![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Witam wszystkich forumowiczów !!!
Tak jak w temacie chciałbym dowiedzieć się jak zdemontować pompę wtryskową w fordzie focusie 1.8 TDDi 90km Mk1 Gdybyście mogli mi powiedzieć krok po kroku jak wszystko wykręcić i co będzie potrzebne będe wdzięczny I prosze żebyście nie wspominali o salonie forda bo tam za drogo by wszystko wyszło a mój bardzo dobry mechanik zna sie bardzo na vw bo tam w salonie pracuje ale gdy zajżał pod mache forda to się załamał i sam pewnie szuka w internecie jak to zdemontować a chciałbym go w tym wyprzedzić . Doszedł on do pewnego etapu wymontował pasek z pompy do klawiatury a jeszcze jest łańcuszek rozrządu i nie wie za co sie dalej złapac . Bardzo dziękuje za wszystkie sensowne odpowiedzi !!! Ps: i gdybyście mogli dorzucic fotografie tego wszystkiego to byłbym bardzo wdzięczny ;D Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 13-12-2016 o 12:42 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-09-2008
Model: focus, transit
Silnik: 1.8 TDDI 2,5 TD
Rocznik: 1999 1992
|
jeżeli ci zgasł samochód i nie można odpalić to nie trzeba demontować całej pompy , wystarczy wymontować układ scalony z góry i go zlutować . koszt ok 400zł i śmiga jak nowy
pozdro |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-07-2007
Model: FF1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Rozmawiałem z mechanikiem pompa niema ciśnienia słabo podaje paliwo .
A interesuje mnie demontaż krok po kroku a to bardzo Pilna sprawa bo samochód mi jest bardzo potrzebny ;D Poprawie moje pytanie chodzi mi o wymontowanie pompy wtryskowej z focusa ;D Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 08-10-2010 o 16:16 Powód: Proszę nie pisać dwóch postów pod rząd. Należy dopisać do poprzedniego. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Jak juz doszliscie do zdjecia paska rozrzadu to odkrecasz kolo na pompie na ktorym chodzi pasek (3 sruby). Potem ustawiasz rozrzad w GMP (powinienes ustawic zanim zdejmiesz pasek, ale i tak sie da). i przy pomocy torxa (nie pamietam rozmiaru 35 lub 40) odkrecasz pompe od zebatki lancuszka - 3 sruby na zebatce.
Nastepnie przez 3 otwory w zebatce odkrecasz lekko sruby trzymajace pompe do obudowy aluminiowej. Potem odkrecasz rozrusznik od dolu, mocowanie rozrusznika i tylne mocowanie pompy (oczywiscie przylacza tez). No i delikatnie odkrecasz dalej te 3 sruby pod zebatka i wysuwasz pompe do tylu. Montaz to wlozenie wiertla 5-6 mm w blokade walka i odwrotna procedura do demontazu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzięki bardzo za wyjaśnienie tego wszystkiego teraz będe wiedział co i jak dalej ;D
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Hejka wszystkim mam jeszcze jedno wielkie pytanie
Jeżeli mam już zdjęty pasek rozrządu to gdy przyjedzie do mnie gostek który podepnie sie z lapkiem sprawdzic czy niepadł czasem sterownik pompy to nic się nie stanie ? czy jest taka potrzeba skręcania tego wszystkiego ?? Proszę o szybkie i sensowne odpowiedzi z góry dzięki ;d |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Jezeli nie bedziecie krecili silnikiem to nic. Mozesz nawet pompe miec wyjeta, tylko ja podepnij elektrycznie i odczytaj bledy.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Jeszcze raz Ci dziekuje kurcze bez ciebie nie dalbym rady hehe ;D
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
witam wszystkich jeszcze kolejny raz ;D
mam pytanie znacie może adresy jakiś sprawdzonych lub nie mechanikow którzy zajmuja sie sterownikami lub pompami niedaleko słupska ?? |
|
|
|