Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-11-2007, 19:02   #1
freed
ford::beginner

Model: Sharan
Silnik: 1.9 tdi AFN
Rocznik: 98r.
Domyślnie sprężyny-jak dopasowac do amortyzatorów?

Witam mam pytanie do użytkowników Galaxy. Posiadam (vw sharan 98 1.9 tdi 110 kucy AFN) zawieszenie obniżone o około 5cm. sprężyny (tył i przód) są koloru niebieskiego a amorki koloru żółtego. Samochód jest sztywny stoi niżej ale to nie na nasze drogi a chciałbym je wymienic na normalne. Moje pytanie brzmi, czy jak wymienie same sprężyny na zwykłe (czarne) nie wymieniając amorków tych żółtych(pozostają przy nich), bedzie wszystko pasowało w zawieszeniu??

P.S
posiadam instrukcję obsługi galaxy jak cos to na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez deku ; 03-03-2016 o 16:02
freed jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2007, 19:44   #2
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97
Domyślnie

rozumiem ze masz tez 17 225/45 (jak ja) zaluz sobie na poczatek oryginalny rozmiar znaczy 15' ja przezylem szok jak zalozylem zimowki, zadnej dziury nie czuje (mam WOLF obnizony o 4 cm plus z tego co widzialem jeszcze oszukane na amorkach o jakis centymetr wiec tak jak Ty mniej wiecej. Tyle ze ja mam czarne)
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2007, 22:08   #3
tomi98
ford::professional

Model: Citroen C8
Silnik: 2.2 HDI
Rocznik: 2005
Domyślnie

generalnie wysokość zalezy od sprężyn, ja raczej bym jeszcze poszedł w górę, a mam standard. Jeżeli te amory są standardowej długości to wystarczy wymienic spreżyny.

A ja dołaczę małe pytanie.......jak podnieść tył, bez wydawania dużej kasy ??????
amory na tyle mam nowe, myslałem o jakiś gumach na sprężynach....ale co to da ???
tomi98 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2007, 22:10   #4
Diabelss

Model: Galaxy, C-Max Energi
Silnik: 2,8 , PB EE
Rocznik: 2003,2015
Domyślnie

Nie do każdego Galaxa da się założyć 15' do MK2 2,8 nie wejdzie. Jeździłem w lecie na 225/45 i całkiem mi się to podoba, na zime założyłem 205/55/16 i też elegancko. Sprężyny mam żółte amortyzatory chyba czarne ale wydaje mi się że jest obniżony lepiej niż 5cm. Jak pojechałem na przegląd to zlecieli się diagności i kręcili głowami że szkoda szmachodu do takich opon (225/45/17)
Diabelss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2007, 22:28   #5
subratri
Zablokowany

Domyślnie

Cytat:
Napisał Diabelss
i kręcili głowami że szkoda szmachodu do takich opon (225/45/17)
zmien diagnostów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Cytat:
Napisał Diabelss
Jeździłem w lecie na 225/45 i całkiem mi się to podoba,
ja jeżdziłem na torze gokardowym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szok co tym autem można zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
ale moje mimo ze czarne napewno jest mocno utwardzone (mam papiery ale po germansku wiec nie kumam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
no ale teraz na 15 195 juz na górskich serpentynach musze ostrożniej troche, fakt ze jeszcze mnie nie zaskoczył ale jest ... "płynniejszy" i nie wiem gdzie granica

a nawiazując do tematu, nawet w koleinach na tych chapciach (225) jest ok więc ja bym nie zmieniał i jeszcze jeden przykład to prowadzenie, jak podniesiesz zawieszenie to auto stanie się podatne na wiatr ato może byc bardzo nieprzyjemne, ja moim jechałem około 215 a że się zagapiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) musiałem przemknąć pare zakrętów z tą prędkością (germańskie autobany) i szlo jak po torach, na zwykłym zawieszeniu pewnie nawet bym się nie rozpędził do takiej prędkości bo by zaczęło myszkować już przy 180
i jeszcze jedno z doświadczenia z polskich dróg XR2 (bardzo mocno sportowe zawieszenie) Galaxy j/w i mondeo ze standardowym miękkim tymi twardymi po polsce jeździ się bezpiecznie a miękkimi trzeba na kazdym zakręcie kółko trzymać obórącz i reakcja zawieszenia twardszego też jest szybsza np na nie odśnieżonej drodze.
Stary 21-11-2007, 07:55   #6
Gregus
ford::average

Domyślnie Re: Zawieszenie

Cytat:
Napisał freed
P.S
posiadam instrukcję obsługi galaxy jak cos to na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
HEJ. Ja podniosłem auto. Pękła mi obniżona sprężyna więc założyłem zwykłe na przód i tył. Do tego wymieniłem amorki. Na miasto jest super, nie czuć dziur, przyjemnie tłumi. Niestety trasa to już porażka :fcp5 . Wcześniej spokojnie sobie jeździłem, zakręty, TIR-y z naprzeciwka to nie był problem. Teraz muszę uważać na wszelkie boczne podmuchy i trzymać auto w zakrętach. Tak, że znowu wyszło coś za coś.

PS. Masz instrukcję czy poradnik w stylu "sam naprawiam"?
Gregus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2007, 19:49   #7
freed

Model: Sharan
Silnik: 1.9 tdi AFN
Rocznik: 98r.
Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie, zimę przejeżdżę tak jak jest, ("subratri" dzięki przekonałeś mnie trochę) na wiosnę alumki zarzucę i zobaczymy. Trochą mnie denerwuje podjazd przodem do krawężników na parkingach bo z przodu jest orurowanie i zawsze misze uważać co by szkody sobie nie narobić :fcp5
Stary 21-11-2007, 20:32   #8
subratri
Zablokowany

Domyślnie

Cytat:
Napisał freed
Trochą mnie denerwuje podjazd przodem do krawężników na parkingach bo z przodu jest orurowanie i zawsze misze uważać co by szkody sobie nie narobić :fcp5
ja juz nie mam lakieru od spodu zdezaka :fcp2
Odpowiedz

Zasady postowania