Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2019, 12:10   #1
TakaShi
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Nieszczelność zbiorniczka płynu wspomagania

Witam,

Nie dawno kupiłem to auto. Usłyszałem wycie pompy (nie bardzo mocno ale słychać podczas jazdy nawet prosto, przy skrętach się nasilało). Patrzę a tam czerwony płyn. Zdjąłem zbiorniczek, co by sprawdzić filterek w nim i czarny, zasmolony. Usunąłem ten filtr w celu weryfikacji, czy to nie przez niego to wycie. Po montażu zbiornika bez filtra zabrałem się do wymiany czerwonego płynu na zielony, zaślepiając powrót do zbiornika i na zgaszonym aucie kręcąc kierownicą dolewałem zielonego aż zaczął na powrocie wylewać się zielony. Odpalam auto na zakręconym zbiorniku a tam spore ciśnienie, bąble itp. Kręcę kierownicą i co prawda lekko chodzi, ale wyje strasznie a w zbiorniku bulgotanie bombli z płynem, poziom się podnosi i zaczyna wylewać płyn poprzez zakręconą zakrętkę. I teraz tak:

Zdemontowałem zbiorniczek i zacząłem dmuchać we wlew na zatkanych obydwu pozostałych króćcach i zauważyłem, że wdmuchiwane przeze mnie powietrze wylatuje na łączeniu tej czarnej pokrywy u góry zbiornika, która jest przyklejona do reszty zbiornika.

Pytanie brzmi: czy przez tą nieszczelność w zbiorniku układ może tak łapać powietrze?

TakaShi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2019, 12:48   #2
Jaryska
ford::professional

Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nieszczelność zbiorniczka płynu wspomagania

W zbiorniczku wspomagania kierownicy nie ma żadnego ciśnienia, służy on tylko po to, aby z niego pompa pobierała płyn, wytwarzała cisnienie w kierunku maglownicy, a z maglownicy do zbiorniczka powraca płyn bez cisnienia.

Wycie pompy nie zależy od koloru płunu, ani stopnia zabrudzenia, ale od stanu zużycia, wyrobienia pompy ciśnieniowej.
Jaryska jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2019, 13:10   #3
TakaShi

Cytat:
Napisał Jaryska Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wycie pompy nie zależy od koloru płunu, ani stopnia zabrudzenia, ale od stanu zużycia, wyrobienia pompy ciśnieniowej.
Tylko że po moich kombinacjach pompa bije powietrzem do zbiorniczka jak szalona, aż rośnie poziom płynu od bombelków i wyciska płyn przez korek, bo ciśnienie jest tak wielkie no i słychać ją teraz dużo głośniej niż przed tym jak się za to zabrałem.
Przyjmijmy, że pompa już się lekko zużyła, ale teraz jest znacznie gorzej i szukam odpowiedzi co jest nie tak, bo już nie wiem gdzie szukać przyczyny a auto unieruchomione.
Stary 15-03-2019, 15:24   #4
Jaryska
ford::professional

Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003

Kup taka sama uzywke za pare zlotych, zalej plynem , zapusc silnik, sama sie odpowietry,i bedziesz jezdzil. A jak masz duzo kasy kup nowa lub regenerowana.

A w tej, jak bedziesz dalej grzebał, to moze wyc przestanie, ale wspomagania nie bedzie.
Jaryska jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2019, 20:12   #5
TakaShi

Kupiłem nowy, oryginalny zbiorniczek. Wszystkie problemy jak ręką odjął. Dla potomnych dodam, że w nowym zbiorniczku był filtr na wyjściu, który blokował dopływ płynu hydraulicznego do pompy i pompa wyła. Po usunięciu go (bardzo łatwo, bo był nawet specjalny uchwyt w środku zbiorniczka) wszystko wróciło do normy i teraz nawet jak dobijam kierownicę do końca, nic nie słychać. Wymiana pompy nie była potrzebna. Dziękuję kolego za zainteresowanie tematem, pozdrawiam i życzę najlepszego.
Odpowiedz

Zasady postowania