018, 21:28   #6
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

No to porządne zasilanie do prawej lampy i powinno byc ok. Wystarczy jeden przewód dodatni bo masę i tak bierze z nadwozia - chyba, że koroduje to popraw. Ja dawałem na wyrost 4mm2, 2.5mm2 też pewnie wystarcy
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2018, 17:17   #7
figo87

Mam wielka nadzieje ,ze to pomoże. Dodatkowo zjaralo chyba cos od postojowki bo wymiana żarówki nic nie dała
Odpowiedz

Zasady postowania