Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-09-2009, 18:27   #1
Maciek56561
ford::average

Model: Focus Hatchback
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie Błąd katalizatora?

Witam . Od jakiegoś czasu średnio co 50-70km zaświeca mi się kontrolka check silnika. Po diagnostyce wyszło, że to bład katalizatora. Założyć zamiennik, czy po prostu wypróć bebechy i jeżdzić bez. Prosze o porady.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Mam przejechane 163.000km

Maciek56561 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2009, 06:17   #2
sseba79

Model: C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Błąd katalizatora?

Wyciągaj bebechy i będzie spoko ja tak samo zrobiłem
sseba79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2009, 15:20   #3
Maciek56561

Dzięki tak zrobie bo ceny przyprawiają o zawót głowy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zastanawiam się tylko czy nie będzie głośniej chodził i czy znów coś sie nie będzie świecić/

Ostatnio edytowane przez Maciek56561 ; 26-09-2009 o 16:05
Stary 27-09-2009, 09:08   #4
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał sseba79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyciągaj bebechy i będzie spoko ja tak samo zrobiłem
Niestety nie, ty masz wersje z jedna sondą a kolega ma już dwie i ciągle będzie ta druga wywalała błędy.
Ja miałem to samo ale okazało się że nie padł kat tylko ta sonda za katalizatorem, po wymianie wszystko ok.

Tak dla infa, moją foczka to czerwiec 2001 przed liftem a już mam dwie sondy.

Ostatnio edytowane przez niko123 ; 27-09-2009 o 09:12
niko123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2009, 11:06   #5
bargus

Imię: Robert
Model: Focus [Mk2] FL
Silnik: 1.8 TDCI 138KM & 360Nm V-Tech
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Maciek56561 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki tak zrobie bo ceny przyprawiają o zawót głowy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zastanawiam się tylko czy nie będzie głośniej chodził i czy znów coś sie nie będzie świecić/
Najpierw się dowiedz, czy możesz tak zrobić, bo za "katem" jest druga sonda. Czytałem gdzieś, że są sposoby oby to "obejść", ale musisz się upewnić, czy możesz tak sobie "wypruć" kata. Na pewno masz drugą sondę. Napisz jakie efekty jak się uporasz z problemem. Powodzenia.
bargus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2009, 11:47   #6
niko123

U gazowników pytać o emulatory - ale z tym mogą być problemy jak kolega pytał to nikt nie miał takich emulatorów, kupił kata zamiennik i wywalało check engine po nie kupił kata z normą Euro 3 tylko Euro 2 czy jakoś tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-09-2009, 12:30   #7
Maciek56561

To teraz mam problem. Na serwisie wywala,, błąd katalizatora rząd pierwszy" serwisant sam nie wie od czego zacząć. Wywalić wszystko??. Zamiennik 300stówy, 2x sonda około 400zł.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-09-2009, 12:46   #8
niko123

Cytat:
Napisał Maciek56561 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To teraz mam problem. Na serwisie wywala,, błąd katalizatora rząd pierwszy" serwisant sam nie wie od czego zacząć. Wywalić wszystko??. Zamiennik 300stówy, 2x sonda około 400zł.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja kupiłem taką sonde i działa dobrze. - wyglada identycznie jak oryginał.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jeśli padnie sonda to mechanik spwardza napięcie itp czy są dobre- jak nie wiem od czego zaczynać to lepiej zmeiń mechanika.
Stary 27-09-2009, 16:21   #9
bargus

Imię: Robert
Model: Focus [Mk2] FL
Silnik: 1.8 TDCI 138KM & 360Nm V-Tech
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał niko123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli padnie sonda to mechanik spwardza napięcie itp czy są dobre- jak nie wiem od czego zaczynać to lepiej zmeiń mechanika.
Dokładnie. Jeżeli mechanik nie potrafi stwierdzić czy sonda jest uszkodzona to d.... nie mechanik. Powinien pomierzyć czy są prawidłowe napięcia i wtedy wiadomo. Kupisz sondę i może się "udo", a może nie "udo" i tak możesz zmieniać i wywalać kasę w błoto. Jedź do porządnego serwisu (nie mówię tu o ASO oczywiście). Zapytaj na forum, może ktoś ci poleci speców od Forda w twojej okolicy.
bargus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2009, 19:00   #10
Maciek56561

Cytat:
Napisał bargus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie. Jeżeli mechanik nie potrafi stwierdzić czy sonda jest uszkodzona to d.... nie mechanik. Powinien pomierzyć czy są prawidłowe napięcia i wtedy wiadomo. Kupisz sondę i może się "udo", a może nie "udo" i tak możesz zmieniać i wywalać kasę w błoto. Jedź do porządnego serwisu (nie mówię tu o ASO oczywiście). Zapytaj na forum, może ktoś ci poleci speców od Forda w twojej okolicy.
No właśnie może ktoś ma dobre namiary na porządny warsztat. mieszkam w Chrzanowie, 40 km od Krakowa w stronę Katowic.Z góry dziękuję.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania