![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Transit 350M 125
Silnik: 2.4 DI DOFA
Rocznik: 2003
|
Witam, ma ktoś może transita 2.4D z mokrym ogrzewaniem postojowym?
Chcę u siebie zamontować i nie wiem gdzie dokładnie najlepiej wpiąć się w układ chłodzenia aby uzyskać poprawny obieg, w sensie jak to jest wpięte fabrycznie? Najlepiej jakaś fotka lub dokładny opis który wąż wybrać jako wyjście i powrót? Z góry dziękuję, Zdrowych i Wesołych życzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
Model: Transit T 350
Silnik: 2402
Rocznik: 2005
|
ja osobiście niue mam ale wpinał bym się w 2 weże które ida do kabiny te s silnika do kabiny uważam że wtedy przez cały układ woda jest podgrzewana wraz z chłodniczką w kabinie
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
|
Cytat:
Myślę, że najlepiej byłoby kupić oryginalne ogrzewanie fordowskie (bywa na Allegro) z kpl. wiązką przewodów wodnych i elektrycznych.
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-07-2009
Model: galaxy
Silnik: 2.0
Rocznik: 1996
|
Proszę. W załączniku. Często w tranzytach widziałem eberspachera. Tu masz od webasto. Rok 2005.
Jak dodać załącznik? Proszę o wyrozumiałość - chciałem pomóc na szybko a tu zonk z załącznikiem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez ZŁOTY01 ; 27-12-2012 o 22:21 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Witam, dziękuję za zainteresowanie tematem.
Tak myślę że jako źródło wezmę wąż wodny od chłodnicy oleju a powrót dam na wejście zaworu wodnego nagrzewnicy kabiny (chyba będzie zachowany obieg) a zawór najwyżej zrobię na krótko w pozycji "otwarty". Webasto i tak dogrzeje wszystko szybko i w ogóle.... Wszystkiego dobrego w Nowym życzę |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
|
Kolega ZŁOTY01 przesłał pdf z kompletnym info TTC Transit za co bardzo dziękuję.
Napiszę, zaraportuję co z tego wyszło. pozdrawiaM |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Silnik: TDDI
Rocznik: 2000
|
Witam mam zamiar podlączyć webasto mokre i tu mam pewien problem mianowicie gdzie wpiąć przewody do układu chłodzenia
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Najczęściej wcina się układ Webasto w przewód dolotowy nagrzewnicy wnętrza kabiny, przed zaworem nagrzewnicy. Zawór nagrzewnicy działa w ten sposób, że przy wyłączonym silniku jest otwarty, więc włączenie wówczas Webasto będzie prawidłowo ogrzewać kabinę (przy działającym nawiewie).
Ale jest jeszcze sporo innych zależności montażowych - w tym elektrycznych i związanych z bezpieczeństwem działania, więc ja bym ci radził zwrócić się z tym do specjalistycznego zakłady Webasto. Znam przypadek, że człowiek - niby taki rozsądny mechanik - zamontował sobie sam Webasto i auto niedługo potem się spaliło...
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Silnik: TDDI
Rocznik: 2000
|
No właśnie nie wiem który przewód górny czy dolny od nagrzewnicy chodzi o kierunek obiegu
|
|
|
|