![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007
|
Witam zamierzam kupić Focusa jw w wersji trend. Niestety jest to prawie golas i dlatego mam kilka pytań:
1.Jakie funkcje są możliwe do aktywacji z poziomu systemu bez dodatkowych przeróbek? 2.Co warto by dorzucić w pierwszej kolejności i jakie byłyby tego przybliżone koszty -światła przeciwmgielne; -tunel środkowy z podłokietnikiem; -parktronic(czujniki przód tył wizualizacją na radiu, opcjonalnie kamera cofania ,opcjonalnie asystent parkowania); -elektryka szyb tył; -czy coś jeszcze warto by dorzucić? Gdzie w Łodzi mógłbym dokonać tych zmian gdybym sam nie czół się na siłach? Dziękuję za pomoc Ostatnio edytowane przez Tomky ; 06-10-2019 o 18:52 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
a nie lepiej poszukać od razu bogatszej wersji a nie rzeźbić i płacić ?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Trudno będzie bo autko ma niewielki przebieg i sprawdzone pochodzenie stąd ta rzeźba.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-02-2018
Model: Focus MK3 FL kombi
Silnik: 1.6 125 KM benzyna
Rocznik: 2018
|
Mam dwa takie golasy w Trendzie i po 1,5 roku użytkowania nic bym nie dokupował.
Może ewentualnie czujniki parkowania tył. Kup, pojeździj i dopiero zdecyduj. Na spokojnie. Do normalnej jazdy wszystko co niezbędne to jest. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
No pewnie Masz racje.Tak czy inaczej chciałbym znać ewentualne możlieości i ich ceny.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-02-2018
Model: Focus MK3 FL kombi
Silnik: 1.6 125 KM benzyna
Rocznik: 2018
|
Ja chciałem dołożyć do jednego podłokietnik. I wszystko fajnie tylko bez podłokietnika jest dużo więcej miejsca w środku i jak przewozisz np. długie rzeczy - jakaś np. rurka to wtedy podłokietnik przeszkadza ją przeprowadzić aż do nóg pasażera a bez podłokietnika idzie elegancko.
Światła przeciwmgielne - wg mnie nic nie dają. A jak mgła jest taka jak ściana to nie wyjeżdżam w drogę w ogóle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Elektryka szyby tył - wolę manualnie bo nie muszę szukać kluczyka i uruchamiać stacyjny aby opuścić szybę z tyłu. Gdyby jakimś cudem ktoś zatrzasnął się w środku (np. dziecko) w aucie to może wyjść przez tylne okno. Jedyne co faktycznie może się przydać to czujniki parkowania tył. Jakieś najprostsze aby skuteczne. Chociaż wcześniej jeździłem większym kombi - Opel Vectra C - więc jakąś tam wprawę mam w wyczuciu odległości. Poza tym autko rewelacja. Dobrze, że kupiłem ostatnie sztuki MK3 FL bo miałem czekać już na MK4 i bym się władował na mega minę bo MK4 to skrajne dziadostwo (miałem tydzień na testach i czytam wątki na forum). Pozdrawiam i na spokojnie! |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Focus kombi
Silnik: 1.6 tdci duratorq
Rocznik: 11.2012
|
Jeśli robisz trasy to tempomat jak dla mnie jest nieodzowny. Wiąże się to z wymianą kierownicy i programowaniem.
Nie napisałeś nic o roczniku. Ja w swoim MK3 (11.2012) 95KM zrobiłem upgrade na 115KM. Serdecznie polecam
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Skomentował bym powyższy post tak "jeden lubi czekolade, drugi jak mu nogi śmierdzą". Piszesz jak prawdziwy janusz. Wszystko niepotrzebne aby jechał..... Nie wiem czy zauważyłeś ale jest rok prawie 2020, samochody same jeżdzą, elektryki napierają z każdej strony a ty piszesz że podłokietnik i elektryczne szyby są nie potrzebne.... Zaraz napiszesz że klimatyzacja jest niepotrzebna bo silnik więcej pali a sprzęgło dwumasowe to zbędny dodatek....
-Nie wyobrażam sobie auta bez podłokietnika i to jedynie fabrycznego. Kierowca kieruje rękoma i musi mieć możliwość je oprzeć aby sie nię męczyć. Koszt części ok 300zł + montaż jeśli sam nie ogarniasz. -Kolejną rzeczą bez której według mnie nie powinien jaździć zaden samochód osobowy to tempomat, koszt kierownicy 150-500zł w zależności od stanu. Montaż 100-200zł - Czujniki parkowania, tutaj bardzo ważne jest czy auto ma fabryczne wiązki, jesli posiada to tylne czujniki można wsadzić za 500-700zł. Przód i tył bez auto parkowania to jakies 1500-2000zł - Aby można było wyświetlić wizualizację która przy ori czujnikach jest najważniejsza potrzebne jest jakieś radio. Opcji jest naprawde duzo, od 400zł po ok 3000zł za SYNC3, zawsze można wsadzić też chinczyka na androidzie za jakieś 1500zł Tylne szyby również zależą od tego co ma auto, w optymistycznym scenariuszu można by to dołożyć za coś ok 1000zł Z bajerów jest licznik kolor, kamera cofania, oświetlenie we wnętrzu LED. Idąc dalej zaczynają się juz bardziej skomplikowane mody ale dołożyć można praktycznie wszystko. Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 06-10-2019 o 22:39 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Dzięki za wyczerpujące informacje.Co Miałeś na myśli pisząc tylne szyby?
Jakie jest prawdopodobieństwo że wiązki są przeprowadzone i od czego to zależało? Czy te koszty dotyczą MK3 po faceliftingu? Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Prosty przykład: moduł BT kupiłem za ok 50zł + przesyłka i wymieniłem sam, a potem stary sprzedałem za 49zł => czyli mój koszt to był koszt przesyłki I teraz najważniejsze: a) mnie udało się tanio kupić moduł b) wymieniłem sam, ale gdy dowiadywałem się o cenę, to ktoś chciał 150zł za wymianę i tak ze wszystkim => sprawdź na Allegro np. oryginalnych czujników => ceny modułu, czujników, wiązki elektrycznej A potem większość dodatków trzeba aktywować komputerem pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 07-10-2019 o 12:38 |
|
|
|
|