![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: FORD FOCUS
Silnik: 1,6 diesel
Rocznik: 2006
|
![]()
Witam,
od niedawna jestem posiadaczem forda focusa mk2 kombi 1,6 TDCI 109 KM. Pierwszy problem jaki miałem udało mi się rozwiązać właśnie dzięki temu forum. Znalazłem odpowiedni temat i identyczną sytuacje. Natomiast teraz nic konkretnego nie pasuje do mojego problemu. Otóż chodzi mi o działanie a raczej chyba nie działanie świateł w opcji AUTO, automatycznych wycieraczek a ostatnio zauważyłem że w dźwigni włączania wycieraczek nie działa regulator odstępów czasowych w pracy przerywanej i czułości czujnika deszczu. Wycieraczki pracują ciągle z odstępem czasowym w granicach 8 sekund. Dodam że samochód był sprowadzony w 2008 roku do Polski z Niemiec i jest to wersja Ghia. Proszę o pomoc i informację czy wszystkie te 3 rzeczy są ze sobą powiązane i od czego zacząć sprawdzanie i rozwiązywanie problemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::average
![]() Imię: michał
Model: focus
Silnik: 1.8 tdci
|
![]()
Co tak naprawdę ciebie niepokoi.Na razie to opisałeś nam wyposażenie.Może więcej szczegółów.Tak naprawdę zasada działania wszystkich tych elementów jest instrukcji obsługi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
No właśnie chodzi o to że żaden z tych elementów nie działa i tak naprawdę nie wiec od czego zacząć aby to naprawić.
Światła czy mam w pozycji mijania czy AUTO jest tak samo. Wycieraczki w trybie pracy przerywanej działają stale z jedną prędkością bez możliwości ustawienia krótszych przerw czy dłuższych. Czujnik deszczu raczej też nie reaguje. Instrukcję już przeglądałem ale nic nie znajduję oprócz tego jak powinno być a u mnie nie jest. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::average
![]() Imię: paxon
Model: focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]()
Swiatła w pozycji auto powinny zadziałać jeżeli czujnik zmierzchu wyłapie mniejsze nateżenie światła, wtedy powinny się zapalić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
właśnie wiem a u mnie tak nie jest. nie zależnie w jakiej pozycji jest przełącznik wszystkie światła są włączone.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]()
Trzeba podłączyć się komputerem i posprawdzać błędy GEM oraz jego konfigurację. Jeśli konfiguracja jest OK, to wszystko wsazuje na uszkodzony czujnik zmierzchu/deszczu (ten przyklejony do szyby). Można też sprawdzić czy wtyczka w czujniku nie wypięła się...
![]() |
#7 |
|
![]()
Ok. sprawdzę wtyczkę i poszukam kogoś z kompem aby posprawdzał te ustawienia i błędy. Napewno się odezwę
A czy pokrętło od czasu pracy wycieraczek ma jakieś znaczenia, jak sprawdzić i zrobić aby chociaż była możliwość regulacji częstotliwości ruchu wycieraczki |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]()
Pokrętło w trybie auto ustawia czułość a w trybie czasowym czas. Samo - nie trzeba nic robić. Na razie masz tryb auto - tyle, że z błędem, nie działający, więc pokrętło nie robi nic.
![]() |
#9 |
|
![]()
Myślę że już po problemie.
Po zdjęciu jednej części obudowy lusterka łatwo wyciągnąłem jedną wiązkę przewodów a po zdemontowaniu okazało się że to właśnie ta dochodząca do czujnika. Po jej podłączeniu i wycieraczki w trybie auto reagują na wodę a w trybie normalnym jest możliwość ustawienia odstępów czasowych. Nie wiem tylko co ze światłami w dzień bo nie mam możliwości przetestowanie (rano ciemno, po pracy ciemno - może w weekend). Teraz jeszcze kwestia działania świateł w trybie AUTO. Bo jeżeli w dzień czujnik nie uruchomi żadnych to raczej funkcja ta będzie bezużyteczna. Gdzieś na forum znalazłem taki filmik jak ktoś przezbrajał światła w skrzynce bezpieczników i po tym na AUTO w dzień były tylko przednie mijania a po reakcji czujnika zmierzchu włączały się tylne i oświetlenie tablicy rozdzielczej. Co o tym myślicie. Sprawdza się to i co podczas kontroli drogowej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
![]() Cytat:
![]() |