Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-09-2025, 22:00   #1
Pit257
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0
Rocznik: 2021
Domyślnie nie zapalają się światła wewnątrz samochodu przy otwarciu drzwi

Cześć,

mam problem, nie wiem jak go rozwiązać.
Otóż nie zapalają mi się świstała wewnątrz samochodu przy otwarciu drzwi, czy też światło w bagażniku czy otwarciu klapy. Włącznik świateł wewnętrznych jest prawidłowo ustawiony na środkową opcję.

Oczywiście gdy samochód jest na zapłonie (uruchomiony silnik), wszystko działa jak należy. Światła normalnie się zapalają przy otwarciu drzwi czy klapy bagażnika.

Kiedyś podczas ustawiania świateł udało mi się, choć nie wiem jak zrobić że światła wewnątrz samochodu się zapalały przy otwarciu drzwi, nawet na wyłączonym silniku. Więc ta funkcjonalność jest, lecz nie wiem jak ją włączyć (ustawić). Sprawdzałem ustawienia w komputerze, lecz nie znalazłem takiej funkcji.

Model dokładny to Ford Focus Kombi 2022

Prośba o pomoc.

Pit257 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2025, 17:03   #2
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
Domyślnie Odp: nie zapalają się świstała wewnątrz samochodu przy otwarciu drzwi

Nie grzebałeś w ustawieniach auta w forscanie?
Stary 17-09-2025, 19:23   #3
Jackos

Silnik: 2.3
Rocznik: 2023

Skoro po włączeniu zapłonu światła zapalają się, to jest to prawdopodobnie problem z niskim naładowaniem aku 12V.
Jackos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2025, 21:11   #4
Pit257

Silnik: 1.0
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał tombalt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie grzebałeś w ustawieniach auta w forscanie?
Nie, samochód był ostatnio na serwisie na przeglądzie, chyba że Panowie z serwisu coś grzebali. Z tym może być problem?

Cytat:
Napisał Jackos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skoro po włączeniu zapłonu światła zapalają się, to jest to prawdopodobnie problem z niskim naładowaniem aku 12V.
Sporo robię nim dłuższych tras, więc raczej chyba tak szybko akumulator by nie siadł? Tym Bardziej ze to w miarę nowy samochód?
Jak to najłatwiej sprawdzić? Dodam ze samochód ładnie pali, nie ma z tym problemu.

edit. Nawet jak jest przekręcony zapłon to się świecą normalnie.

Ostatnio edytowane przez Pit257 ; 17-09-2025 o 21:14
Pit257 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2025, 21:14   #5
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM

W tych autach aku pada czasem po pół roku, jak masz fabryczny to jedź go sprawdzić
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2025, 21:23   #6
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020

W ustawieniach pojazdu jest opcja, która powoduje,.że auto ma wyłączone oświetlenie wewnętrzne /zewnętrzne - silent mode.
Czy światła zewnętrze przy wyłączonym zapłonie możesz włączyć?
Możesz odpiąć akumulator na kilka minut i po podłączeniu profilaktycznie skasować błędy
Stary 21-09-2025, 09:47   #7
bolojang
ford::average

Model: Ford Focus Kombi Mk4 Titanium X
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM MHev
Rocznik: 2024

Witam, na 100% problem z akumulatorem, bardzo często mam tak samo, ostatnio na wakacjach w ciągu 2 miesięcy miałem komunikat o niskim naładowaniu akumulatora 13 razy ale muszę przyznać, że samochód stał po parę dni bezczynnie.
w minioną środę auto odstawiłem do ASO niech szukają przyczyny,podczas luźnej rozmowy pracownik chlapnął, że akumulator ma za małą pojemność przy takim zapotrzebowaniu na energię oraz jakiś durny algorytm w BMS czy jakoś tak, nie pamiętam nazwy. Jak odbiorę auto to napiszę co i jak, jestem tak zbulwersowany i zdeterminowany, że jak problem będzie dalej występował to wystąpię o wymianę samochodu, wiem zaraz napiszecie, że Ford ma prawników i tak dalej ale musi być ten pierwszy raz i mogę im kota pogonić.
bolojang jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2025, 13:21   #8
Rilicek
ford::beginner

Imię: Marek

Na 99% to wina niskiego napięcia akumulatora. Mam podobnie. Z tego co wyczytałem w necie, szukając prostownika do akumulatora EFB, większość nowoczesnych samochodów ma "problemy" z ładowaniem w lecie - jest to wina algorytmu BMS nastawionego na ekologię i być może ochronę akumulatora w wysokich temperaturach. Tak jak kiedyś po wakacjach wracało się z akumulatorem naładowanym do pełna, teraz może nie mieć nawet 50% naładowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rilicek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2025, 16:05   #9
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM

Sam komunikat niczego nie robi, oprócz uwalenia komunikacji TCU. I jeszcze jest daleeeeeko to nieodpalenia auta to raz. A dwa zgłaszasz, wymieniają akumulator. Ustawiasz target ładowania na 90%, może i 95 i zapominasz o temacie

Bump:
Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dla świętego spokoju dadzą nowy akumulator
No dadzą, mi wyskakiwało przy przebiegu 1500km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zgłosiłem, wymienili, nie trzeba było występować o wymianę samochodu
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2025, 16:19   #10
Rilicek
ford::beginner

Imię: Marek

Ja swoim samochodem jeżdżę sporadycznie, szczególnie w lecie, ale za to w długie trasy. Komunikat miałem może ze 3 razy. Z ciekawości kupiłem tester akumulatora (taki ciut lepszy). Akumulator był nienaładowany (~50%) ale jego sprawność po roku nadal wynosi 100%. Rezystancja <4mOm. Napięcie po naładowaniu dobrym prostownikiem 12,59V. Prąd rozruchu niezależnie od stopnia naładowania powyżej 670A. Możliwe więc, że w najgorszym przypadku po prostu tylko naładują akumulator.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Co robiłeś jak pojawił Ci się komunikat? Ładowałeś akumulator, czy liczyłeś, że naładuje się w trasie?

Ostatnio edytowane przez Rilicek ; 21-09-2025 o 16:22
Rilicek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania