![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-09-2018
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi bez DPF, 109 KM
Rocznik: 2005
|
Cześć!
Od nieco ponad miesiąca jestem posiadaczem Focusa MK2 z 2005 roku 1,6 TDCi, 109 KM, fabrycznie bez DPF. Przebieg 221 000. Autem przejechałem jak na razie 2000 km i nie było do tej pory problemów z hamulcami. Niedawno zauważyłem szum przy hamowaniu. Nie występuje on zawsze, nie ma tutaj żadnej reguły. Raz pojawia się tylko na początku jazdy (po uruchomieniu auta), by zniknąć po przejechaniu kilku kilometrów. Innym razem przez 30 km jest ok i nagle zaczyna szumieć. Dziś akurat przejechałem 30 km i "szumnęło" mi dosłownie 3 razy gdzieś w okoli dwudziestego kilometra. Szum pojawia się tylko przy hamowaniu przy niskiej prędkości (poniżej 30 km/h). W praktyce ogranicza się to do dojazdu do świateł. Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że ze 3 razy zaszumiało nie przy hamowaniu, ale również przy ruszaniu (także przy niskiej prędkości). W każdym razie nie zweryfikowałem tego jeszcze na 100%. Początkowo szum lokalizowałem w okolicy prawego tylnego koła, ale teraz już zgłupiałem i słyszę to z bliżej nieokreślonego kierunku. Raz mam wrażenie, że gdzieś z tyłu, raz że gdzieś z przodu. Co to może być? Pojechałbym z miłą chęcią do mechanika, gdyby sytuacja była permanentna. Ale jak znam życie, to akurat u mechanika będzie wszystko ok... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Kończące się klocki. Sprawdź stan klocków hamulcowych.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
![]() Zarejestrowany: 26-09-2018
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi bez DPF, 109 KM
Rocznik: 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: C-max
Silnik: 1.6 ti-vct 125KM
Rocznik: 2011
|
Z racji tego iż u mnie również szumiało stwierdziłem,że klocki się kończą.
Po zdjęciu kół i klocków okazało się, że popełniono błąd w sklepie i wydano mi elementy do innego modelu wiec jak już miałem wszystko „rozkręcone” stwierdziłem,ze wyczyszczę chociaż wszystko bo strasznie „zapylone” było przez ścierające się stare klocki. Okazało się, że zapylenie i zasyfienie powodowało iż nie do końca wszystko tam przemieszczało się jak powinno. Odgłosy ustały. Wszystki działało jak po wymianie klocków. Nie zmienia to faktu, że klocki i tak się kończyły. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008