Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2025, 11:23   #1
Corleon
ford::average

Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI (115KM)
Rocznik: 2011(rej w 2012)
Domyślnie "Piszczenie" lub po prostu dziwny dźwięk z okolic rozrządu. NIE JEST to rozrząd

Dzień dobry,
3 lata temu wymieniałem rozrząd w focusie ponieważ na rozgrzanym silniku był
słyszalny dziwny(pisk, świst...nie wiem jak to nazwać...NIE JEST TO TURBINA) dźwięk z okolic rozrządu, a swoje lata już miał. Dodatkowo wyciek był z pompy.
Dałem do serwisu noname ponieważ byłem na wyjeździe i musiałęm na szybko
ogarnąć temat. Dźwięk pozostał, ale nie ciekło więc ok.
Ostatnio tak dla odmiany miałem wyciek płynu chłodniczego. Tym razem rozsadziło termostat. Oddałem tym razem do dobrego znajomego na ekspres naprawę(miał pół dnia na ogarnięcie części i wymianę). Okazało się, że nie tylko termostat zrobił się sitkiem, ale po przejrzeniu auta okazało się, że 3 lata temu wymieniana pompa znowu zaczynała przeciekać. No to stwierdziłem, że jako rozrząd w starym fordzie jest tani jak barszcz to niech znowu wymieni całość, może piszczenie zniknie.
No i...po wymianie na pewno całego rozrządu na nowy tym razem...”piszczenie” z którym jeździłem przeszło 3 lata jest już od razu po odpaleniu. Czyli non stop. Ludzie nawet odwracają głowę jak jadę, ale...kulnąłem tak 1000km i jeszcze jeździ więc...jeździ.
Auto to Ford Focus mk3 1.6 TDCi z 2011r i kulnięte ma 230km.

Filmik, który obiecałem: (mojego autorstwa jakby co)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Obstawiam pasek klinowy(a raczej łożysko/rolke) co napędza alternator
Tylko czemu po wymianie rozrządu teraz jest to słyszalne już cały czas, a nie tylko jak się atmosfera pod maską podgrzeje? -.-

Będę wdzięczny za sugestie

Pozdrawiam serdecznie

Stary 13-05-2025, 12:29   #2
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
Domyślnie Odp: "Piszczenie" lub po prostu dziwny dźwięk z okolic rozrządu. NIE JEST to rozrząd

Ja z kolei walczę z czymś takim (filmik poglądaowy, dźwięk natomiast identyczny):

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jak ruszam to najbardziej to słychać. Na razie mam zamówione łożyska do napinacza paska wielorowkowego oraz koła pasowego klimatyzacji (jest wyczuwalny luz i słychać delikatny szum na uruchomionym silniku).

Wracając do dźwięku, słychać go najbardziej (siedząc za kierownicą) z przodu po lewej stronie - skrzynia?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Łożyska wymienię sam, jesli dźwięk nie zniknie konieczna będzie wizyta u mechanika, ponieważ sam więcej nie zrobię.

U mnie jest 156 tysięcy przejechane, rozrząd robiony w aso przy ok. 120, sprzęgło też w aso niewiele wcześniej - wszystko robione na oryginalnych częściach. Tym bardziej mnie dziwi pojawienie się takich dźwięków:/

Ostatnio edytowane przez kubaw20055 ; 13-05-2025 o 12:34
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2025, 12:32   #3
Godfrey
ford::beginner

Imię: Henryk
Model: Focus mk3,5
Silnik: 1,5 tdci AEDA
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: "Piszczenie" lub po prostu dziwny dźwięk z okolic rozrządu. NIE JEST to rozrząd

Na próbę zdejmij pasek klinowy i zrob taka sama próbę , wykluczysz rozrzad , a w tym rozrządzie są problemy z pompami wody , należy stosować pompy hepu lub oryginał
Godfrey jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2025, 14:05   #4
Corleon

Cytat:
Napisał Godfrey Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na próbę zdejmij pasek klinowy i zrob taka sama próbę , wykluczysz rozrzad , a w tym rozrządzie są problemy z pompami wody , należy stosować pompy hepu lub oryginał
dzięki za odpowiedź,
rozrząd wykluczony bo już dwa razy zmieniany i brak poprawy, teraz oryginał jest użyty.
Paska sam nie ściągnę by go wykluczyć bo ze mnie taki mechanik jak ksiądz(żona i dwójka dzieci). Nawet patrząc od góry na silnik nigdzie go nie mogę zlokalizować w okolicy rozrządu by chociaż psiknąć czymś na rolki...

Ale im więcej osób wywróży z filmiku czego to wina to tym mniejszy zakres poszukiwań będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-05-2025, 14:17   #5
kubaw20055

Pasek wielorowkowy jest tam, gdzie masz poduszkę olejową silnika - popatrz w dół pomiędzy tę poduszkę a rozrząd to zobaczysz cały osprzęt. Na pierwszy rzut oka po otwarciu maski ukaże Ci się alternator i dalej możesz pójść tym tropem. Napinacz paska masz zaraz za nim, używasz zwykłego klucza płaskiego <-> przyciągasz delikatnie w stronę pasa przedniego (czy tam zderzaka) napinacz i pasek masz wolny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-05-2025, 16:08   #6
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Tylko żeby potem się nie zamęczył zakładając to z powrotem.
Tym bardziej jak sam powiedział, że nie bawi się w grzebanie w aucie.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2025, 08:08   #7
Corleon

Dzięki za wyjaśnienie. Weekend się zbliża to może przy odpowiednim napoju uda się to sprawdzić.
Aczkolwiek strach będę miał odpalić auto bez tego paska. Wiem, że niby można, ale... ;p
Stary 15-05-2025, 09:10   #8
kubaw20055

Jak uruchomisz silnik na chwilę bez paska to nic mu nie będzie. Pozbawisz tylko napędu akcesoria typu alternator czy sprężarka klimatyzacji.
Odpowiedz

Zasady postowania