![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Witam, mam problem z temperaturą silnika która oscyluje w granicach 70-80 i to max. Wentylator po chwili jazdy od momentu kiedy silnik jest zimny zaczyna pracować i chodzi cały czas. Wszedłem w ukryte menu i na liczniku kiedy na dworze było około 6 stopni pokazywało temp. silnika ponad 60 stopni na zimnym silniku a po chwili jazdy już ponad 100
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oddałem auto do mechanika i poprosiłem go o wymianę czujnika temperatury silnika, powiedziałem mu, że czujnik na wskaźnik działa moim zdaniem prawidłowo i żeby wymienił czujnik temp. silnika który idzie na sterownik/komputer. Wymienił go i nic się nie zmieniło ale moim zdaniem wymienił chyba nie ten co miał: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy słusznie podejrzewam, że jest to czujnik temp. wody i oprócz niego powinien być jeszcze jeden mierzący temp. silnika? Ostatnio edytowane przez ŁukaszNN ; 14-03-2020 o 18:50 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-06-2016
Model: Focus C-Max
Silnik: Duratec he 1.8 92kw
Rocznik: 2006
|
Z tego co się orientuję to wydałeś niepotrzebnie kasę bo na głowicy jest wyższa temperatura niż temperatura silnika. Jak widzisz wskazówka pokazuję 75 stopni. Gdy była większa to wskazówka przekraczała by 90stopni, czyli środek. Jezeli się mylę niech ktoś mnie poprawi.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
mentu testowe nie pokazuje temperatury w C tylko w jednostkach z zakresu 0-255
Na zdjeciu masz 86C z testu. wskaznik na zegarach jest tylko orientacyjny, realne 75C a wskaznik juz cieszy oko kierowy i stoi pionowo W poliftowych zegarach mozna to trochę naginac do rzeczywistosci ale wielu spragnionych realnych wskazan po miesiącu chce powrotu wskazan do sztywnych 90C Pod komputerem masz realne wskazania, na tym opieraj na przyszłość diagnozy problemów |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
zmień tytuł
nie ma silnika cdti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Dziwi mnie tylko jedna rzecz, auto podczas jazdy się nagrzewa i wskazówka temperatury dochodzi tak prawie na środek (na środku centralnie nie była nigdy) i zaraz potem bardzo mocno spada mniej więcej tak jak na zdjęciu w pierwszym poście i tak w kółko, czy to normalne? |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Miałem takie przypadki jak licznik miał zimne luty, przy okazji wpadł poliftowy.
Uspokoiło się. Termostat tez ma tu sporo do powiedzenia. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: C-Max
Silnik: 2.0 Duratorq