![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-11-2017
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008
|
Witam,
Nie dawno kupiłem to auto. Usłyszałem wycie pompy (nie bardzo mocno ale słychać podczas jazdy nawet prosto, przy skrętach się nasilało). Patrzę a tam czerwony płyn. Zdjąłem zbiorniczek, co by sprawdzić filterek w nim i czarny, zasmolony. Usunąłem ten filtr w celu weryfikacji, czy to nie przez niego to wycie. Po montażu zbiornika bez filtra zabrałem się do wymiany czerwonego płynu na zielony, zaślepiając powrót do zbiornika i na zgaszonym aucie kręcąc kierownicą dolewałem zielonego aż zaczął na powrocie wylewać się zielony. Odpalam auto na zakręconym zbiorniku a tam spore ciśnienie, bąble itp. Kręcę kierownicą i co prawda lekko chodzi, ale wyje strasznie a w zbiorniku bulgotanie bombli z płynem, poziom się podnosi i zaczyna wylewać płyn poprzez zakręconą zakrętkę. I teraz tak: Zdemontowałem zbiorniczek i zacząłem dmuchać we wlew na zatkanych obydwu pozostałych króćcach i zauważyłem, że wdmuchiwane przeze mnie powietrze wylatuje na łączeniu tej czarnej pokrywy u góry zbiornika, która jest przyklejona do reszty zbiornika. Pytanie brzmi: czy przez tą nieszczelność w zbiorniku układ może tak łapać powietrze? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
W zbiorniczku wspomagania kierownicy nie ma żadnego ciśnienia, służy on tylko po to, aby z niego pompa pobierała płyn, wytwarzała cisnienie w kierunku maglownicy, a z maglownicy do zbiorniczka powraca płyn bez cisnienia.
Wycie pompy nie zależy od koloru płunu, ani stopnia zabrudzenia, ale od stanu zużycia, wyrobienia pompy ciśnieniowej. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Przyjmijmy, że pompa już się lekko zużyła, ale teraz jest znacznie gorzej i szukam odpowiedzi co jest nie tak, bo już nie wiem gdzie szukać przyczyny a auto unieruchomione. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Kup taka sama uzywke za pare zlotych, zalej plynem , zapusc silnik, sama sie odpowietry,i bedziesz jezdzil. A jak masz duzo kasy kup nowa lub regenerowana.
A w tej, jak bedziesz dalej grzebał, to moze wyc przestanie, ale wspomagania nie bedzie. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Kupiłem nowy, oryginalny zbiorniczek. Wszystkie problemy jak ręką odjął. Dla potomnych dodam, że w nowym zbiorniczku był filtr na wyjściu, który blokował dopływ płynu hydraulicznego do pompy i pompa wyła. Po usunięciu go (bardzo łatwo, bo był nawet specjalny uchwyt w środku zbiorniczka) wszystko wróciło do normy i teraz nawet jak dobijam kierownicę do końca, nic nie słychać. Wymiana pompy nie była potrzebna. Dziękuję kolego za zainteresowanie tematem, pozdrawiam i życzę najlepszego.
|
|
|
|