![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-10-2011
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
|
Witam,
w swoim Mondeo MK4 2008 mam radio Sony (bez zmieniarki CD). Chciałbym je wymienić na identyczne, ale ze zmieniarką na 6 CD. Czy mocowanie, złącza itp. itd. są w obydwu modelach identyczne? Tzn. czy po prostu mogę wyjąć stare radio i włożyć na to miejsce nowe, nic nie modyfikując? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Nie dostałem żadnej pewnej odpowiedzi, ale wygląda, że bez problemu uda się wykonać taką przekładkę. Zamówiłem to radio. Mam je otrzymać do poniedziałku. Jeśli wykonam przekładkę - dam Wam znać. Może komuś takie info się przyda.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-04-2010
Model: Mondeo IV
Silnik: 2,0 TDCi 115 KM
Rocznik: 2OO9
|
Są identyczne.
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
1) Na początek polecam użycie funkcji SZUKAJ i poczytanie na forum [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo nie jest tak różowo jak się kolegom wydaje 2) Na aukcjach internetowych w opisach, podają błędnie "radio do Focusa, Mondeo" co NIE jest prawdą - patrz powyższy link 3) Jeśli mamy szczęście to kupimy radio od mondeo (oznaczenie GDDS) i będzie OK Jeśli jesteśmy pechowcami, to kupimy radio od Focus (oznaczenie KW2000) i będzie "wtopa" 4) Nie wiem czy w przypadku radii, ma znaczenie data produkcji ALE w 08.2008 wprowadzono zmiany w elektryce mondeo => przed i po tej dacie, np są inne moduły bluetooth Gdy w moim aucie wymieniałem radio 6000, na Sony to sprawdzałem oznaczenie (GDDS) i dodatkowo kupiłem radio zgodne wg daty 5) Nie wiem jak jest ze schematem kostki Na stronie "Studio 24" jest schemat kostki radia, zgodny z mondeo mk3 Ja mam mondeo po 80.2008 i schemat się nie zgadza z tym co mam w aucie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 6) Natomiast nie ma konieczności podpinania auta do komputera - jeśli mamy odpowiednie radio, to wpinamy i działa pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 17-03-2014 o 10:19 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Arturek - dzięki za wyczerpujące info!
Ja widocznie miałem szczęście, bo u mnie odpaliło bez najmniejszych problemów. Po rozebraniu konsoli środkowej, należy odkręcić 4 śrubki i radio wychodzi. Następnie wypięcie wiązki głównej i anteny. Potem wpięcie tych kabli do nowego radia i zamontowanie go. System odpalił od strzału i Converse natychmiast zobaczył zmieniarkę i zaczął ją obsługiwać. Dodatkowe info - kupione przeze radio pochodziło z rozbiórki i sprzedawca nie miał do niego PIN-code. Pojechałem do autoryzowanej stacji Forda (dzwoniłem do dwóch i było to samo) i za 100 PLN + VAT panowie w ciągu kilku minut podali mi kod do radia, po czym spisali moje pełne dane, na wypadek, gdyby radio pochodziło z kradzieży. Wszystko gra i buczy! |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-03-2013
Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
|
Witam,
Otóż chciałem się dowiedzieć, czy radio Sony (6CD): Part no 8S7T-18C939-ME, Model CD3XX-CD6-ISLAND-GGDS, Sony Item Number CDX-FC34XME będzie działało w Mondeo z pierwszej połowy 2008 r. bez instalacji antenowej do DAB? Dodatkowo interesuje mnie, czy instalacja elektryczna do ww. radia w ww. samochodzie będzie wymagała jakiś przeróbek, przejściówek itp. (podobno po 08.2008 r. zaszły jakieś zmiany w instalacji elektrycznej Mondeo – czy dotyczyły one tylko modułu BT/VC, tak jak jest to napisane kilka postów wyżej, czy również „kostka” ma inaczej podłączone kabelki)? Obecnie w samochodzie jest zamontowane fabtycznie radio Sony (1CD): Part no 7S7T-18C939-AF, Model CD3XX-CDI-ISLAND-GGDS, Sony Item Number CDX-FS34XAF. Z góry dziękuje za wszelkie informacje w powyższym temacie. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Mogę powiedzieć tylko odnośnie DAB - bez dodatkowej anteny, radio analogowe działa W mondeo 2009 wymieniałem radio Ford 6000, na radio Sony MP3 + 6CD + DAB i u mnie radio działa. Na podpinaniu DAB mi nie zależy, bo do tej pory to nie działało w Polsce => jak uruchomią to będę się zastanawiał nad podłączeniem złącza DAB pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 17-10-2013 o 17:20 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: Galaxy mk.2
Silnik: 2.8v6 :-)
Rocznik: 2002
|
Czy posiadacie rozpiske pinow kostki do radia po zmianach?
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Po jakich zmianach? Masz na myśli zmianę modulu "mono-stereo"? Piny kostki radia sa takie same. Radio z DAB zdaje sie ma dodatkowe zlacze. Będziesz podpinal modul?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: TOURNEO CONNECT
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Witam wszystkich. Posiadam Forda Tourneo z 2009 roku wymieniłem radio 6000CD na Sony 6CD MP3 z 2007 roku i wszystko było ok po za tym że nie mogłem połączyć sie z telefonem poprzez bluetooth , ale z tym sobie poradziłem wymieniając moduł bluetooth na starszy z 7 z przodu. Wszystko działa ale nie słyszę rozmówcy i z tym problemem nie potrafię sobie poradzić. Czy ktoś miał taki problem i może podzielić się swoją wiedzą ?
|
|
|
|