![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-06-2014
Model: mk1
Silnik: TDDI
Rocznik: 1999
|
Witam.
Z góry powiem że użyłem opcji "szukaj" i przestudiowałem wiele tematów jednak żaden z nich nie pomógł. Mam dwa pytania odnosnie centralnego zamka Problem: Przy otwieraniu/zamykaniu dzwi od kierowcy kluczykiem zamykają się tylko one , reszta drzwi nie reaguje, natomiast przy próbie zamknięcia poprzez kluczyk dzwi od strony pasażera wszytkie dzwi (wraz z dzwiami kierowcy) zostają zamknięte i po 1 sekundzie automatycznie sie otwierają. W czym jest problem? Wszystkie bezpieczniki są dobre. "Czerwona gumka" - jest sporo tematów z nią związaną jednak to raczej przy niższych temperaturach szwankuje. Zamki był traktowane w40. I po szukaniu problemu podczas próby zamknięcia auta od strony pasażera dzwi już się nie zamykają ani otwierają po prostu "zamarły" tak samo jak dzwi kierowcy, zamykają tylko "siebie". Gdzie szukać , co sprawdzac? Pytanie 2: Sprawa drugorzędna. Gdy centralny by już działał jest możliwość dorobienia kluczyka z pilotem? Dodam że teraz mam dwa zwykłe, bez możliwość zdalnego otwierania/zamykania Czekam na wasze odpowiedzi/propozycje Ostatnio edytowane przez eskimos7 ; 18-06-2014 o 20:11 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Nikt nie ma żadnego pomysłu? Problem ciągle jest ten sam
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-03-2012
Model: Focus MK1 , MK2
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
|
Możliwe, że masz słaby akumulator. Komputer blokuje przed zatrzaśnięciem drzwi kiedy akumulator jest za słaby. Jeżeli nie to to może spróbuj zaprogramować kluczyk na nowo (musisz poszukać w instrukcji jak to się robi). Co do dorobienia wydaje mi się że nie ma problemu ponieważ każdy focus mk1 wyposażony w centralny zamek posiada pilot. Przynajmniej ja nigdy nie spotkałem focusa z centralnym bez pilota.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
|
Wygląda to na problem z zamkiem lub wiązką elektryczną. Pilota można dodać bez problemu. Jednak nie każdy Focus mający centralny zamek ma zdalne sterowanie ! Wersje bez pilota mają moduł (po prawej stronie za schowkiem pasażera) z różową nalepką i podpiętą tylko 1 wtyczkę. Moduł ze zdalnym sterowaniem ma białą naklejkę i 2 wtyczki (niebieska oraz zielona). Moduł pasuje plug&play i wymiana jest dziecinnie łatwa. Podczas wymiany warto pamiętać, żeby nie kupić takiego z podwójnym ryglowaniem (DL), ponieważ w wersjach bez pilota są zamontowane zwykłe zamki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2008
|
witam...jak poprzednik możliwe że jest problem z wiązką...ale rozbierz tapicerkę drzwi kierowcy i sprawdź jak pracuje zamek...miałem kiedys przypadek ze cięgno od klamki wewnętrznej haczyło o ramę drzwi i po prostu zamek odbijał spowrotem....może jednak to tylko kwestia mechaniki zamka...pozd i powodzenia
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Oczywiscie zamek już rozkręcałem psikałem wd i nic dziwnego w działaniu zamka nie zobaczyłem. Zamek od strony kierowcy ( gdy zamykam kluczem) w ogole nie reaguje, jednak od strony pasażera(zamykam kluczem) jak juz pisałem zamykają sie wszystkie dzwi razem z dzwiami kierowcy po czym od razu się otwierają więc z nim powinno być wszystko OK. Kolega wyżej napisał że może być to wina akumulatora, może własnie to jest strzał w 10 ponieważ jest on bardzo słaby. Zmienie i dam znać czy działa.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Naprawa zamka ciąg dalszy. Dzisiaj został wymieniony akumulator na nowy. Również zmieniłem bezpiecznik 63 z tyłu skrzynki bezpieczników, nie wydawał się spalony jednak teraz siedzi nowy. Nie ma żadnej poprawy. Po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje. Zamykają się tylko te dzwi w których przekręcany jest kluczyk. Co sprawdzać/zmieniać dalej? Jakieś propozycje?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-04-2011
Model: FOCUS C MAX GHIA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
|
Witam
mam podobny problem, drzwi zamykają się i otwierają z pilota wszystkie oprócz drzwi kierowcy, klucz kręci się tylko w pozycje otwórz, natomiast w drugą stronę nie da się przekręcić, wymontowałem cały zamek ale jakoś nic tam nie widać, nawet po wymontowaniu zamka kluczem nadal nie można przekręcić w jedną stronę, dodam że od środka też nie można zamknąć zamknąć. Szukałem w necie całego zamka ale znalazłem tylko z kostką 10 pinową a w moim jest 6 pinów, jakieś porady? może ma ktoś do sprzedania? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2005
|
panowie standardowy temat w starszych focusach. walkowany miliony razy wystarczy poszukac. wina lezy po stronie malych gumek przy zamku. twardnieja przy nizszych temperaturach zadne wiazki. wyciac zabezpieczyc preparatem i po problemie.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
#elkom-gsm
Jak już pisałem, u mnie nie jest to wina gumek. Wyżej napisałem co już wymieniłem. Wczoraj zamówiłem moduł żeby mieć centralke z pilota, a od razu będzie wiadomo że to nie moduł poszedł.. Macie jeszcze jakieś pomysły? Bo sam juz nie wiem, a do elektryka to pewnie droga zabawa. Pozdrawiam |
|
|
|