![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Robert
Model: Ford focus c-Max
Silnik: 1,8
Rocznik: 2006
|
Witam. Mam mały problem. Przez dwa dni szukałem co mi zjada prąd z akumulatora. Po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników zero efektów. Prawidłowe wskazanie na postoju to 0.02 ampera a u mnie 0.17. W końcu dopadłem się do radia. Nie wiem czy to awaria radia ale muszę sprawdzić kilka możliwości. Radio trzyma normalnie pamięć. Po odłączeniu resetuje się tylko godzina i data(stacje radiowe ok). Oczywiście trzeba wpisać kod. W czym tkwi problem? Otóż przeglądając schematy wiem że radio ma dwa zasilania pin 15 (+12V Bat) i pin 16 (+12"" ACC stacyjka). Radio działa na włączonej stacyjce oraz bezpośrednio z akumulatora (bez stacyjki) Podejrzewam, że radio ssie prąd bez stacyjki) Myślałem że jak odepnę pin 15, 12v BAt to sprawdzę czy moje podejrzenia są słuszne. Jednak po odpięciu pinu 15 radio nie reaguje nawet jak klucz w stacyjce przekręcony. Czy jest jakaś możliwość aby pozbyć się opcji stałego podłączenia radia bez stacyjki? Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku 2020 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Te radio wymaga do działania dwoch plusow i dwoch mas.
Jak uparles sie na to radio (a to nie jego wina) to dorob zasilanie z drugiego plusa w miejsce tego stałego. W tych autach prad kradnie alternator zalany moduł gem licznik moduł BT poza tym moduły wyciszają się po pol godziny i dopiero wtedy sprawdza sie pobor na plusowej klemie aku Ostatnio edytowane przez Antej ; 01-01-2020 o 17:52 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Robert
Model: Ford focus c-Max
Silnik: 1,8
Rocznik: 2006
|
Cytat:
1. Nie kradło z alternatora po wyciszeniu 2. Nie-moduł gem po wyciszeniu 3. Nie-licznik po wyciszeniu 4. Nie- BT po wyciszeniu Radio TAK winne! Wywaliłem wszystkie bezpieczniki(2 skrzynki) odłączałem wszystko co się da łącznie z wyciąganiem wszystkich żarówek. Gdybym miał odpowiednie kluczyki do radia to pewnie na początku bym je wyciągnął ale musiałem dorobić. Dzięki za uwagę kolego odnośnie kiedy trzeba sprawdzać pobór. Jednak to wiem od dawna. Forum od 13.02.2019 i wujek google wszystko pokaże nawet na filmach youtube Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak jeździsz samochodem 5,6 dni w tygodniu to nie zauważysz, że coś tobie zżera prąd w wysokości 0.17A przy akumulatorze 60AH i 600A. Jednak kiedy robi sie chłodniej i postawisz auto na 3 dni a tu niespodzianka. Dwie takie sytuacje i już się zastanawiasz czy akumulator już pada czy jest inna przyczyna. Kupiłem nowy(stary był już na końcówce żywota) ale nie czekając na niespodziankę zacząłem sprawdzać. Dopiero kiedy odpiąłem radio z 0.17A zrobiło się 0.02A. Cytat ((Jak uparles sie na to radio (a to nie jego wina) to dorob zasilanie z drugiego plusa w miejsce tego stałego.)) Miałeś na myśli odpiąć od 15stki kabel +12V BAt i podpiąć ten z 16stki +12V ACC? Czy ten pin 15 i 16 mogą być podpięte pod jeden kabel od 16stki? |
|
|
|
|