Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-06-2014, 20:08   #1
eskimos7
ford::amateur

Model: mk1
Silnik: TDDI
Rocznik: 1999
Domyślnie Centralny zamek nie działa

Witam.
Z góry powiem że użyłem opcji "szukaj" i przestudiowałem wiele tematów jednak żaden z nich nie pomógł. Mam dwa pytania odnosnie centralnego zamka
Problem:
Przy otwieraniu/zamykaniu dzwi od kierowcy kluczykiem zamykają się tylko one , reszta drzwi nie reaguje, natomiast przy próbie zamknięcia poprzez kluczyk dzwi od strony pasażera wszytkie dzwi (wraz z dzwiami kierowcy) zostają zamknięte i po 1 sekundzie automatycznie sie otwierają. W czym jest problem? Wszystkie bezpieczniki są dobre. "Czerwona gumka" - jest sporo tematów z nią związaną jednak to raczej przy niższych temperaturach szwankuje. Zamki był traktowane w40. I po szukaniu problemu podczas próby zamknięcia auta od strony pasażera dzwi już się nie zamykają ani otwierają po prostu "zamarły" tak samo jak dzwi kierowcy, zamykają tylko "siebie". Gdzie szukać , co sprawdzac?
Pytanie 2:
Sprawa drugorzędna. Gdy centralny by już działał jest możliwość dorobienia kluczyka z pilotem? Dodam że teraz mam dwa zwykłe, bez możliwość zdalnego otwierania/zamykania
Czekam na wasze odpowiedzi/propozycje

Ostatnio edytowane przez eskimos7 ; 18-06-2014 o 20:11
eskimos7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2014, 17:34   #2
eskimos7

Domyślnie Odp: Centralny zamek nie działa

Nikt nie ma żadnego pomysłu? Problem ciągle jest ten sam
Stary 19-06-2014, 17:57   #3
MstrClarus
ford::beginner

Model: Focus MK1 , MK2
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002

Możliwe, że masz słaby akumulator. Komputer blokuje przed zatrzaśnięciem drzwi kiedy akumulator jest za słaby. Jeżeli nie to to może spróbuj zaprogramować kluczyk na nowo (musisz poszukać w instrukcji jak to się robi). Co do dorobienia wydaje mi się że nie ma problemu ponieważ każdy focus mk1 wyposażony w centralny zamek posiada pilot. Przynajmniej ja nigdy nie spotkałem focusa z centralnym bez pilota.
MstrClarus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2014, 18:10   #4
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010

Wygląda to na problem z zamkiem lub wiązką elektryczną. Pilota można dodać bez problemu. Jednak nie każdy Focus mający centralny zamek ma zdalne sterowanie ! Wersje bez pilota mają moduł (po prawej stronie za schowkiem pasażera) z różową nalepką i podpiętą tylko 1 wtyczkę. Moduł ze zdalnym sterowaniem ma białą naklejkę i 2 wtyczki (niebieska oraz zielona). Moduł pasuje plug&play i wymiana jest dziecinnie łatwa. Podczas wymiany warto pamiętać, żeby nie kupić takiego z podwójnym ryglowaniem (DL), ponieważ w wersjach bez pilota są zamontowane zwykłe zamki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2014, 19:04   #5
Perez88

Imię: Piotr
Model: mondeo
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2008

witam...jak poprzednik możliwe że jest problem z wiązką...ale rozbierz tapicerkę drzwi kierowcy i sprawdź jak pracuje zamek...miałem kiedys przypadek ze cięgno od klamki wewnętrznej haczyło o ramę drzwi i po prostu zamek odbijał spowrotem....może jednak to tylko kwestia mechaniki zamka...pozd i powodzenia
Perez88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2014, 20:32   #6
eskimos7

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Oczywiscie zamek już rozkręcałem psikałem wd i nic dziwnego w działaniu zamka nie zobaczyłem. Zamek od strony kierowcy ( gdy zamykam kluczem) w ogole nie reaguje, jednak od strony pasażera(zamykam kluczem) jak juz pisałem zamykają sie wszystkie dzwi razem z dzwiami kierowcy po czym od razu się otwierają więc z nim powinno być wszystko OK. Kolega wyżej napisał że może być to wina akumulatora, może własnie to jest strzał w 10 ponieważ jest on bardzo słaby. Zmienie i dam znać czy działa.
Stary 20-06-2014, 16:55   #7
eskimos7

Naprawa zamka ciąg dalszy. Dzisiaj został wymieniony akumulator na nowy. Również zmieniłem bezpiecznik 63 z tyłu skrzynki bezpieczników, nie wydawał się spalony jednak teraz siedzi nowy. Nie ma żadnej poprawy. Po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje. Zamykają się tylko te dzwi w których przekręcany jest kluczyk. Co sprawdzać/zmieniać dalej? Jakieś propozycje?
Stary 21-06-2014, 19:53   #8
jacek69
ford::average

Model: FOCUS C MAX GHIA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004

Witam
mam podobny problem, drzwi zamykają się i otwierają z pilota wszystkie oprócz drzwi kierowcy, klucz kręci się tylko w pozycje otwórz, natomiast w drugą stronę nie da się przekręcić, wymontowałem cały zamek ale jakoś nic tam nie widać, nawet po wymontowaniu zamka kluczem nadal nie można przekręcić w jedną stronę, dodam że od środka też nie można zamknąć zamknąć. Szukałem w necie całego zamka ale znalazłem tylko z kostką 10 pinową a w moim jest 6 pinów, jakieś porady? może ma ktoś do sprzedania?
jacek69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2014, 14:45   #9
elkom-gsm
ford::average

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2005

panowie standardowy temat w starszych focusach. walkowany miliony razy wystarczy poszukac. wina lezy po stronie malych gumek przy zamku. twardnieja przy nizszych temperaturach zadne wiazki. wyciac zabezpieczyc preparatem i po problemie.
elkom-gsm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2014, 17:46   #10
eskimos7

#elkom-gsm
Jak już pisałem, u mnie nie jest to wina gumek. Wyżej napisałem co już wymieniłem. Wczoraj zamówiłem moduł żeby mieć centralke z pilota, a od razu będzie wiadomo że to nie moduł poszedł.. Macie jeszcze jakieś pomysły? Bo sam juz nie wiem, a do elektryka to pewnie droga zabawa. Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania