![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo mk4 2007 GHIA
Silnik: 2.0 140km PB+LPG
Rocznik: 2007
|
Witam,
Ostatnio mam problem z czujnikami parkowania. Zaczyna piszczeć i później mruga kontrolka i nie działają czujniki. Wcześniej sprawdzając błędy forscanem był zapisany (nie aktywny) błąd 3 czujników z tyłu. Za każdym razem jak odpalę auto ponownie problemu nie ma. Dzisiaj pojawił się znowu ten błąd i udało mi się podłączyć komputer pod zapalone auto. Błąd jaki mi pokazał to: Kod: U3003 Forscan: ===PAM DTC U3003:62-26=== Kod: U3003 - Napięcie akumulatora Dodatkowe symptomy usterki: - Błąd porównania sygnału Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie Zamrożone ramki : -GLOBTIM: 337684189 s - Globalny czas rzeczywisty -TOTDIST: 200038.0 km - Całkowity (przebyty) dystans -MAINECUV: 14.00 V - Zasilanie główne sterownika ECU -ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu -ESTSERUN: Tak - Status silnika - silnik pracuje -OUTTMP: 8 °C - Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik. -INCARTMP: 23 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu ===END PAM DTC U3003:62-26=== ===HVAC DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja Nie mam pojęcia jak to ugryźć, wymiana akumulatora czy moduł pada? Drugi problem to nawiew. Załączona klima i zaczyna wiać gorącym powietrzem po dłużej chwili wraca wszystko do normy lub jak zrobię na LO to leci zimne. Ten problem występuje w tym samym czasie co czujniki. Zawsze w tym samym momencie oby dwie rzeczy padają. Czy ktoś miał taki przypadek i jest wstanie mi pomóc ? Szukałem w szukajce i nic nie znalazłem. Dziękuję za pomoc ! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
nikt nic nie pomoże?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
może ktoś chociaż delikatnie naprowadzi gdzie szukać problemu ?
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Wychodzi na wiazke lub wtyczke od modulu
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Co do czujnikow to wiązki najpierw do sprawdzenia jak sugeruja koledzy.
Co do klimy...8 stopni? Podpiąć forscan i obserwować czy temperatura jaka pokazuje jest faktyczna. Może czujnik teperatury. Poniekąd on daje znać czy grzać czy chłodzić. Zima tylko na LO klima chłodzi a wszystko powyżej grzeje wiec szedłbym w tym kierunku. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
A czy akumulator o mniejszej pojemności lub na wykończeniu miałby wpływ? teoretycznie nie powinien bo jest alternator ale może jednak? sprawdzałem kostkę z tyłu pod zderzakiem i wygląda na ok przedmuchałem powietrzem wtyczkę ale nie dało to rezultatu. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Nie wiem, ludziska piszą ze słabe aku powoduje problemy. Osobiście nie miałem nigdy problemów tego typu. Jeśli chodzi o czujniki to u mnie np z przodu na skrajnym czujniki kabel przegnil i raz dzialal a jak dostał wody to juz nie aż w końcu przestał działać w ogóle. Kabel naprawiłem i działa do dziś. Jeśli chodzi o klime...moze zbieg okoliczności? Moze cos robi zwarcie, ciężko powiedzieć. Elektryka to zazwyczaj zmudna robota i czaslochlonna jeśli chodzi o namierzanie problemów.
Napraw jedno i będziesz widział czy jedno z drugim było powiązane. Moze sie okazać ze wcale nie. Przydałby sie modul pam na podmianę bo zazwyczaj jak gnije wiązka od czujnika albo pada sam czujnik to forscan pokazuje który. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|