![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-02-2022
Model: mk4
Silnik: 2.0 pb flexi fuel lpg
Rocznik: 2008
|
![]()
Witam
mam do Was prośbę o pomoc w ustaleniu wersji lasera odtwarzacza Sony 6cd. Problem polega na tym, że odtwarzacz przestał nagle czytać płyty. Rozebrałem radio, dostałem się do kolimatora i wyczyściłem go wacikiem do uszu namoczonym alkoholem izopropylowym IPA Plus i przedmuchałem sprężonym powietrzem. Efekt był taki, że zaczął czytać płyty, czasami przerywało no i po trzech piosenkach znów nie czyta i wywala Check CD. Rozebrałem radio do momentu widocznego na zdjęciach, jeszcze zdjąłem metalowy element nad głowicą ale nie szedłem dalej bo bałem się, że nie złożę tego z powrotem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pytanie, czy można jeszcze "głębiej" przeprowadzać czyszczenie na własną rękę? Czy można gdzieś dostać/kupić nowy oryginalny laser z soczewką i jaki to jest model? Nie chcę zakładać chińskich zamienników bo im nie ufam. Mondeo IV 2008 przed liftem, radio Sony 6CD. Z góry dziękuję za wszystkie informacje. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
Nie ma to sensu, laser po prostu jest uszkodzony.
W zasadzie to sam go uszkodziles czyszcząc 100% IPA Będziesz regulował to nic nie da. Nie ma też niechińskich nowych soczewek. Kupno samej soczewki też jest nieekonomiczny pomysłem. Nie bez powodu 6CD sprzedaja poniżej 100zl. Ostatnio edytowane przez Antej ; 18-03-2022 o 10:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Myślę, że go nie uszkodziłem bo przed czyszczeniem nie czytał już płyt.. rzeczywiście czyściłem czystym IPA.
Używane sprawne radia 6cd widziałem po 300-350zł, po 100zł były ale bardzo zmęczone życiem... Nie chcę kupować nowego (starego) radia bo też nie wiem ile pogra. Bump: czy wymiana soczewki jest nieekonomiczna.. hmm Na pewnym portalu np. KSS-213c jest po 50-60zł a na portalu chińskim po 25-30zł.. Tylko pytanie, który model będzie pasował do mojego odtwarzacza? Ostatnio edytowane przez 4dzik ; 18-03-2022 o 12:34 Powód: dopisanie myśli |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
zmatowiłeś go czystym IPA, więc jest już uszkodzony
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Pewnie masz rację. Dlatego wymontuję laser na dniach i zobaczę jaki to model. Zamówię zamiennik i postaram się o wymianę.
Zajmie to na pewno jakiś czas, ale wrócę i dam znać czy udało się rozwiązać problem. |
![]() |
![]() |