![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-07-2018
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 EcoBoost 100KM
Rocznik: 2018
|
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś próbował coś takiego zrobić, tj. Zastąpić zwykłą żarówkę H7 ledową?Chciałbym zamontować żarówkę Philips X-tremeUltinon LED gen2 w lampie z soczewką, jednak jest tam bardzo mało miejsc. Znalazłem firmę AutoBeam która sprzedaje gumowe dekielki więc jest szansa zamknąć lampę. Pojawia się też inny problem - mocowanie żarówki. Z tego co widziałem to w wersjach 2017 jest inne mocowanie niż 2018 (znalazłem część o numerach 2112636 która teoretycznie powinna pasować ale nie jestem pewien). W mojej lampie uchwyt wygląda podobnie jednak zamiast otworu ma jedynie niewielkie szpary na same nóżki żarówki więc led'a tym nie zamocuję. Interesuje mnie konkretnie montaż tych żarówek ponieważ poza barwą światła i o wiele lepszą żywotnością, ich parametry są takie jak halogena (1500 lm). |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
|
Ja próbowałem z innymi ledami ale utknąłem właśnie na mocowaniu żarówki i dekielku. Na razie odpuściłemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Ale macie świadomość, że te żarówki nie mają homologacji i nie wolno ich używać na drodze publicznej?! na stronie Philipsa jest enigmatyczna uwaga: Odpowiedzialność za to, by użytkowanie źródeł światła LED typu retrofit było zgodne z odpowiednimi przepisami, spoczywa na użytkowniku. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] inni piszą wprost, że to jest nielegalne [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam Arturek
|
|
|
#4 |
|
|
Właśnie takie mocowania jak masz
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
znalazłem do kupienia jednak tylko w UK, tak samo jak gumowe dekielki. Tak, mam świadomość tego, że nie ma to homologacji
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
. Dlatego jestem zainteresowany tylko ledem philipsa bo ma dokładnie takie same parametry jak halogen z tym że ma ładniejszą barwę i dłuższą żywotność.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
W sumie to jest forum gdzie opisuje się legalne, dopuszczone w naszym rejonie rozwiązania.
Takie LEDy są nie legalne wiec z pytaniem raczej na forum "kombinatorów" elektronicznych. Bo tutaj chyba nikt nie wypowie się na ten temat. PS. Widziałam akcję z takimi LEDami gdzie młodociany kierowca pocił się i zwijał żeby na miejscu przy policjancie wymienić na żarówki z homologacją. Za to że wymienił na miejscu dostał 50 zł mandatu, obtarte ręce i ogólny "strzał w szczenę" że go złapali. W innym przypadku jak by nie miał oryginałów drogo by go to kosztowało. Więc skorka za wyprawkę, a na dodatek "wku....a" kierowców jadących z naprzeciwka bo szkła nie są przystosowane do LEDów i dają po oczach. A co do żywotności nawet Philipsa bo możesz się zdziwić i to szybko, a tanie nie są.......no ale kierującego taką furmanką jara "ładniejsza barwa". Ostatnio edytowane przez Ela.S ; 23-07-2019 o 23:27 |
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-08-2016
Model: fusion
Silnik: 1.4 i
Rocznik: 2003
|
Są specjalne uchwyty można je kupić np: na Amazon jednak nie będzie nic działać już to przerabiałem wszystko działa do momentu odpalenia silnika ford ma zabezpieczenie i nie da się nic z tym zrobić chyba że oddasz auto do forda i zamontują fabryczne ale to ogromne koszty .
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Chyba niepotrzebnie zapytałem bo widzę już uruchomiła "legalność", "kombinowanie" itd. Tak więc temat do zamknięcia.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-07-2015
Model: Focus Mk4.5
Silnik: 1.0 EcoBoost mHEV 155 KM
Rocznik: 2025
|
Masz pewność, że nie będziesz oślepiał innych?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Tak mam pewność, po pierwsze mam soczewki - one odpowiadają za strumień światła i linię odcięcia, kolejna sprawa, to nie jest Chiński led za 50 zł tylko porządny produkt za 600 zł, diody są dokładnie w tym samym miejscu co żarnik w klasycznej żarówce i sprawa o której po raz kolejny napiszę, ta żarówka ma 1500 lumenów, nie jak pierwszy lepszy chiński led/xenon który ma 3, 4, 6, czy nawet 12 tysięcy lumenów. Ona ma dokładnie taką samą specyfikację jak halogen, różni się jedynie technologią.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Cytat:
Nie pamiętam, który model led Philipsa, ale czytałem, że własnie nie są przystosowane do soczewek, tylko zwykłych odbłyśnikowych. Chińskie ledy może i mają w opisie naście tysięcy lm, ale realnie nawet mniej niż te Philipsy... Jak już tak kombinujesz to pomyśl nad np. Koito led - montuje się cały moduł bi-led zamiast żarówki. Koszt trochę większy, ale efekt lepszy. On jest montowany w lampach japońskich aut i ma wtedy homologację. Jeden kolega tutaj zamontował takie w B-maxie z soczewką. Oczywiście w Fieście nie będzie miał homologacji. |
|
|
|
|