![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-11-2007
Model: Sharan
Silnik: 1.9 tdi AFN
Rocznik: 98r.
|
![]()
Witam mam pytanie do użytkowników Galaxy. Posiadam (vw sharan 98 1.9 tdi 110 kucy AFN) zawieszenie obniżone o około 5cm. sprężyny (tył i przód) są koloru niebieskiego a amorki koloru żółtego. Samochód jest sztywny stoi niżej ale to nie na nasze drogi a chciałbym je wymienic na normalne. Moje pytanie brzmi, czy jak wymienie same sprężyny na zwykłe (czarne) nie wymieniając amorków tych żółtych(pozostają przy nich), bedzie wszystko pasowało w zawieszeniu??
P.S posiadam instrukcję obsługi galaxy jak cos to na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Zapraszam na http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=freed19, Ostatnio edytowane przez deku ; 03-03-2016 o 16:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zablokowany
Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97
|
![]()
rozumiem ze masz tez 17 225/45 (jak ja) zaluz sobie na poczatek oryginalny rozmiar znaczy 15' ja przezylem szok jak zalozylem zimowki, zadnej dziury nie czuje (mam WOLF obnizony o 4 cm plus z tego co widzialem jeszcze oszukane na amorkach o jakis centymetr wiec tak jak Ty mniej wiecej. Tyle ze ja mam czarne)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-11-2006
Model: Citroen C8
Silnik: 2.2 HDI
Rocznik: 2005
|
![]()
generalnie wysokość zalezy od sprężyn, ja raczej bym jeszcze poszedł w górę, a mam standard. Jeżeli te amory są standardowej długości to wystarczy wymienic spreżyny.
A ja dołaczę małe pytanie.......jak podnieść tył, bez wydawania dużej kasy ?????? amory na tyle mam nowe, myslałem o jakiś gumach na sprężynach....ale co to da ??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: 23-10-2007
Model: Galaxy, C-Max Energi
Silnik: 2,8 , PB EE
Rocznik: 2003,2015
|
![]()
Nie do każdego Galaxa da się założyć 15' do MK2 2,8 nie wejdzie. Jeździłem w lecie na 225/45 i całkiem mi się to podoba, na zime założyłem 205/55/16 i też elegancko. Sprężyny mam żółte amortyzatory chyba czarne ale wydaje mi się że jest obniżony lepiej niż 5cm. Jak pojechałem na przegląd to zlecieli się diagności i kręcili głowami że szkoda szmachodu do takich opon (225/45/17)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zablokowany
|
![]() Cytat:
Cytat:
ale moje mimo ze czarne napewno jest mocno utwardzone (mam papiery ale po germansku wiec nie kumam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) no ale teraz na 15 195 juz na górskich serpentynach musze ostrożniej troche, fakt ze jeszcze mnie nie zaskoczył ale jest ... "płynniejszy" i nie wiem gdzie granica a nawiazując do tematu, nawet w koleinach na tych chapciach (225) jest ok więc ja bym nie zmieniał i jeszcze jeden przykład to prowadzenie, jak podniesiesz zawieszenie to auto stanie się podatne na wiatr ato może byc bardzo nieprzyjemne, ja moim jechałem około 215 a że się zagapiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) musiałem przemknąć pare zakrętów z tą prędkością (germańskie autobany) i szlo jak po torach, na zwykłym zawieszeniu pewnie nawet bym się nie rozpędził do takiej prędkości bo by zaczęło myszkować już przy 180 i jeszcze jedno z doświadczenia z polskich dróg XR2 (bardzo mocno sportowe zawieszenie) Galaxy j/w i mondeo ze standardowym miękkim tymi twardymi po polsce jeździ się bezpiecznie a miękkimi trzeba na kazdym zakręcie kółko trzymać obórącz i reakcja zawieszenia twardszego też jest szybsza np na nie odśnieżonej drodze. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-01-2007
|
![]() Cytat:
PS. Masz instrukcję czy poradnik w stylu "sam naprawiam"? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: 20-11-2007
Model: Sharan
Silnik: 1.9 tdi AFN
Rocznik: 98r.
|
![]()
Dzięki za zainteresowanie, zimę przejeżdżę tak jak jest, ("subratri" dzięki przekonałeś mnie trochę) na wiosnę alumki zarzucę i zobaczymy. Trochą mnie denerwuje podjazd przodem do krawężników na parkingach bo z przodu jest orurowanie i zawsze misze uważać co by szkody sobie nie narobić :fcp5
![]() |
#8 | |
Zablokowany
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |